Jak to vidí Spejbl a Hurvínek

Spejbl
Politická situace není cizí ani známým loutkám Spejblovi a Hurvínkovi. Zajímá vás jejich názor?

Kniha Heleny Štáchové Spejblovo politické obludárium je tvořena devětašedesáti sloupky na aktuální společenská a politická témata, na která se díváme očima Spejbla, Hurvínka a jejich dámských protějšků, paní Kateřiny a Máničky.

Najdeme zde kapitoly jako Sexy mozek, Papežovy kondomy, Tahle země není pro starý, Státní maturity nebo Hurvínek for president. Každý sloupek má zhruba dvě stránky, a za ním je ještě vysvětleno, k jaké problematice se vztahuje. Text je často doplněn vtipnými ilustracemi od Jiřího Slívy.

Spejbla a Hurvínka všichni jistě znáte, takže si určitě dokážete představit, že je tato bezmála sto padesáti stránková knížka plná humoru a ironie. A právě díky tomu, že všichni víme, jak tito loutkoví hrdinové vypadají, jak se pohybují a jak mluví, si je dokážeme ve všech situacích bez problémů představit.

Ve sloupku Hurvínek právníkem se Hurvínek rozčiluje, že dostal pětku za opisování. Vždyť opisovat se přeci má! Za opsanou diplomovou práci dostane člověk bez problému i doktorský titul. Taťulda Spejbl se mu to chvíli snaží vysvětlit, ale marně. Hurvínek je rozhodnutý, že se stane doktorem, odjede do Plzně a večer už na jeho dveřích visí cedulka „JUDr. Hurvínek“. Syn s titulem, otec bez? To by nedělalo dobrotu, proto se i Spejbl rozjede do Plzně.

Vysvětlení, o jaké aféře se mluví, není v tomto případě nejspíš potřeba. Pokud by si ale někdo chtěl osvěžit souvislosti, nechť čte dál, autorka vše hned za sloupkem připomíná.

Skandálů ve škole, kde se má učit respektu a pravidlům, je však mnohem více – opisování a ztrácení diplomek, nepřehledné přijímačky. Ještě tři poslední tituly JUDr. rozdal bývalý proděkan Milan Kindl narychlo toto pondělí. (str. 30)

Krásný je také sloupek Papežovo cédéčko, který reaguje především na novinový titulek „Papež poráží Madonnu, rozdalo se už sto tisíc lístků!“ Když si tohle Hurvínek s Máničkou přečtou, řeknou si, že ten papež bude asi hodně dobrý zpěvák, když porazí i Madonnu, a tak by určitě stálo za to se na něj jet podívat. Mají štěstí, zanedlouho bude vystupovat v Brně. Z koncertu jsou ale zklamaní, lidí na něm sice bylo dost, ale neměl ani jeden pořádný hit. Aspoň, že měl celkem hezký kostým.

„Šmankote, děti, vy jste byli na papežovi!“
„Dyť jsme ti to, taťuldo, říkali!“
„Papež ale není zpěvák,“ vysvětluje Spejbl, „To už taky víme,“ brání se dívenka, „jen nechápeme, proč má tolik fanoušků? Kdybyste viděl, jak měl narváno!“ (str. 27)

Úředník Hurvínek si střílí z jedné magistrátní úřednice, která má trochu problém s českým pravopisem. Takto vypadá její objednávka v úředních spisech: „Obědnávka průpysů leží v jiném oběktu.“  Ve stejném duchu se nese i dopis od Hurvínka pro Spejbla: „Mylí taťuldo, zdravým tě spoza stanu gde spým s Máničkou a ostatňýmy kluci. Je to prýma, aš na ty brouci a koušící komáři.“ Když si to Spejbl přečte, upřímně se zaraduje. Hurvínek má nakročeno k tomu, aby se po škole stal kvalitním úředníkem. Potřebné znalosti na to má už teď!

Tuto útlou knížečku bych doporučila milovníkům známých loutek, ale i všem, kteří se rádi zasmějí současné politické situaci.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSpejblovo politické obludárium

Štáchová, Helena

Fragment, 2012

Napsat komentář