S Mařenkou za zdokonalením výslovnosti

marenka uz rika r - nahled
Jak má vypadat správná logopedická publikace, aby zaujala děti a nenudila dospělé? Určitě musí mít nápad, vtip a snadno rozpoznatelné obrázky. A že je takových pomálu, vím z vlastní zkušenosti.

Právě nedostatek knih zaměřených na rozvíjení slovní zásoby a nacvičení dobré výslovnosti vedl k tvorbě logopedku a speciální pedagožku Ester Starou. Její nejnovější titul Mařenka už říká Ř! vydalo v letošním roce nakladatelství 65. pole v edici Políčko. Podstatnou součástí jsou ilustrace, které pocházejí z dílny Milana Starého.

V knížce se setkáme s culíkatou Mařenkou, která děti provede nácvikem výslovnosti všech písmen české abecedy, od těch nejjednodušších po ty nejobtížnější. V úvodu rodiče dostanou zásadní informace, v jakém věku dítěte by mělo být dosaženo správné artikulace té které hlásky. Mě osobně moc povzbudilo, že moje dítě má vzhledem k věku nakročeno k průměrné zralosti a že mi nemusí dělat velké starosti, že ještě nezvládá ostré sykavky, na jejichž dozrání má ještě rok času. Zároveň autorka nastiňuje, jakým způsobem knížku používat, aby výsledný efekt byl co největší. Lehkým hláskám je věnován kratší prostor, ale i tak zahrnuje kolem patnácti srozumitelných obrázků, na nichž se dá procvičovat. Po určitých celcích následuje souhrnné opakování. Formou hry či grafomotorického cvičení tak dítě pojistí svoji znalost.

Čím těžší hláska, tím větší prostor jí náleží. Obrázky, veselé básničky, jednoduché úkoly, hravé rozlišování různých významů slov- to vše má sloužit k tomu, aby se dítě při nácviku nenudilo. A tak se naučí rozlišovat, zda na nehty je pilník nebo pila a jestli si krémem paní maže pleť nebo pleš.

Velké plus pro rodiče je také popis tvorby hlásek v ústech. Dospělí totiž mluví automaticky, ale správně popsat, jak by to asi mělo trénovat dítě, je obtížné. Kam má umístit hrot jazyka, zda se má pusa roztáhnout do úsměvu či našpulit, jak pracovat s výdechem – to vše jsou velice potřebné informace a ty zde nechybí.

Malá Mařenka v roli průvodkyně zadává dětem úkoly, ale také s úsměvem upozorní, že pusu máme nejen na mluvení, ale i na mlsání a pusinkování. Provede nás lesem, domácností i starým hradem. Procvičí s dětmi nejen písmenka, ale i počty a tvorbu celých vět.

Jelikož jsem takřka s každým dítětem musela docházet na logopedii, aby jejich výslovnost byla v pořádku, setkala jsem se už se vším možným. Básničky, které postrádaly logiku, ale obsahovaly velké množství dané obtížné hlásky, obrázky, z nichž se nedalo poznat, co vlastně mají představovat… Dítě tak bylo stresované, protože nechápalo, proč má opakovat nesmysly či z toho, že špatně identifikovalo předmět nebo zobrazenou činnost. To se vám s knihou Mařenka už říká Ř! stát nemůže. Říkanky jsou nejen vtipné, ale zároveň rozvíjejí slovní zásobu, a ilustrace každý nový pojem názorně vysvětlují. Dítě ani rodič se nemusejí obávat frustrace z nepochopení, ale naopak budou mít radost z nově nabytých užitečných znalostí.

Pokud tedy vyrážíte se svými dětmi na pouť za zdokonalením výslovnosti, určitě si knihu Mařenka už říká Ř! pořiďte, získáte v ní velmi zdatného pomocníka.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMařenka už říká Ř!
Výslovnost, slovní zásoba, grafomotorika a další úkoly nejen pro předškoláky

Stará, Ester

65. pole, 2012

Napsat komentář