Pasti, pasti, pastičky

karla
Pasti jsou různé. Liší se svou velikostí i druhem. Na jejich chutné návnady se může chytit každý, pro každého je totiž přichystaná jiná. Do jaké se chytla hlavní hrdinka Karla?

Karla byla hodné dítě. Nechtěla nikomu působit potíže, a tak se chovala vzorně. Dospíváním si proplula bez problémů. Začala studovat vysokou školu a měla velké plány do budoucna. Už v patnácti letech zkoušela psát své první krátké povídky. Studium si užívala a těšila se na život, který měla před sebou. Pak ale přišla první past, jež byla zkouškou pro celou jejich rodinu

Nechytla se Karla, ale její mladší sestra Adéla. Ta se nechala zlákat hubenými modelkami a začala ztrácet na váze, až z toho byla anorexie. Karly past přišla do jejího života neslyšně a po špičkách. Plížila se opatrně a kolem Karly se začala stahovat pomalu, až téměř nepozorovaně. Řešení přišlo až s jejím manželem. Mohlo přijít dřív, ale i později. Důležité je, že vůbec dorazilo a pomohlo Karle vrátit se do života.

Knihu Karla v pasti napsala česká spisovatelka Beáta Matyášová. Dílo vyšlo v nakladatelství Motto na podzim roku 2012.

Beáta Matyášová pochází z Děčína. Studovala v Praze ekonomii na České zemědělské univerzitě, ale svému oboru se nikdy nevěnovala. Už od dětství měla velký a vřelý vztah k literatuře. Po studiu zůstala v naší metropoli a začala pracovat jako redaktorka. V současné době je na mateřské dovolené a věnuje se činnostem, které zcela naplňují její život a dělají jí radost. Jsou to děti, vaření, pečení a samozřejmě psaní. V nakladatelství Motto jí už vyšla její první kniha Klára nad propastí.

Pro každého z nás je pastí úplně něco jiného. Obsahuje také různé návnady, na které se nás snaží nalákat. Čokoláda, vztahy, alkohol, sýr. Nejhorší je, že past může kdykoliv znovu sklapnout. Člověk se tak musí už do konce života hlídat, aby zase nesklouzl. K tomu mu ale mohou pomoci jeho blízcí. Jako Karle pomohl manžel a Adéle její rodina. Prvním krokem je si uvědomit, že opravdu není něco v pořádku.

I když je kniha poměrně krátká, obsahuje všechno podstatné a důležité. Postupně se seznámíme s hlavní hrdinkou a jejím životem. Klasické vyprávění se střídá se vzpomínkami Karly. Ta svým osobitým způsobem čtenáři představuje nejdůležitější mezníky svého života. Mezi tím vším nalezneme i Karliny začátečnické pokusy o psaní.

Autorka skvěle vystihla podstatu celého problému a zasadila ho do úplně běžného prostředí. Proto příběh působí opravdově a čtenář tak pocítí, že se ho to může týkat také. Na konci Karlina příběhu je pak umístěno pár krátkých útvarů, kde se autorka zamýšlí nad různými problémy běžného života.

Karle jsem fandila. Není těžké spadnout, to umí každý z nás. Těžší je nabrat síly a znovu vstát. Bojovat. A to se jí povedlo. Sice se bude se muset do konce života hlídat, aby zase neuklouzla, ale konečně je šťastná. Nakonec se jí povedlo splnit si svůj sen a to díky důvěře svého manžela.

Berte proto tento příběh jako velký hrozící prst a vyvarujte se svým pastem. A pokud se do ní chytíte, věřte si a snažte se z ní co nejrychleji dostat!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKarla v pasti

Matyášová, Beáta

Motto, 2012

Pasti, pasti, pastičky - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Beáta Matyášová napsal:

    Terezo, děkuji moc ze recenzi. Jako by ji psala moje kamarádka. Jsem ráda, že jste přesně vystihla, co jsem Karlou chtěla sdělit.
    Beáta

Napsat komentář