Ukrajina: brána mezi Východem a Západem

Brany_Evropy
Ukrajina byla vždy považována za strategickou bránu mezi Východem a Západem. Není tedy divu, že se o toto území vedlo nejen v minulosti mnoho bitev. Seznamte se i vy s dějinami Ukrajiny pohledem historika Serhie Plokhy.

Ukrajina dnes bojuje s Ruskem o zachování své územní celistvosti a politické nezávislosti. Současný konflikt je však pouze poslední v dlouhé řadě bitev o území Ukrajiny a její existenci coby svrchovaného národa. Jak ve své nejnovější knize Brány Evropy píše oceněný historik Serhii Plokhy, k pochopení současnosti a budoucnosti Ukrajiny je třeba dobře poznat její minulost.
Ukrajina byla utvářena říšemi, které ji využívaly jako strategickou bránu mezi Východem a Západem – od římské říše přes osmanskou po nacistické Německo a Sovětský svaz. Po staletí se na jejím území setkávaly různé kultury. Mísením usedlých a kočovných národů a křesťanství s islámem ve stepním pohraničí vznikla třída bojovných kozáků; ze střetu mezi katolickou a pravoslavnou církví vzešla náboženská tradice sbližující západní a východní křesťanství. Současná krize je tragickým případem opakování historie, kdy se Ukrajina znovu ocitá v centru bitvy globálních rozměrů. Kniha Brány Evropy coby odborně věrohodné dějiny této významné země poskytuje jedinečné nahlédnutí do původu nejnebezpečnější mezinárodní krize od dob studené války.

Brány Evropy

Dějiny Ukrajiny
Autor: Serhii Plokhy
Přeložil: Richard Janda

Počet stran: 432
Vazba: vázaná
Formát: 155×215 mm
ISBN: 978-80-7689-062-6
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Brány Evropy vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Ukrajina, po Rusku největší postsovětská republika a nyní cíl ruské agrese, se stala bojištěm dlouho před vypuknutím současné války. Na rozdíl od svých východoslovanských sousedů a nynějších nepřátel, Ruska a Běloruska, si Ukrajina po získání nezávislosti vybudovala a dokázala udržet demokratickou politickou kulturu, kterou požadovala její aktivní občanská společnost. Tento výdobytek nyní ohrožuje diktátorské, hypernacionalistické Rusko, které se snaží obnovit svou imperiální minulost a zničit nejen ukrajinskou státnost, obyvatelstvo, ekonomiku, infrastrukturu, historii a kulturu, ale vůbec samotnou myšlenku existence Ukrajiny.
Ruská agrese proti Ukrajině přitahuje celosvětovou pozornost coby jeden z hlavních projevů boje mezi zeměmi podporujícími demokratický mezinárodní řád, který ctí pravidla a stojí na principech svrchovanosti a územní celistvosti národních států, a protidemokratickými silami usilujícími o rozbití tohoto řádu. Snaha Putinova režimu obsadit území s početnou ruskou či rusky mluvící populací a začlenit je do „ruského světa“ připomíná nacistický projekt velkoněmecké říše. (str. 20–21)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Serhii Plokhy je americký historik zaměřený na dějiny východní Evropy a Ukrajiny. Narodil se v roce 1957 v ruském Nižném Novgorodě ukrajinským rodičům. Mládí strávil v ukrajinském Záporoží. Vystudoval dějiny a sociální vědy na univerzitě v Dněpropetrovsku, na níž posléze v letech 1983–1991 učil a kde též získal titul profesora. Po roce 1996 začal spolupracovat se zámořskými univerzitami a od roku 2007 je profesorem ukrajinských dějin na Harvardu, od roku 2013 řídí Ukrajinský výzkumný institut téže univerzity. Svůj zájem soustřeďuje především na dějiny východní Evropy s pochopitelným zaměřením zejména na Ukrajinu. Za své práce získal řadu cen, např. kniha Černobyl – Historie jaderné katastrofy byla roku 2018 oceněna cenou Baillie Gifforda za nejlepší anglicky psanou literaturu faktu.

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Nakladatelství JOTA vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikujeme tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBrány Evropy
Dějiny Ukrajiny

Plokhy, Serhii

Jota, 2023

Napsat komentář