Proč se psychoanalýza nestala vědou

nebezpečná-metoda-300x199
Osudový příběh dvou mužů a jedné ženy, kteří stáli u zrodu psychoanalýzy.

Už druhé vydání knihy Johna Kerra Nebezpečná metoda s podtitulem Příběh Junga, Freuda a Sabiny Spielreinové vyšlo v letošním roce v nakladatelství Prostor. Autor této knihy vystudoval klinickou psychologii a v současné době působí v nakladatelství The Analytic Press, které se specializuje na vydávání literatury s psychoanalytickou tématikou. John Kerr je odborník na slovo vzatý a jeho dílo je toho důkazem.

Jak již samotný název napovídá, hlavními postavami jsou Carl Gustav Jung a Sigmund Freud. Tito slavní pánové jsou známí jako zakladatelé a hlavní představitelé psychoanalýzy. Její zrod je v knize detailně popsán. Nejedná se o klasický román s jednotnou dějovou linkou, ale o obsáhlou sondu do životů Junga a Freuda a zejména Sabiny Speilreinové, která v nich sehrála význačnou roli, ač se o ní mnoho nemluví. Autor si dal velkou práci s přípravou materiálu. Nebezpečná metoda vychází z korespondence, knih a zápisků všech tří postav, které jsou zde do hloubky charakterizovány. Nejpodstatnější pro sepsání díla bylo objevení pozůstalosti Spielreinové, ve které se našlo mnoho důležitých písemností, jež pomohly zrekonstruovat složitý vztah mezi Freudem a Jungem a také objasnit, jakým způsobem do něj zasáhla sama Spielreinová. Jak píše autor v úvodu:

Tato kniha se převážně zabývá třetí skupinou mýtů a polopravd, které souvisejí s prvními roky tohoto století, kdy se psychoanalýze poprvé dostalo kontroverzního hodnocení. Protože základní poznatky formuloval Freud, pokládala většina komentátorů za více méně přirozené, že příběh psychoanalytického hnutí bude líčen z pohledu Vídně. (s. 25)

Děj knihy se ale naopak začíná odvíjet od setkání Junga a Spielreinové, která byla jeho první pacientkou, na níž psychoanalytickou léčbu vyzkoušel. Postupem času, kdy se léčba stávala úspěšnou, se z nich stali přátelé a později také milenci. Spielreinová vystudovala medicínu a následně se začala věnovat zejména dětské psychoanalýze. Poté, co Jung poměr ukončil, kontaktovala Freuda. Ten se však Junga zastal. Přesto má i ona na odcizení těchto dvou mužů velký podíl. Pokud vás zajímá, co se mezi těmito velikány událo, není nic jednoduššího, než si knihu přečíst.

A to přesto, že obsahuje mnoho odborných výrazů a význačných jmen v oboru psychoanalýzy té doby, což znesnadňuje čtenáři orientaci a samotné pochopení textu. Zahrnuje však také velké množství přepisů z korespondence a literatury hlavních aktérů, které autor důsledně dává do kontextu a obohacuje tím celou svou práci. Určitě bych Nebezpečnou metodu doporučila k přečtení nejen knihomolům, kteří se zajímají o psychoanalýzu, ale i všem ostatním, protože se jedná nejen o knihu zajímavou, ale i velmi poučnou.

Pro srovnání bych ještě doporučila stejnojmenný film, jenž vznikl v minulém roce, od režiséra Davida Cronenberga, kde jednu z hlavních rolí velmi realisticky ztvárnila Keira Knightleyová.

Vzpomínky Spielreinové v Jungově ordinaci se výrazně liší od deníku, který si tehdy vedla. V deníku se ukazuje jako vážná, střízlivá osoba, hluboce oddaná společenským změnám, zvláště v rodném Rusku. Její pocity týkající se psychoanalýzy jsou plně v souladu s těmito zájmy: psychoanalýza by se měla zabývat širšími společenskými problémy; pro budoucnost by se její hlavní přínos mohl týkat pedagogiky. Ovšem v Jungově ordinaci Spielreinová líčila něco docela jiného. Byla kdysi holčičkou, která spojovala naplácání s defekací a sexuálním vzrušením. V tom spočívala hlavní tvořivost nové metody. (s. 150)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNebezpečná metoda
Příběh Junga, Freuda a Sabiny Spielreinové

Kerr, John

Prostor, 2012

Napsat komentář