Příběh hobita, jenž má v rukou osud Středozemě

large
Bilbo Pytlík rád bavil všechny hobity svými zážitky, které prožil na cestě za trpasličím pokladem Králů pod Horou. Jeho synovec Frodo s oblibou strýcova vyprávění poslouchal a sám také snil o velkém dobrodružství. V té době neměl ani tušení, jak velký úkol si osud přichystal pro něj…

Trilogie Pán prstenů, jež se dnes řadí mezi klasickou fantasy literaturu, je dílem anglického spisovatele, filologa a univerzitního profesora Johna Ronalda Reuela Tolkiena. První díl pod názvem Společenstvo prstenu (v originále The Fellowship of the Ring) vyšel poprvé v červenci 1954, u nás tuto knihu naposledy vydalo nakladatelství Argo v listopadu 2012. Příběh Froda Pytlíka a jeho přátel pokračuje románem Dvě věže a celou trilogii uzavírá poslední díl – Návrat krále. Mezi další Tolkienova slavná díla patří Hobit, který zachycuje dobrodružství Bilba Pytlíka nebo Silmarillion a Húrinovy děti, jež se stejně jako Pán prstenů odehrávají ve Středozemi.

Fantasy svět Středozem obývají kromě lidí, trpaslíků, elfů a skřetů také hobiti, nenápadný a starobylý národ, který má v oblibě dobré jídlo, veselí a mír. Jsou to bytůstky pohodlné, drží se spíše v okolí svého domova a na cestování je moc neužije. Avšak vždy se najdou nějaké výjimky. Prvním odvážným hobitem, kam až paměť tohoto národa sahá, byl Bilbo Pytlík, jenž si ze své cesty dovezl kromě pokladu také jeden velmi mocný předmět, kouzelný prsten, o jehož existenci věděla jen hrstka Bilbových přátel.

V den svých sto jedenáctých let se Bilbo rozhodl vesnici Hobitín opustit, všechen svůj majetek včetně prstenu zanechal svému synovci Frodovi a sám se vypravil na poslední dobrodružnou výpravu svého života.  V tu chvíli neměl Bilbo tušení, jaká příkoří jeho dar Frodovi způsobí.

Ukázka z knihy

Jeden prsten vládne všem, jeden jim všem káže,

Jeden všechny přivede, do temnoty sváže. (str. 60)

Prsten je totiž majetkem Temného pána Saurona, který o něj přišel během bitvy před mnoha staletími. A Sauron chce své dílo, jež sám ukul v Hoře osudu, zpět, aby získal ztracenou moc a mohl celou Středozem zahalit temnotou. Jediný, kdo tomu může zabránit a jemuž se daří temné moci prstenu odolávat, je Frodo…

Po jazykové stránce je Společenstvo prstenu jednou z nejlepších knih, jaké jsem kdy četla. Autor používá rozmanité výrazy, se slovy si hraje a scény popisuje natolik podrobně a velkolepě, že je nemožné, aby vám před očima neožívaly. Na Pánu Prstenů je vidět, jak měl Tolkien všechno okolo Středozemě promyšlené, včetně odlišných jazyků pro každý národ, jejich charaktery a tradice. A za tak usilovnou práci si zaslouží můj velký obdiv.

Hlavní hrdina, Frodo Pytlík, je padesátník, jenž však díky prstenu přestal stárnout ve třiatřiceti, tedy podle hobitích měřítek v den své plnoletosti. Je veselé, přátelské povahy a na hobita má nezvykle odvážné srdce. Svého úkolu se zhostí s vervou a udělá vše proto, aby nezklamal.

Frodův věrný přítel, Sam Křepelka, jenž pro Pytlíkovi pracoval jako zahradník, stál vždy Frodovi po boku, a když se Bilbův synovec vydal na cestu, bez váhání se ho rozhodl doprovázet. Za Froda by dal i život.

Postavou, jež se kromě Bilba Pytlíka objevuje jak v Pánu prstenů, tak i v Hobitovi, je mocný čaroděj Gandalf Šedý, který jako první odhalil tajemství prstenu.

Mezi další výrazné hrdiny patří Aragorn, potomek krále Isildura, jenž je známý jako Hraničář nebo také Chodec. Stejně jako ostatní členové společenstva prstenu je velmi odvážný a odhodlaný Froda ochránit, aby mohl svůj úkol dovést do konce.

Dalšími důležitými postavami je elf Legolas, trpaslík Gimli, statečný Boromir, jenž se však nemůže zcela zbavit své touhy po prstenu a v neposlední řadě také další dva hobiti, Peregrin Bral, známý jako Pipin, a Smělmír Brandorád, jemuž jeho přátelé říkají Smíšek.

Této knize, která se de facto skládá ze dvou svazků, nemám co vytknout. J. R. R. Tolkien dokázal vytvořit zajímavý příběh, který mě bavil na každé stránce a s hrdiny jsem prožívala jejich úspěch i prohru. Postavy jsou pestré, prostředí Středozemě autor vykreslil do posledního detailu a dynamika příběhu odpovídá hrdinské fantasy. Společenstvo prstenu je mistrovským dílem, jež by nemělo chybět v žádné knihovničce.

Ukázka z knihy

„Nechápu vás. Chcete říct, že vy a elfové jste ho po všech těch hrozných skutcích nechali naživu? Vždyť není o nic lepší než skřet a je prostě nepřítel. Zaslouží smrt.“

„Zaslouží! To asi ano. Spousta těch, co žijí, zaslouží smrt. A někdo umírá, ale zasluhuje život. Můžeš mu ho dát? Potom nevynášej příliš horlivě rozsudky smrti. Protože ani ti nejmoudřejší nedohlédnou do všech konců.“ (str. 69)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePán prstenů - Společenstvo Prstenu

Tolkien, J. R. R.

Argo, 2012

Napsat komentář