Dvaadvacet let stará stopa

pád
Způsob vyšetřování zločinů se stále zdokonaluje. To, co před dvaceti lety muselo zůstat nevyjasněným případem pro nedostatek důkazů, dnešní technologie a postupy mohou pomoci rozšifrovat.

Zejména objev postupů analýzy DNA znamená veliký posun v objasňování kriminální činnosti. A z tohoto těží hlavní hrdinové knihy s názvem Pád amerického autora Michaela Connellyho (*1956). Jsou jimi detektivové z oddělení otevřených nevyřešených případů v Los Angeles (LADP) Harry Bosch a David Chu. Biologické stopy odebrané na místě činu čekají i desítky let na nové rozbory, které by pomohly posunout vývoj vyšetřování kupředu a odhalit pachatele dávných hrůz. Na některé nestačí ani rozbor DNA a musí odpočívat dál.

Jednoho dne se však usměje na čekatele štěstí – krev nalezená na mrtvé dívce v roce 1989 vydala své svědectví. DNA patří muži, který má již několik záznamů pro sexuální delikty. Potíž je, že v době spáchání vraždy mu bylo osm let a činu by nebyl schopen. Jde o podvržený důkaz, nebo mladík Clayton Pell na místě činu skutečně byl a zná pachatele? To je právě prvořadým úkolem dvojice detektivů.

Jenže ještě týž den je Harry Bosch zaúkolován vyřešením další záhady – ze sedmého patra prestižního hollywoodského hotelu spadl nahý muž, právník, syn radního Irvina Irvinga, který jde policii po krku. Šlo o vraždu, nešťastnou náhodu či sebevraždu? Kdo mohl mít důvod ho zabít, nebo jaký by měl motiv pro dobrovolný odchod ze světa? Harrymu se do toho nechce, cítí propletení politiky a policie, jak sám říká „smrdí to policajtikou“, přesto se rozhodne napřít všechen svůj důvtip, aby spravedlnost vyšla najevo, padni komu padni.

A tak Harry Bosch, muž, kterému zbývá posledních pár let do odchodu na odpočinek, má plné ruce práce s vyšetřováním, výchovou patnáctileté dcery, nově probuzenými city, zažívá zradu nejbližšího parťáka, politické tlaky i radost z vítězství. Znovu hledá smysl své práce a podléhá zklamání, že přes všechnu svoji snahu řešit případy nezávisle, naletěl tajemným intrikám.

Román Pád je opravdu originální jak svými zápletkami, tak způsobem, jakým Michael Connelly odhaluje každodenní práci policie. Souvislosti mezi tím, co kdysi bylo trendem a dnes upadlo v zapomenutí, důležitost toho, aby vyšetřovatel měl dostatek zkušeností i intuice. A řeší i odvěkou hádanku, kde se v člověku bere zlo. Zda je to záležitost genové výbavy či zásluha vlivu prostředí, v němž dotyčný vyrůstá. Na jednom se podepíše trauma z dětství, jiný sejde na scestí, přestože mu nic nechybělo. Rodiče pak stojí před otázkou, kde udělali při výchově chybu. A co prožívají pozůstalí po obětech? Jsou schopni zapomenout na tragédii, která je potkala, anebo žijí s neustále otevřenou bolestí? Pomůže jim potrestání pachatele najít dlouho hledaný klid?

Michael Connelly nenapsal jen obyčejnou, tuctovou detektivku, ale filosofické zamyšlení, které je přístupné široké veřejnosti. I proto má šanci stát se i vámi preferovaným autorem a není divu, že jeho knihy sbírají ocenění pro nelepší detektivky po celém světě.

Román Pád vydalo nakladatelství Domino v roce 2012.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePád

Michael Connelly

Domino, 2012

Napsat komentář