Pruhované noční tajemství

cirkus
Máte rádi cirkus? A jak by se vám líbil cirkus, v němž vystupují opravdoví kouzelníci? Přesně takový je Cirque des Rêves, který se pro návštěvníky otevírá po setmění a zavírá před svítáním.

Snad ani sama spisovatelka a výtvarnice Erin Morgensternová nečekala, že se hned z jejího prvního románu stane bestseller, ale Noční cirkus to dokázal. Příběh ze světa kouzel a mýtů vám přineslo nakladatelství Ikar v roce 2012.

Příběh je vyprávěn v několika dějových linkách. Když už si myslíte, že jsou všechny, objeví se náhle další vyprávění a postavy, které nemají zdánlivě s hlavní linií nic společného. Zdánlivě. Pak ale přijde chvíle, kdy se všechny útržky pospojují, a vytvoří dech vyrážející zápletku. Právě díky těmto překvapujícím momentům je kniha pro čtenáře tak atraktivní.

Jakmile jednou projdete bránou s obřími hodinami a ocitnete se v Cirque des Rêves, už nikdy nebudete chtít nic jiného. Váš dosavadní život se vám bude náhle zdát příliš nudný a obyčejný, budete si přát navždy zůstat v ráji mezi pruhovanými černobílými stany. Kolik jich tu je celkem, nikdo neví, každou chvíli se může objevit nějaký nový. Jsou tu stany plné akrobatů, kteří se pohybují za hranicemi fyzikálních zákonů, stan s ledovou zahradou, kde můžete relaxovat, stan věštkyně Isobel a spoustu dalších. Jedním z největších lákadel je stan iluzionistky, slečny Bowenové, která je, dalo by se říci, hlavní hrdinkou celého příběhu.

Hlavním posláním cirkusu není, jak by se mohlo zdát, bavit návštěvníky vydáváním opravdových kouzel za pouhé triky, nýbrž něco mnohem důležitějšího. Cirkus má totiž sloužit jako půda pro dávný souboj mezi dvěma kouzelníky – Hectorem Bowenem a mužem v šedivém obleku. Ti mezi sebou vedou dlouholetý spor o to, čí metody jsou lepší. Každý z nich si vycvičil vlastního žáka. Hector Bowen si zvolil svou dceru Celiu a muž v šedivém obleku, o kterém víme jen to, že si říká Alexander, si vybral sirotka Marca. Hector i Alexander mají celkem jasno v tom, jak by souboj měl probíhat, nepočítali ovšem s tím, že jim to Celia a Marco značně zkomplikují.

Významnou roli v příběhu ztvárňují i Panenka a Výlupek, dvojčata, která se narodila v den slavnostního otevření cirkusu. I oni dva mají speciální schopnosti, které ale zatím nedokážou plně ovládat.

Kniha Noční cirkus vás zaujme na první pohled, obálka je celkem jednoduchá a zároveň všeříkající. Je na ní pruhovaný stan na pruhovaném pozadí, a to vše jen ve třech barvách – bílé, černé a červené. Text je rozdělen do mnoha kapitol, u každé z nich je datum, což usnadňuje orientaci v poměrně zamotaném příběhu. Díky častému výskytu přímé řeči vám více jak 400 stran uteče jako voda a na konci si budete přát, aby těch stran bylo ještě o trochu víc.

Ukázka z knihy

Vstoupíte na jasné, otevřené nádvoří, obklopené pruhovanými stany. Z jeho obvodu vedou stáčející se stezičky, které zahýbají k neviděným záhadám, po nichž jsou rozseta mihotavá světýlka. Davem kolem vás procházejí pouliční prodavači s občerstvením a neobvyklými předměty, výtvory ochucenými vanilkou a medem, čokoládou a skořicí. (str. 95)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNoční cirkus

Morgensternová, Erin

Ikar, 2012

Napsat komentář