Čeho se nejvíc bojíte?

205868_blood_or_ink
Vybavte si to, čeho se bojíte nejvíce. A pak si zkuste představit, že budete muset svému strachu nejen přímo čelit, ale že vás váš strach bude stát život…

Kniha Popravčí, kterou vydalo nakladatelství BB/art v roce 2013, je již druhým románem Chrise Cartera. Tento původem Ital, narozený v Brazílii, vystudoval psychologii a chování zločinců na Michiganské univerzitě. Jako člen týmu soudní psychologie michiganského státního zastupitelství vyslýchal a studoval mnoho zločinců včetně sériových a mnohonásobných vrahů. Začátkem 90. let se přestěhoval do Los Angeles, kde strávil deset let jako kytarista v různých glamrockových skupinách. Když opustil hudební branži, stal se spisovatelem na plný úvazek. Ve svých knihách (jeho prvním románem je titul Dvojitý kříž) skvěle uplatňuje znalosti nabyté při studiu.

Když detektivovi Robertu Hunterovi, kterého si čtenáři mohou pamatovat již z románu Dvojitý kříž, přistane na stole případ kněze, jemuž někdo uťal hlavu a na její místo umístil hlavu psí, právem si myslí, že jde o případ nějaké zrůdné rituální vraždy. Vše od místa vraždy, jímž byl kostel, až po pití krve oběti z obřadního kalichu by tomu ostatně napovídalo. Zanedlouho se však objeví další podivná vražda, která by s případem brutálně zavražděného kněze na první pohled vůbec nesouvisela, nebýt krvavých číslic napsaných na tělech obětí, propojujících oba případy.

Hunter a jeho tým, v němž kromě něj figuruje vyšetřovatel Carlos Garcia, stojí před více než podivnou záhadou. Proč se vrah nedrží jednoho postupu, ale každou oběť zabíjí jinak? S každou další vraždou rostou detektivovy pochybnosti a obavy. Žena upečená zaživa v elektrickém krbu, muž použitý jako jehelníček pro dvě stě padesát jehel, které mu vrah zabodá dokonce i do očí… Jak jen spolu mohou tak rozdílné vraždy souviset? Netrvá dlouho a detektivní tým přijde na to, že všechny oběti zemřely způsobem, jehož se bály ze všeho nejvíce. Jejich nejstrašnější sny se zhmotnily a staly se jim osudnými.

Toto vysvětlení ale paradoxně přináší více dalších otázek než odpovědí. Proč si vrah vybral právě ty oběti, které si vybral? Jak se dokázal dozvědět, co je jejich nejhorší noční můrou? Umí snad číst myšlenky, nebo znal všechny oběti tak dokonale, že se mu svěřily? Detektiv Hunter se při pátrání dostává hluboko do vod temné minulosti a odhaluje nejedno děsivé tajemství. A další lidé vhodní na popravu čekají.

Titul Popravčí je psán velmi poutavým stylem, jenž čtenáře dokáže udržet v napětí od první stránky po poslední. Autor bravurně zachází se slovy, mistrně popisuje atmosféru příběhu a nikdy nevyzradí tolik, aby čtenář lehce odhalil pravdu a začal se při čtení nudit. Nelze si nevšimnout, že spisovatel se v tom, o čem píše, rozhodně vyzná. Psychologie postav je vypracována do nejmenšího detailu a jednotliví hrdinové rozhodně nejsou popisováni bezbarvě. Celá zápletka má svou logiku, což však čtenář zjistí až na konci spletitého příběhu.

Ačkoli je Popravčí již druhou knihou, ve které vystupuje detektiv Hunter, oba romány na sebe navazují pouze volně, není tedy problém číst je v libovolném pořadí. Titul dozajista zaujme především milovníky detektivek, kteří rádi zahřejí své mozkové závity při netradiční četbě.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePopravčí

Carter, Chris

BB/art, 2013

Napsat komentář