Dáma každým coulem

kubišová
Když člověku život vezme neprávem to, co miluje nebo co ho baví, většinou se zhroutí a lamentuje na osud. Ne však slavná zpěvačka Marta Kubišová.

Když Marta Kubišová zpívala na podzim roku 1989 svou Modlitbu pro Martu, všichni přítomní plakali a zároveň se usmívali. Díky tomuto zážitku se tato zpěvačka rozhodla vrátit a dělat radost svým zpěvem, chováním i samotnou osobností.

Její život nebyl nikdy jednoduchý. Ve chvíli, kdy se stávala velkou hvězdou, dostala od tehdejšího režimu stopku a se zpěvem byl na čas konec. Ta doba se nakonec protáhla na šílených dvacet let. Sama zpěvačka toto období překřtila na „dvacetiletý hlasový klid“. Mimo ztráty zaměstnání si zažila další nemilé zážitky, které by člověka srazily na kolena. Ona se však nevzdala a snažila se svůj život žít nejlépe, jak to šlo a jde.

Při příležitosti jejích letošních sedmdesátých narozenin vyšla publikace od Luboše Nečase v nakladatelství XYZ, která nese název Marta Kubišová. Stalo se tomu tak v roce 2012 v listopadu.

Český autor Luboš Nečas navštěvoval Státní konzervatoř, absolvoval muzikálovou školu Petra Novotného a vystudoval Tvorbu textu a filmového scénáře na Vyšší odborné škole Jaroslava Ježka. Nejdříve pracoval v médiích, a to na různých pozicích. Od postu obyčejného redaktora přes editora dosáhl až na šéfredaktora.

Jako autor námětů se podílel například na pořadu Tabu či Sauna. Jeho doménou jsou ale interview se známými osobnostmi. Této oblasti se také věnuje i jako autor knižních biografií. Kromě toho všeho je také textař. Jeho písně zpívají například Karel Gott, Iveta Bartošová, Dalibor Janda i Marta Kubišová.

Kniha svého čtenáře postupně seznamuje s celým zpěvaččiným dosavadním životem. Ve vyprávění se střídá autor a samotná Marta Kubišová. Člověku připadá jako by si ti dva jen tak povídali a on měl jen tu čest být u toho.

V díle pak nalezneme rozhovor s Martinou dcerou a dalšími nejbližšími, kteří si o ní měli chuť povídat a chtěli jí popřát k tak významnému jubileu. Publikace je doplněna barevnými i černobílými fotografiemi a kompletní diskografií.

Asi není náhoda, že dílo vyšlo zrovna v listopadu. V tomto měsíci se narodila, v roce 1989 zpívala svou známou píseň Modlitba pro Martu a takto bychom mohli pokračovat dál. Kromě zpěvu se ale zpěvačka věnuje i jiným činnostem. Diváci televizních obrazovek ji mohou znát jako moderátorku pořadu Chcete mě? a rovněž každý rok uvádí Adventní koncerty.

Tato žena je velice obdivuhodný člověk. Moc si jí vážím za to, že se nedala a svůj život si žila v relativní pohodě. Je úžasné, že místo toho, aby nadávala, ještě pomáhá těm, kteří jsou na tom špatně. Ať už to jsou zvířata či lidé. Klobouk dolů!

Měla jsem tu čest knihu si přečíst a blíž se seznámit s velice pohnutým osudem jedné z největších zpěvaček naší země. Ze srdce ji doporučuji všem, kteří mají Martu Kubišovou rádi.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMarta Kubišová

Kubišová, Marta - Nečas, Luboš

XYZ, 2012