Tajemství jednoho z nejslavnějších obrazů světa

Gustav_Klimt_046
Když byl v roce 2006 Portrét Adele Bloch-Bauerové I vydražen za sto padesát čtyři miliony dolarů, stal se nejdráže prodaným obrazem v historii aukčních síní. Toto prvenství přitáhlo k dílu pozornost veřejnosti, vyvolalo ale také mnoho otázek.

Zlatem vykládaná malba vzbuzovala značný zájem už v době svého vzniku. Bledou krásku Adele Bloch-Bauerovou tehdy ve Vídni znal snad každý – někteří kvůli jejímu divokému vystupování, jiní díky její příslušnosti k nejbohatší společenské vrstvě, všichni si ji ale pamatovali pro její křehký a zároveň svůdný vzhled a nekonvenční styl oblékání. Když se začalo proslýchat, že navštěvuje ateliér známého bouřliváka a svůdníka Gustava Klimta, vyrojil se nespočet dohadů o povaze jejich vztahu. Spekulace o tomto poměru nelze ani dnes, po letech výzkumů s jistotou potvrdit, Adele je ale přesto v obecném povědomí zapsána jako Klimtova milenka.

Kniha Dáma ve zlatém, která vyšla v nakladatelství Metafora, se však těchto domněnek nedrží. Autorka Anne-Marie O’Connorová na základě dostupných historických dokumentů a svědectví Adeliny neteře Marie Altmannové ukazuje, že všechno možná bylo trochu jinak.

Neomezuje se však jen na odhalování skutečného vztahu Klimta a jeho múzy. Při sledování vzniku pozoruhodného secesního díla a jeho cesty z umělcova ateliéru až k současnému majiteli čtenáře seznamuje také s osudy několika dalších členů rodiny Bloch-Bauerových, obdivovaného i zatracovaného Klimta a jejich prostřednictvím i celé Vídně počátku 20. století. Okolo obrazu se tak rozvíjí síť příběhů, které dohromady charakterizují jednu epochu evropských dějin, od vzniku secese až ke druhé světové válce.

Přes všechnu snahu o historickou přesnost však román není nudný. Místy připomíná červenou knihovnu, jinde zase dobrodružnou literaturu, není v něm nouze o dramatické zvraty ani silné emoce. I díky srozumitelnému a jednoduchému jazyku je kniha velmi čtivá a snadno čtenáře pohltí. Je proto skvělou volbou pro každého, kdo se chce nechat strhnout poutavým dějem a zároveň se nenáročnou formou vzdělat v oblasti historie a umění.

Foto: wikipedia.org, autor: Gustav Klimt, Wikipedia

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDáma ve zlatém

O´Connorová, Anne-Marie

Metafora, 2012

Napsat komentář