Obrázkové čtení o čtyřech ročních obdobích

peta zahradnici
Pro prvňáčky je spousta knih. Většinou mají velká písmenka a jednoduché věty. To se týká rovněž knihy, kterou vám představím ve své recenzi. Ta má pro začínající čtenáře ještě něco navíc.

V textu publikace Péťa zahradničí jsou vybraná podstatná jména nahrazena obrázky. Vypadá to tak, že každá stránka popsaná textem s obrázky má široký okraj. V něm je několik ilustrací podstatných jmen (například tam najdete namalovanou kočku, pod níž je napsáno tiskacím písmem KOČKA). Tytéž obrázky jsou i v textu, kde nahrazují napsaná slova. Začínající čtenář tak nemusí číst všechna slova, čtení je pro něj snadnější. Líbí se mi, že text je natištěn na bílém podkladě, který během čtení nijak neruší. Ilustrace na okraji stránek jsou na barevném podkladě, což ale ničemu nevadí, činí to knihu naopak veselejší a přehlednější.

Název napovídá, že publikace je o Péťovi. Ten je průvodcem a seznamuje vás s jedním ročním obdobím v každé kapitole. Sedmiletý Péťa bydlí s maminkou, tatínkem a mladší sestřičkou Aničkou na vesnici. Nejenže se spolu škádlí, což je pro děti vždy přitažlivé, ale hlavně pomáhá svým rodičům. Na příkladu této rodiny se vaše ratolest dočte, jaké nářadí se používá nejčastěji při práci na zahradě v určité roční době, jaká semínka a sazenice se vysazují na jaře, proč se záhony okopávají, jaké druhy ovoce zrají v létě, jaké ovoce se trhá na podzim, co se dá vyrobit z ovoce, jaká zvířata mohou pomáhat při sázení a vyorávání brambor, proč se jablka a hrušky před uskladněním třídí, jak se správně suší seno, či jaká zelenina je vhodná do polévky. Na konci každého oddílu na čtenáře čekají otázky z daného okruhu. Pomocí nich si ověří, zda textu správně porozuměl a případně si odpovědi na ně zpětně dohledá. Barvy jednotlivých ročních období jsou hezky vybrané – zima modře, jaro zeleně, léto červeně a podzim žlutě.

Kniha je ve formě velkého sešitu A4, je brožovaná, nitmi prošitá. Jelikož se jedná o publikaci, se kterou mají pracovat děti, uvítala bych pevné desky. Autorka Eva Mrázková si dala za cíl usnadnit dětem jejich čtenářské začátky, procvičit a obohatit slovní zásobu a napomoci rozvoji čtení s porozuměním textu. Myslím, že všechny stanovené cíle jsou splněny.

Doma jsem knížku četla s předškolačkou a prvňáčkem, což bylo naprosto ideální, jelikož prvňáček již dokáže text číst sám, a dcera doplňuje slova pomocí obrázků, takže se zapojí oba dva. Bavilo je také odpovídat na závěrečné otázky. Pokud máte děti tohoto věku, musím vám publikaci jednoznačně doporučit. Vyšla v nakladatelství Computer Press v Brně v roce 2010.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePéťa zahradničí

Eva Mrázková

CPress

Napsat komentář