Po stopách třetího odboje

770
Jaký byl skutečný příběh, který skončil popravou dvou nešťastných studentů z Tišnova – Vlastimila Železného a Aloise Pokorného? A jak vlastně vypadala jejich odbojová skupina JAN a vůbec odboj v okolním kraji? 

Luděk Navara, Miroslav Kasáček: Volavčí sítě

Černobílá fotografie lidské lebky je vystavena za výkladem v Tišnově u Brna. Lebka má v čele díru. Průstřel. Není to zrovna pěkný pohled. Píše se rok 1951. Fotografie má všem ukazovat, jak krutí jsou ti, kteří se rozhodli zapojit do protikomunistického odboje. Neváhají sáhnout po zbrani a obětovat lidský život! Jaký byl ale skutečný příběh, který skončil popravou dvou nešťastných studentů z Tišnova — Vlastimila Železného a Aloise Pokorného? A jak vlastně vypadala jejich odbojová skupina JAN a vůbec odboj v okolním kraji?

Kniha autorské dvojice Luděk Navara a Miroslav Kasáček se pokouší rozplést pozadí této smutné události — ukazuje se, že s tragédií je spojena celá řada dalších příběhů i konkrétních osudů těch, kteří měli odvahu postavit se na odpor se zbraní v ruce. Autoři vycházejí z původních dobových pramenů i vzpomínek pamětníků a řada dokumentů bude zveřejněna vůbec poprvé. Stejně jako v předchozí knize Příběhy třetího odboje doplňují vyprávění celou řadou autentických fotografií a archiválií.

Volavčí sítěPo stopách třetího odboje

Autoři: Navara, Luděk – Kasáček, Miroslav

Počet stran: 288

Vazba: Vázaná

Cena: 329

Rok vydání: 10/2012

ISBN: 978-80-7294-663-1

Volavčí sítě vydalo nakladatelství Host

Knihu si můžete objednat zde

O autorech:

Luděk Navara (*1964,  Brno) je novinářem, scenáristou a spisovatelem, spolupracuje především s deníkem MF Dnes a Českou televizí. Zabývá se mimo jiné zločiny komunismu a nacismu. Je autorem knih Smrt si říká Tutter — nacistický vrah ve službách StB (2002, německy v roce 2005 pod názvem Der Tod heißt Tutter) a Příběhy železné opony (2004, v roce 2006 německy s titulem Vorfälle am Eisernen Vorhang), které se staly předlohou pro stejnojmenný televizní seriál, jenž získal ceny Elsa a Trilobit. V roce 2006 vyšly Příběhy železné opony 2 a o rok později Nové příběhy železné opony. Společně s Miroslavem Kasáčkem vydal v roce 2008 knihu Mlynáři od Babic o justičním teroru padesátých let a víře ve znovunabytí lidské důstojnosti. Oba autoři jsou podepsáni i pod knihou Příběhy třetího odboje (2010). Společně s Josefem Albrechtem připravil Luděk Navara knihu Abeceda komunismu (2010), která je určena především mladšímu čtenáři. Jméno Luďka Navary je uvedeno pod řadou scénářů k dokumentům vysílaným Českou televizí. Například Můj otec generál o synově vzpomínání na generála Heliodora Píku, Muž, který přecenil českou duši aneb Útěky Josefa Brykse či Dopisy z cely smrti o posledních myšlenkách nevinných lidí, kteří byli odsouzeni k smrti a popraveni. V roce 2008 získal Luděk Navara novinářskou Cenu Karla Havlíčka Borovského a v roce 2010 Cenu Antonína Švehly.

 

Miroslav Kasáček (*1937, Litohoř u Moravských Budějovic) spojil své životní osudy s Brnem, kde v roce 1957 na První vyšší průmyslové škole strojní maturoval. Rok 1969 a následná normalizace zasáhla i rodinu Miroslava Kasáčka. Za jeho pravicové a protisocialistické postoje mu byl okamžitě zrušen pracovní poměr v Elektrotechnických závodech Julia Fučíka a nuceně nastupuje jako dělník do balírny na BVV (Brněnské veletrhy a výstavy). Zde prošel různými profesemi v dělnickém zařazení. Po roce 1989 byl jmenován do funkce ředitele závodu výroby a montáže na BVV a následně začal soukromě podnikat. Už v průběhu studií se Miroslav Kasáček seznámi se svou budoucí ženou Marií Melkusovou, dcerou Aloise a Marie Melkusových, kteří byli podobně jako jiní perzekvováni komunistickým režimem v souvislosti s tragickými událostmi v Babicích na Třebíčsku. Ze shromážděných vzpomínek rodiny, pamětníků a písemných svědectví spolu s Luďkem Navarou napsali knihu Mlynáři od Babic (Host, Brno 2008). Úzká spolupráce autorů přinesla další knihu Příběhy třetího odboje (Host, Brno 2010).

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVolavčí sítě
Po stopách třetího odboje

Navara, Luděk - Kasáček, Miroslav

Host, 2012

Napsat komentář