Několik podob lásky

Tih_s2_juh_3
Muži i ženy, mladí i staří, manželé, svobodní, rozvedení i ovdovělí, ti všichni prožívají své příběhy a ukazují mnoho rozdílných pohledů na milostné vztahy.

Nakladatelka Markéta Mališová má za sebou vedle zkušeností z publicistiky a světa filmu také několikaletou spolupráci s Arnoštem Lustigem, pod dvěma jeho knihami je dokonce podepsaná jako spoluautorka. Kromě toho se však v posledních letech věnovala vlastní povídkové tvorbě, s níž před několika lety debutovala. Dnes je na pultech knihkupectví k nalezení její první kniha, soubor povídek Nepřestávej, miláčku, který vydalo nakladatelství Eroika.

Jak již název napovídá, hlavním tématem knihy jsou vztahy mezi mužem a ženou. Pohled na ně se však různí stejně jako protagonisté jednotlivých povídek a jejich příběhy. V prózách se tak setkáváme se zamilovanými páry i s lidmi, kteří se vyrovnávají se samotou. Hrdinové zažívají radost a naplnění z nové lásky, nudu, která se do vztahu postupně vkrádá, zklamání z partnera, který je opustil, ale také strach, ponížení a mnohdy nepochopení. A jako jsou rozdílné jednotlivé postavy, liší se i způsob, jak se s problémy vyrovnávají – někteří se s nimi smíří, jiní neúnavně bojují, mnozí před nesnázemi utíkají nebo předstírají, že žádné těžkosti nezažívají. Někteří jednají správně, jiní chybují, autorka však jejich činy nehodnotí a neodsuzuje, pouze je pozoruje s odstupem a snad i trochou sympatie.

Drobné úlomky všedních osobních dramat, které autorka vedle sebe skládá, vytvářejí pestrou mozaiku, v níž lze zahlédnout nejrůznější podoby a proměny lásky. Povídky ale také citlivě a věrně zobrazují neustále se střídající hnutí lidské duše, životní vítězství i pády, okamžiky štěstí i zoufalství, ale hlavně potřebu své emoce a důležité životní okamžiky sdílet s někým blízkým. Ta je totiž vlastní hrdinům všech povídek, bez ohledu na věk nebo pohlaví.

V knize si tak své najde snad každý. Střídají se v ní duševní pochody a erotické scény, nejisté přemítání a rozhodné činy, radost, smutek, láska i zklamání. Na situace nahlížejí muži i ženy, děti, dospívající, dospělí i staří, a do postojů, názorů a pocitů každého z nich se autorka dokáže vžít a věrně je zachytit. Povídky se tak stávají obrazy nejrůznějších stavů lidské duše. Díky autorčinu pozorovacímu talentu vše působí velmi věrohodně a pro čtenáře tak většinou není problém se s postavami sžít.

Nad souborem krátkých, čtivě napsaných próz se lze někdy zasmát, jindy zamyslet a v některých popisovaných scénách čtenář možná zahlédne i situaci, kterou zná z vlastního života, nebo o níž slyšel vyprávět kamaráda.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNepřestávej, miláčku

Mališová, Markéta

Eroika, 2012

Napsat komentář