Příběhy opičky Žofky a jejích kamarádů

zofka_AM
Kdo by neznal oblíbený animovaný seriál o spravedlivé opičce, která nemyslí jen sama sebe, ale jde jí hlavně o blaho všech obyvatel zoologické zahrady?

Večerníček Žofka a její dobrodružství vznikl ke konci osmdesátých let minulého století v režii Miloše Macourka. V devadesátých letech k příběhům přibylo pokračování v podobě několika dalších dílů s názvem Žofka ředitelkou ZOO. Kromě scénářů řady populárních českých filmových komedií je Macourek také autorem mnoha knížek pro děti.

Nakladatelství Albatros vydalo v letošním roce knižní podobu tohoto známého večerníčkovského seriálu s jednoduchým názvem Žofka, do kterého svými obrázky přispěl ilustrátor a karikaturista Adolf Born, jenž zajišťoval výtvarnou stránku také u televizní podoby.

Knížka nabízí dětem od pěti let celkem sedm příběhů Žofky a její nerozlučné party na více jak sto stránkách. Dozví se, jak si Žofka poradila s uspořádáním maškarního bálu a sportovního dne, ale i jak to dopadlo, když se rozhodla, že změní chování některých návštěvníků zahrady k lepšímu. Žofka je totiž velmi vynalézavá opička, které jde hlavně o prospěch všech obyvatel ZOO. I proto si ji zvířátka zvolila za svou ředitelku. A volba se jim rozhodně vyplatila, protože za Žofčina vedení se vše mění k dobrému, a zahrada jen vzkvétá. Žofka se nebojí postavit se problémů čelem, ale miluje také legraci, a tak si s ní malí čtenáři užijí spoustu humoru.

Publikace je velmi pěkně zpracovaná. Je doslova napěchována ilustracemi Adolfa Borna, které promítají děj odehrávající se v textu. Většinou jde o celostránkové zobrazení obrázků. Rovněž text je přizpůsoben nejmenším čtenářům. Písmenka jsou větší a věty krátké, jednoduché, plné veselých dialogů. Vzhledem k tomu, že v nich hovoří zvířátka, domnívám se, že je možné knihu využít jako skvělou možnost pro rodiče, kteří mohou imitovat jejich hlasy a ještě více zaujmout děti při čtení. Text je totiž nepřepracovaný, budeme-li jej porovnávat s televizní podobou. Při čtení si tak i lehce vybavíme nezapomenutelný hlas Jiřího Nárožného, který příběhy Žofky vypráví ve Večerníčku.

Toto je vše naprosto ideální pro ty děti, které začínají bojovat s písmenky. Knížku lze využít i jako zábavné čtení na dobrou noc.

Příhody zvířátek ze zoologické zahrady ovšem nejsou pouhou pohádkou. Skrývají v sobě rovněž důležitý podtext, jehož cílem je, aby si děti uvědomily, že v životě je nečeká všechno v růžové barvě, ale že se budou setkávat i s nejrůznějšími problémy. A s těmi je pak nutno se vypořádat. Jejich hození za hlavu nic dobrého nepřinese, maminka také nemůže donekonečna svého drobečka hájit, a je zkrátka nutné se jim postavit čelem, zkusit si s nimi poradit. Stejně tak, jako to dělá Žofka.

Je tu také zdůrazněno přátelství jako neméně důležitý fakt lidského společenství. V přeneseném smyslu platí samozřejmě na děti. Vyzdvižena je potřeba pomáhat druhým, nemyslet jen sám na sebe a vykonávat dobré skutky. To jsou hodnoty, které se dětem snažíme vštípit od útlého dětství. A jejich podání formou milých příběhů s oblíbenými hrdiny, navíc zvířátky, což jsou nejoblíbenější dětské postavičky, je velmi vhodnou motivací pro to, aby děti vše správně pochopily.

Hledáte-li tedy pro své ratolesti vhodný dárek, třeba k blížícím se Vánocům, pak byste měli sáhnout právě po této knize, jíž uděláte určitě radost!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽofka

Macourek, Miloš

Albatros, 2012

Napsat komentář