Jak zůstat zdravý

Rady_a_tipy_pro_lepsi_zivot
Dnes vám představíme pár tipů z literatury o zdraví a životním stylu. Pojďte zjistit, kam až sahají možnosti lidského těla. Naučte se, jak se efektivně vyhnout nadbytku cukru a jak žít kvalitněji. Na závěr si přečtěte o tom, že stárnutí je vlastně prima životní období!

Uvnitř těla každého z nás se nachází neviditelný a bohatý vesmír skrývající nekonečné možnosti. Jaké? To se dozvíte v nové knize Daniela M. Davise s názvem Kam směřuje moderní medicína. Autor vám představí různé oblasti od buněk po imunitní systém a s nimi i zcela nový biologický pohled na vaše tělo. Pojďte nad zázraky biologie žasnout s námi!

Představte si, že budeme dlouho dopředu vědět, s jakou pravděpodobností se u nás vyvine rakovina, že budeme mít k dispozici personalizované poznatky o svých genech, orgánech a buňkách nebo že snadno a přesně zjistíme, na jakou stravu si potrpí náš mikrobiom. Kniha Tajemství těla imunologa Daniela M. Davise ukazuje, jak vizionářští vědci odhalují neviditelný a utajený vesmír uvnitř každého z nás a jak se díky jejich práci stávají realitou dříve netušené možnosti. Autor se zaměřuje na šest klíčových oblastí – buňky, vývoj plodu, imunitní systém, mozek, mikrobiom a genom – a předkládá zcela nový biologický pohled na lidské tělo. Srozumitelně a s využitím nejnovějších vědeckých poznatků rozvíjí naše povědomí o tom, jak lidské tělo funguje, čeho je schopno, jak ho chránit před nemocemi a co v tomto směru pro nás všechny chystá budoucnost.

Tajemství těla

Kam směřuje moderní medicína
Autor: David M. Davis
Přeložil: Pavel Pecháček

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 140×207 mm
ISBN: 978-80-7675-059-3
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Tajemství těla vydalo nakladatelství Dokořán v edici Aliter ve spolupráci s nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Největší zázraky lidského těla zůstávaly téměř po celou historii oku člověka utajeny a jen stěží jsme si je byli schopni představit. Některé části naší vnitřní anatomie, jako kosti, svaly a několik hlavních orgánů, jsme odjakživa mohli dopodrobna zkoumat (ačkoli jsme se museli zavrtat kousek pod kůži), ale naprostá většina tajemství našeho těla zůstávala až poměrně donedávna předmětem hypotéz a spekulací. Dnešní chápání biologie člověka předznamenal objev buněk, umožněný vynálezem mikroskopu koncem 17. století. Objev struktury DNA v polovině 20. století znamenal další obrovský skok vpřed, jelikož objasnil, jak se genetická informace ukládá a kopíruje.
Avšak v mnohem nedávnější době se odehrála celá řada vědeckých a technologických revolucí, jež vnitřní krajiny lidského těla ozřejmují jako nikdy dřív. Některé hypotézy se potvrzují, jiné oslabují, a především se otevírá zcela nová sféra teoretických a praktických možností.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Daniel Michael Davis (*1970) získal doktorát z fyziky, poté začal pracovat v oboru molekulární imunologie, byl profesorem imunologie na univerzitě v Manchesteru a nyní pracuje na Královské univerzitě v Londýně. Zabývá se především studiem imunitního systému pomocí mikroskopu s vysokým rozlišením. Je spoluobjevitelem imunitních synapsí a membránových nanotrubic, jimiž interagují imunitní buňky. Tyto práce byly uvedeny mezi 100 průlomovými objevy ve vědě. Kromě více než 100 odborných článků vydal populárně-naučné knihy The Compatibility Gene (Gen kompatibility, 2013) a The Beautiful Cure (Skvělá léčba, 2018), obě nominované Královskou společností na vědeckou knihu roku.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

 

————————————————

Pravda o cukru od francouzské biochemičky Jessie Inchauspé je tou pravou knihou pro všechny, kdo chtějí omezit příjem cukru. Dozvíte se, jak zpomalit stárnutí organismu, mít více energie či snížit hmotnost, aniž byste se museli vzdát oblíbených jídel. Naučte se díky vědeckým poznatkům kontrolovat hladinu krevního cukru a zkvalitněte si život na všech frontách!

Chcete zlepšit svůj zdravotní stav, lépe spát, mít lepší náladu, více energie, lepší pleť, snížit chuť na sladké i svou hmotnost? To vše je možné. Díky jednoduchým fintám, které vám ve své knize představí biochemička Jessie Inchauspé, ve virtuálním světě známá jako Glucose Goddess, zpomalíte stárnutí organismu, ale přitom se nebudete muset vzdát svých oblíbených jídel, jež vám dělají radost. Jessie vychází z ověřených vědeckých poznatků i ze svého výzkumu. Díky jejím trikům se naučíte kontrolovat hladinu krevního cukru, což bude mít kladný dopad na vaše zdraví a náladu.

