Paměti vyčtené z hvězd

povidkyZpovetri
Sednete-li si do trávy a zahledíte-li se do noční oblohy, spatříte nekonečný vesmír posypaný třpytkami hvězd. Někdy tam ale uvidíte vepsaný celý svůj život…

Zrovna tak, jako divadelní herečka Hana Militká (*1950), která inspirována pohledem do nebe napsala knihu Povídky z povětří.

Hana Militká absolvovala herectví na brněnské JAMU (1973), jejími spolužáky byl například Miroslav Donutil, Pavel Zedníček, Svatopluk Skopal a další. V letech 1974-75 byla členkou Divadla Na Provázku v Brně. Často účinkuje v inscenacích Národního divadla v Praze. Hrála ve filmech Juraje Herze (Sladké starosti – 1984, Zastihla mě noc – 1985), Juraje Jakubiska (Perinbaba – 1985, Sedím na konári a je mi dobre – 1989), Jaromila Jireše (Lev s bílou hřívou – 1986). Naposledy se v hraném filmu objevila v Koljovi (1996) Jana Svěráka.

Povídky z povětří nejsou klasickou autobiografií, jak nám je zhusta předkládají hvězdy šoubyznysu.

Jde o nevtíravé zachycení několika okamžiků z dětství, dospívání, z dob studií i o malá zamyšlení dospělé a zralé ženy. Zavedou nás do kamny vytopené kuchyně (Zimní idyla), v níž bylo centrum rodinného života. Autorka čtenáři přibližuje soužití generací svých prarodičů, rodičů a sourozenců (Mladší bráška, Bílá lilie, Starší sestra). Z textu je cítit vzájemná sounáležitost a láska, která se jako červená nit vine celým životem Hany Militké. Zachycuje svůj přechod na studia JAMU ve velkém Brně (Zrání, Přehrada, Dvě dámy), líčí „studium“ života po brněnských lokálech, vzpomíná na své kamarádky a lidi, kteří ovlivnili její život. Dvacet krátkých kapitol rámují povídky Plejády I a Plejády II, jakoby si autorka celý svůj dosavadní životní příběh utřídila právě při pohledu na hvězdy.

Nejde o nijak náročné čtení, ale zároveň je z knihy cítit mnohem více lidství a opravdového života, než tomu bývá u profesionálně vyvedených autobiografií. Krátké texty, do nichž čtenář nahlíží jako do střípků, zrcadlí autorčinu duši. Nechá se poznat tu jako veselá společnice, tu jako člověk, který se musí vypořádat se ztrátou blízkých. Přes všechna úskalí si drží optimistický pohled na svět a z jejích slov je cítit i veliká vděčnost za vše, co ji potkalo.

Pokud budete očekávat nějaké hlubokomyslné texty, budete zklamáni, pokud ale půjdete jen po povrchu, ošidíte se o příjemný zážitek. Rozhodně si Povídky z povětří vychutnávejte pomalu, abyste našli vše, co nabízí. Mimo jiné vám mohou navodit příjemnou atmosféru k výletu do vlastních vzpomínek. Třeba dokonce pocítíte na své tváři dotek maminky, která už tu s vámi není…

Úvod obstaral krátkou předmluvou Miroslav Donutil a knihu Povídky z povětří, které jsou knižním debutem Hany Militké, vydalo nakladatelství Agentura Krigl v letošním roce.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePovídky z povětří

Militká, Hana

Agentura KRIGL, 2013

Napsat komentář