Knižní tipy: současná česká próza

ctenari
Naše dnešní nabídka potěší příznivce současné české tvorby. Najdeme v ní povídky, romány, úvahy o životě, humor i vážná zamyšlení. Pojďte se s námi projít miniukázkou současné prózy.

Jako první vám v naší nabídce představíme knihu, která přináší rozhovor dvou bývalých duchovních Daniela Hermana a Jana Jandourka. Jmenuje se Daniel Herman – Srdcem proti ostnatému drátu a vydalo ji nakladatelství Portál.

Kniha obsahuje autobiografické prvky i obecnější úvahy obou protagonistů, dvou bývalých duchovních, dnes obecně uznávaných osobností kulturního a společenského života. Daniel Herman působil jako katolický kněz a Jan Jandourek pracuje jako publicista v MF Dnes.

Přečtěte si více o knize Daniel Herman – Srdcem proti ostnatému drátu a přečtěte si i ukázku z ní

 

—————————————————————————-

 

Soubor povídek s názvem Zuby a nehty s podtitulem 19+1 hrůzostrašná povídka se na knižním trhu objevuje již v druhém vydání. Pokud jste o něm ještě neslyšeli, pak zbystřete pozornost. Vydalo je nakladatelství JaS.

Kniha přináší dvacet strašidelných povídek od deseti autorů – členů tvůrčí skupiny Hlava nehlava. Jde o druhé vydání sborníku – aktualizované, doplněné o dva nové příběhy a s novými ilustracemi Tomáše Tvrdého. Povídky jsou určené náctiletým čtenářům, příběhy se odehrávají v současném světě. Skutečně se zdá, že všechno, o čem lekavé povídky vyprávějí, se opravdu mohlo stát.

Přečtěte si více o knize Zuby a nehty

 

—————————————————————————-

 

Svérázný způsob psaní zvolila debutantka Lidmila Kábrtová – každá kapitola z jejího románu s názvem Koho vypijou lišky má totiž zhruba pouhých padesát slov. Nevěříte? Pojďte se s námi s knihou z  nakladatelství Host blíže seznámit.

Malá El žije v Československu sedmdesátých let. Násilí mezi rodiči je běžnou součástí jejího dětství, neudivuje ji, ale poznamenává. Zvláštní výchova a patologické vztahy, jimiž je obklopena, ji uzavírají do izolace a El se postupně propadá do beznaděje. Toto vyprávění na pomezí prózy a poezie je lakonické, anekdotické, výraznou roli v něm hraje pointa jednotlivých minipříběhů.

Přečtěte si více o knize Koho vypijou lišky, prolistujte si ukázku a získejte více informací i na našem webu

 

 —————————————————————————-

 

Další z našich tipů je na knihu, která vychází již v druhém vydání. Její autorka Hana Parkánová-Whitton ji nazvala Jak si vypěstovat na anglické zahrádce českého trpaslíka a líčí v ní své sžívání s anglickým venkovem. Vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Pro čtenáře bude nesporně zajímavé a překvapující, když se dočte o všech typických anglických tradicích a zvyklostech, které autorku navzdory její jazykové vybavenosti a zkušenostem zaskočily či šokovaly. Díky jejímu postřehu a laskavému smyslu pro humor tak můžeme prožít nevšední situace a poznat pozoruhodné lidi i prostředí.

Přečtěte si více o knize Jak si vypěstovat na anglické zahrádce českého trpaslíka a ukázku z ní na našem webu

 

—————————————————————————-

 

Co přináší sám život, je často pozoruhodné a hodné zaznamenání. S humorným nadhledem o takových okamžicích vypráví  kniha s názvem  Jak jsem vezl kůrovce a jiné neobyčejné povídky autora Michala Vaněčka. Vydalo ji nakladatelství Fragment.

Z každého (ne)obyčejného okamžiku se během vteřiny může rozvinout humorný příběh, při jehož vyprávění se lidé budou usmívat a souhlasně přikyvovat. Nejlepším autorem je totiž sám život. Jeho typická nevyzpytatelnost a hravost připravuje úsměvné situace jako mávnutím proutku. Není proto divu, že vám některé povídky budou připadat povědomé…

Přečtěte si více o knize Jak jsem vezl kůrovce a jiné neobyčejné povídky a ukázku z ní

 

—————————————————————————-

 

I poslední kniha v naší nabídce hledá humor v běžném životě. Komentáře chlapce Zuzana z autorské dílny populárního Ivana Mládka s názvem Zápisky šílencovy vydalo nakladatelství Fragment.

Také si občas připadáte, že se celý svět kolem vás zbláznil? Duševně i fyzicky mírně vyšinutý Zuzan má na všechno vlastní osobitý názor, který se rozhodně nebojí říct nahlas. Překvapuje, někdy šokuje, nikdy však neztrácí přesvědčení o tom, že on ví přeci všechno nejlépe.

Přečtěte si více o knize Zápisky šílencovy

 

—————————————————————————-

 

Vybrali jste si v naší nabídce? Čemu dáváte přednost – humoru nebo vážnému zamyšlení nad životem? Nebo vás zaujalo dílo v kapitolách o padesáti slovech? Podělte se s námi.

Určete si vlastní cenu
a zkuste si knihy vydražit v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZápisky šílencovy

Mládek, Ivan

Fragment, 2013

zobrazit info o knizeDaniel Herman - Srdcem proti ostnatému drátu

Herman, Daniel - Jandourek, Jan

Portál, 2013

zobrazit info o knizeZuby nehty
19 + 1 hrůzostrašná povídka

JaS, 2013

zobrazit info o knizeKoho vypijou lišky

Kábrtová, Lidmila

Host, 2013

zobrazit info o knizeJak jsem vezl kůrovce a jiné neobyčejné povídky

Vaněček, Michal

Fragment, 2013

zobrazit info o knizeJak si vypěstovat na anglické zahrádce českého trpaslíka

Parkánová-Whitton, Hana

Mladá fronta, 2013

Napsat komentář