Pravda o cukru

Jak krevní cukr ovlivňuje kvalitu našeho života.
Autorka: Jessie Inchauspé
Přeložila: Jana Kordíková

Počet stran: 320
Vazba: brožovaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7689-160-9
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Pravda o cukru vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Poměrně rychle jsem si začala všímat zvláštních pravidelností. Nachos v pondělí: velký nárůst. Nachos v neděli: bez nárůstu. Pivo: velký nárůst. Víno: bez nárůstu. M&M’s po obědě: bez nárůstu. M&M’s před večeří: nárůst. Únava odpoledne: při obědě byla vysoká glykémie. Celý den velké množství energie: vyrovnaná hladina glukózy. Dlouhá noc s přáteli: glukóza v noci jako na horské dráze. Náročná prezentace v práci: nárůst. Meditace: vyrovnaná hladina. Cappuccino, když jsem byla odpočinutá: bez nárůstu. Cappuccino, když jsem byla unavená: nárůst. Chleba: nárůst. Chleba s máslem: bez nárůstu.
Když jsem si s hladinou krevního cukru začala spojovat i svůj duševní stav, vše ještě získalo na zajímavosti. Mozková mlha (kterou jsem od úrazu občas trpěla) často souvisela s velkým nárůstem, ospalost zase s prudkým poklesem. Neodolatelné chutě doprovázely rychlé střídání špiček a poklesů. Když jsem se probudila vyčerpaná, měla jsem celou noc velmi vysokou glykémii.
Postupně jsem se probírala získanými daty a svou hypotézu porovnávala s již zveřejněnými studiemi. Začínalo být jasné, že abych se cítila co možná nejlépe, budu se muset vyhýbat velkým nárůstům a propadům glykémie. A přesně to jsem také udělala: naučila jsem se, jak svou glykemickou křivku zploštit.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Jessie Inchauspé je biochemička francouzského původu. Jejím cílem je předložit výsledky nejnovějších vědeckých výzkumů ve formě jednoduchých tipů přístupných běžným čtenářům a pomoci jim tak zlepšit své fyzické a duševní zdraví. Ve své první knize Pravda o cukru, která se stala mezinárodním bestsellerem a byla přeložena do 40 jazyků, sdílí překvapivé výsledky svých zjištění týkajících se zásadního významu krevního cukru na naše životy a nabízí účinné tipy, jak si s krevním cukrem poradit. Její instagramový profil Glucose Goddess, kde lidem pomáhá znovu se propojit se svým tělem, sleduje více než milion a půl uživatelů. Získala bakalářský titul z matematiky na anglické King’s College a magisterský titul z biochemie na Georgetownské univerzitě.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Švédské umění dobrého stárnutí z pera Margarety Magnussonové vám ukáže, že stárnutí není žádný strašák, nýbrž přirozená součást života, a třeba i legrace! Kniha vám pomůže pochopit radosti i možné strasti stáří, to vše velmi osobitým, moudrým a vtipným stylem. Tohoto průvodce stárnutím ocení všichni nehledě na rok narození!

Moudré, vtipné a nanejvýše praktické Švédské umění dobrého stárnutí je citlivou, jemnou a vítanou připomínkou toho, že bez ohledu na náš věk jsou před námi vždy nové, neočekávané a fascinující objevy a zážitky, kterými můžeme dle libosti zaplnit každý další den.
Švédské umění dobrého stárnutí nám ukazuje, jak se připravit na proces stárnutí a pomáhá nám pochopit radosti i strasti, které může toto období přinést. Hlavním poselství je mezi řádky myšlenka, že bychom se měli méně obávat stárnutí i představy smrti.
Autorčin nový titul volně navazuje na Životní úklid a začíná tam, kde právě první kniha
Magnussonové končí. Nezatížení fyzickými ani emocionálními břemeny a zavazadly se tak spolu s ní můžete v její druhé knize snáze začít soustředit na to, jak prožít každý další den smysluplně, užít a vychutnat si ho. Ve nové knize předkládá čtenářům své objevy a rady o stárnutí – některé těžko akceptovatelné, ale mnohé daleko spíše až nečekaně úžasné.

Švédské umění dobrého stárnutí

Rady do života od někoho, kdo (nejspíš) umře dřív než vy
Autorka: Margareta Magnussonová
Přeložil: Vojtěch Ettler

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-271-3434-2
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Švédské umění dobrého stárnutí vydalo nakladatelství Alferia.

Ukázka z knihy

Když jsem se narodila, ženy ve Švédsku měly naději na dožití něco málo přes šestašedesát let a muži něco málo pod šedesát čtyři. Moje matka zemřela v osmašedesáti – ráda dodržovala pravidla –, zato otec vydechl naposledy v jednaosmdesáti. A to jsem si jistá, že kdyby měl maminku dál po boku, zůstal by tady ještě mnohem déle.
Kdybych se řídila podle úmrtnostních tabulek, už by mělo být dávno po mně. Když se ale přikloním spíš ke zkušenosti většiny příbuzných, jsem v šestaosmdesáti v podstatě ještě mladice. Moje prababička odešla, když jí bylo sto. Je možné, abych žila dalších čtrnáct let? Leccos by tomu nasvědčovalo, ale podle mě spíš ne. Nebo v to přinejmenším občas doufám.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Margaretě Magnussové je, jejími vlastními slovy, něco mezi osmdesáti a stem. Vyklidila několik pozůstalostí. Narodila se ve Švédsku, s manželem žila na různých místech po celém světě. Vystudovala Beckmanovu vyšší odbornou školu designu a své práce vystavovala v galeriích od Hongkongu po Singapur. Má pět dětí a žije ve Stockholmu, obklopená pouze věcmi, které má ráda.

Zdroj informací: nakladatelství Alferia


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTajemství těla
Kam směřuje moderní medicína

Davis, David M.

Dokořán, 2023

zobrazit info o knizePravda o cukru

Inchauspé, Jessie

Jota, 2023

zobrazit info o knizeŠvédské umění dobrého stárnutí
Rady do života od někoho, kdo (nejspíš) umře dřív než vy

Magnussonová, Margareta

Alferia, 2023

Napsat komentář