Svět není jen černá a bílá

kluk
Fotbal. To je vášeň hlavního hrdiny Denise. Dívá se na něj se svým bráchou a tátou, ale také reprezentuje svou školu na postu útočníka. A jde mu to opravdu dobře. Ale pak ho jednoho dne očaruje i jiný svět. Svět, který je velice odlišný od toho sportovního.

Malý Denis to nemá v životě jednoduché. Žije jen se svým starším bratrem Johnym a otcem, který je věčně nabručený. Matka je opustila již před mnoha lety, ale oni si stále nemohou zvyknout na prázdnotu, která se rozhostila nejenom v domě, ale i v jejich srdcích. Denis je jediný, kdo se na maminku nezlobí, spíš se mu stýská a moc by chtěl, aby ho někdo na dobrou noc objal. To však v jejich domě nikdo neudělá. Otec dokonce chlapcům zakázal o matce mluvit a zbavil se všeho, co by jim ji mohlo připomínat. Jejich život funguje díky každodennímu stereotypu. Stále dělají to samé, a jak se zdá, tak jejich okolí se od nich v ničem neliší. Jednoho dne se ale Denis rozhodne udělat něco, co šeď jejich malého města nabourá a změní jejich životy navždy.

Knihu Kluk v sukních napsal britský autor, scénárista a herec David Walliams. Je to první kniha, kterou Walliams napsal pro děti. U nás se však nejdříve proslavil knihami Babička drsňačka a Pan Smraďoch. V České republice vydalo Kluka v sukních nakladatelství Argo v první polovině roku 2013. V současné době se čtenáři již mohou těšit na další knihu od tohoto talentovaného autora. Jmenuje se Malý miliardář a vyšla právě včera.

Zdá se, že ve městě, kde Denis žije se svou rodinou, je všechno stejné. Jinakost se trestá a to všude. Doma hlídá táta a ve škole zase přísný pan ředitel Hawtrey. Ale jak to tak bývá, existuje i výjimka, která potvrzuje pravidlo. Tou je právě Denis, který cítí, že není jako ostatní. Neví ale, jak by se měl se svým problémem vypořádat. Naštěstí se objeví někdo, kdo považuje stereotyp za nudnou věc a pomůže Denisovi překonat strach z kroku do neznáma. A tak se Lisa – holka, která je považována za ikonu školy – ujme malého kluka, který potřebuje, aby stál někdo na jeho straně.

Kniha je určena primárně dětem od 8 let. Písmo je dostatečně velké a je zde použita jednoduchá syntax, aby jí malý čtenář pochopil. Dle mého názoru si ale knihu mohou přečíst i starší čtenáři. Všem totiž může pomoci pochopit, že ne všichni jsme stejní a že různorodost lidí není na závadu.

Vyprávění je smutné i veselé zároveň. Hlavním hrdinou je kluk, který ztratil matku, a ze stránek přímo čiší jeho bolest, kterou v důsledku této ztráty prožívá. Na druhé straně ale stojí jeho bizarní záliba v dámských šatech. Budete se tedy často smát nahlas situacím, do kterých Denise jeho koníček dostane.

Pokud patříte mezi čtenáře, kteří rádi sáhnou po netradičním příběhu, je kniha určena právě vám. A opravdu si myslím, že se u čtení nebudou bavit jen vaše děti.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKluk v sukních

Walliams David

Argo, 2013

Napsat komentář