Mayova Skála se tváří jako krimi román, ve skutečnosti jím ale není

skala_perex
Čekali jste od silně propagované knihy britského autora pořádně mrazivou detektivku, jak byla prezentována?

Jestliže skutečně očekáváte klasickou krimi, pak se porozhlédněte raději po jiném titulu. Peter May si na čtenáře totiž nachystal něco víc, než jen obecnou rovnici: vražda + pátrání = vyřešení. Jeho dílo Skála, jež vydalo v tomto roce nakladatelství Host, je velmi nevšední knihou, která ve vás po přečtení zanechá hluboké stopy.

Policejní detektiv Fin Macleod přijíždí na skotský ostrov Lewis, aby se podílel na vyšetřování vraždy, jež se až nápadně podobá jiné, kterou se zabývá v Edinburghu. Fin má na ostrov nepříjemné vzpomínky, před osmnácti lety z něj utekl. Návrat do jisté míry vidí jako příležitost na zmírnění nedávné rodinné tragédie…

Obětí vraždy je bývalý Finův spolužák Angus Macritchie, jež nebyl v městečku příliš oblíben. Dříve byl obviněn ze znásilnění, ale pro nedostatek důkazů byl obvinění zproštěn. I Fin si ho pamatuje, z dětství, tehdy se vyžíval v šikaně druhých. Fin potkává celou řadu dávných kamarádů, včetně Artairea, který se oženil s dívkou, jež byla Finovou první láskou. Případ není tak jednoduchý, jak by se detektivům mohlo na první pohled zdát. Navíc k vyřešení bude muset Fin otevřít vrátka i do své mysli, aby pochopil spojení minulosti s přítomností…

Jak jsem naznačila v úvodu, podle mě není kniha typickou krimi. Spíš bych ji zařadila do žánru psychologické literatury, neboť by se dalo říci, že jde o velmi silnou sondu do lidské duše. Právě tím je toto dílo výjimečné. Peter May se detailně zabývá charakteristikou svých postav a velmi věrohodně přibližuje i atmosféru ostrova. A to tak, že si po celou dobu budete připadat, jako byste osoby či zdejší přírodu velmi dobře znali. May se věnuje i kontrastu krás krajiny v porovnání se zdejšími sociálními problémy a velkou nezaměstnaností.

Rozehrává dvě základní dějové linky. V první líčí dětství a dospívání detektiva Fina, druhá je zaměřená na současnost. Jde vlastně o dva samostatné příběhy. Jako dva romány, které jsou předurčeny k tomu, aby se v závěru spojily a rozpletly tak osudy hlavních hrdinů. I když se jedná o velmi obsáhlé statě zaměřené na minulost, jsou psány čtivým a poutavým stylem se skvělými dialogy. Navíc právě znalost životů postav z tohoto období je nezbytná pro komplexní pochopení všech souvislostí.

Pravdou je, že Peter May nijak neoslnil volbou hlavní postavy, tedy detektiva Fina. Ten tu vystupuje v klasickém klišé znuděného člověka, s minulostí ne zrovna příjemnou a působí otráveně, ne-li zlomyslně. Zase na druhou stranu je nutno podotknout, že právě takový charakter se hodí k temnému příběhu, jakým Skála nepochybně je.

Skála je čtivé vyprávění, kde děj graduje až v samotném závěru. Jak dalece je zajímavý, záleží na posouzení čtenářů. Jestliže ale hledáte knihu, která vás obemkne a nepustí nejen při jejím čtení, pak jste našli tu pravou.

Autorův bohatý slovník a barvité vyprávění je jedním z faktorů, které činí tento román zajímavým a atraktivním. Takovým, že si jej budete chtít přečíst znova, abyste nacházeli další a další věci, které vám mohli uniknout. Je to krásný příběh o síle lidské myšlenky a hledání sebe sama.

Knize dávám devět hvězdiček a rozhodně si nenechám ujít pokračování z ostrova Lewis.

 

Přečtěte si také ukázku z knihy Skála

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSkála

May, Peter

Host, 2013

Napsat komentář