Arabský svět očima prozápadně smýšlející dcery Iráčana

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Knih o arabských státech je na našem trhu nespočet. Jenže nejsou pro každého. Většina jich je učebnicového rázu, vhodná především pro ty, kteří se problematikou arabských států dlouhodobě zabývají. Slovenská spisovatelka a diplomatka Emíre Khidayer chce, aby se skutečnosti o  zemích v této části světa dozvěděla co nejširší čtenářská obec.

Proto se Emíre Khidayer ve svých dvou publikovaných knihách snaží podat problematiku arabských, potažmo muslimských zemí tak, aby se o ní dobře četlo a čtenář si zapamatoval co nejvíce informací. Ve své první knize Arabský svět – jiná planeta? Se zabývá arabskými státy obecně, v té novější s názvem Život po arabsku, již vydalo nakladatelství Mladá fronta na konci roku 2012, se zaobírá jednotlivými aspekty života v této části naší planety.

Její pozornosti neuniknou náboženské svátky, rodinné oslavy a rituály, svatby, manželství, gastronomie, vzdělávání ani dosti mediálně probíraná otázka zahalování žen. V knize toho však najdete ještě mnohem víc. Protože Emíre Khidayer dříve působila jako diplomatka v Egyptě, Kuvajtu a Iráku a dokonce i jako jednatelka firmy v oblasti informačních technologií ve Spojených arabských emirátech, vhodnější autorku (autora) takových knih si lze představit jen těžko. A protože má iráckého otce, je s arabskými státy propojena už od narození. Její smýšlení je však čistě evropské. V knihách se nesnaží obhajovat život a zvyky muslimů, ani arabských zemí obecně, chce je jen vysvětlit. Neopomíná zdůraznit, že žena má stále ve většině arabských a zejména muslimských zemí podražené postavení, na druhou stranu ale dodává, že podmínky se pomalu zlepšují, a nežije-li žena v ortodoxní rodině, má téměř stejnou volnost jako západní ženy. Jenže záleží na mnoha faktorech. Kromě zmíněné rodiny je důležitá role manžela, státu, v němž žije, a nemalou úlohu hraje i osobní přesvědčení.

Emíre Khidayer píše velmi čtivým jazykem. Její publikace lze zařadit do populárně-naučného žánru.  Na druhou stranu jste při čtení knih natolik vtaženi do života arabských a muslimských žen a mužů, že na konci knihy budete mít pocit, že jste četli příběh – příběhy lidí, někdy smutné, jindy veselé –, ale každopádně od těch našich značně odlišné.

Kniha je doplněna černobílými celostránkovými fotografiemi výjevů z arabského světa. A i kdyby tam žádné obrázky nebyly, nevadilo by to. Natolik budete unešeni textem a pohrouženi do různých aspektů arabského světa, že na nějaké fotky si ani nevzpomenete.

A kdo by si měl knihu přečíst? Ti, kteří stále arabskému světu a muslimskému stylu života nerozumí a chtěli by se alespoň něco dozvědět o tom, jaký ve skutečnosti je. Ne celý arabský svět je stejný a to, že se jedná o arabskou zemi, nemusí rovnou znamenat, že jde o stát muslimský. A obraz, jenž získáváme z médií, bývá značně zkreslený. Chudoba a bída není pravidlem, stejně jako ortodoxní vyznavači islámu. I v arabském světě mají blízko k tomu západnímu, jen je pro média zajímavější ukazovat to špatné spíše než to dobré. A mnozí z nás to stále ještě nepochopili.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽivot po arabsku

Khidayer, Emíre

Mladá fronta, 2012

Napsat komentář