Od mravenčího krokoměru po hypotézu matematického vesmíru

943188__integrated_
Myslíte si, že matematika je cosi nepotřebného, co se do vás snažila více či méně úspěšně vtlouci učitelka na základní a střední škole? O opaku vás možná přesvědčí kniha, která vás provede dvě stě padesáti milníky této úžasné vědy.


Titul Matematická kniha, nesoucí podtitul Od Pythagora po 57. dimenzi: 250 milníků v dějinách matematiky (z anglického originálu The Math Book. From Pythagoras to the 57th Dimension, 250 Milestones in the History of Mathematics), vyšel roku 2012 za spolupráce nakladatelství Dokořán a nakladatelství Argo. Autorem této populárně naučné knihy je Clifford Alan Pickover, držitel více než čtyřiceti matematických patentů, který má již na svém kontě padesát jiných knih, jež se zabývají převážně matematikou a přírodními vědami.

Matematická kniha je utvořena tak, aby i běžný čtenář, nezabývající se matematikou na odborné úrovni, mohl proniknout do tajů světa čísel, teorií a vzorců. Každému z témat, jež jsou chronologicky seřazena, je věnována dvoustrana, kterou tvoří v levé části text a v pravé části ilustrace, jež je mnohdy klíčová pro pochopení tématu. Na konci každého vyprávění je krátký oddíl „viz také“, kde jsme odkázáni na příbuzná témata v knize, čímž jsou jednotlivé problémy propojeny.

Když se řekne „kniha o matematice“, mnoho lidí si zřejmě nepředstaví nic moc zajímavého, jelikož si tuto vědu spojují spíše s nudným počítáním a memorováním vzorců. Matematická kniha však nabízí tolik rozličných a zajímavých témat, že většina matematice neholdujících čtenářů bude překvapena, jak může být záživná nebo dokonce zábavná. Dozvíme se například to, že podle Zenona z Eleje je pohyb nemožný, popřípadě že je jen iluzí, že Torricelliho trumpeta ohraničuje konečný objem, má však nekonečně velký povrch, nebo že opičák, který bude náhodně mlátit do kláves psacího stroje po nekonečně dlouhou dobu, skoro jistě napíše konkrétní konečný text, například bibli.

Jednotlivé kapitoly knihy jsou relativně krátké, čímž osvobozují čtenáře od zdlouhavého a mnohdy i nezajímavého povídání, jemuž by možná ve výsledku ani nerozuměli. Pokud by snad knihu dostal do ruky někdo, kdo se o matematiku zajímá hlouběji a stručné uvedení do problematiky mu nestačí, nemusí zoufat. Na konci knihy lze nalézt doporučenou literaturu, kde autor předkládá návrhy na další četbu, jež případným zájemcům rozšíří obzory.

Čtenář knihu nemusí číst tradičním způsobem, tedy od první kapitoly k poslední, ale může si sám vybrat cestu poznáním, jenž mu bude vyhovovat. Například já jsem knihu četla tak, že jsem si našla téma, které mne něčím zaujalo, a skrze odkaz v oddílu „viz také“ jsem putovala od tématu k tématu. Od teorie říkající, že budeme-li se snažit učesat vlasy na chlupaté kouli tak, aby byly všechny uhlazené a ležely na ploše, vždy zůstane nejméně jeden vlas trčet, nebo vznikne holé místo, jsem se tak dostala až k Möbiově pásce, což je první jednostranný povrch, který lidé objevili a prozkoumali.

I když jsem si zpočátku nebyla jistá, jestli mne Matematická kniha jakožto naprostého laika v tomto oboru zaujme, nakonec jsem byla nejen příjemně překvapená tím, jak srozumitelně a poutavě autor informace podal, ale odnesla jsem si i mnohá cenná poznání. Knihu mohu doporučit všem, kteří by si rádi rozšířili své obzory v matematice, nebo se jen chtějí přesvědčit, že matematika není tak nudná, jak si myslí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMatematická kniha
Od Pythagora po 57. dimenzi: 250 milníků v dějinách matematiky

Pickover, Clifford A.

Dokořán, 2012

Napsat komentář