Kdo je bez viny…

soutez-vikend-plny-viny
Každý má ve svém životě nějaké tajemství – i ten, o němž jsme přesvědčeni, že žádné nemá. A když začnou tyto tajnosti vyplouvat na povrch, následky mohou být vražedné…

Jednou z prvních letošních knižních novinek je román britské thrillerové autorky Sandie Jonesové Víkend plný viny, který vydalo nakladatelství Cosmopolis stejně jako její předchozí knihy Matčina hra, Nevlastní sestra a První chyba. Ani jeden z předchozích titulů jsem nečetla, ale nyní jsem se rozhodla seznámit se s autorčiným způsobem psaní. Šlo tedy o moje první setkání s ní a nedopadlo vůbec špatně.

Hlavní hrdina Will se po letech putování po světě konečně rozhodl oženit. Svatbu pořádá nikoli v rodné Británii, ale na romantickém místě na pobřeží Portugalska. Všichni zainteresovaní tedy musí přiletět – včetně jeho snoubenky, atraktivní Ali, Willova bratra Jacka a jeho manželky Rachel a jejich nerozlučných přátel Noaha a jeho ženy Paige. Svatební víkend se však místo láskyplného času stane noční můrou pro všechny zúčastněné, a i pro čtenáře bude těžké rozmotat klubko lží, letitých tajemství a přetvářky. Každý si totiž s sebou přivezl nějakého kostlivce ve skříni, s nímž se musí vypořádat. Kdo komu lže? Kdo koho podvádí?

Příběh připomíná romány Agathy Christie – mezi šesti hlavními postavami uzavřenými na malém prostoru rozehrává psychologické drama, v němž nic není takové, jaké se jeví. Čtenář jen polehoučku rozkrývá, co si kdo nese s sebou, a je ve stále se zvětšujícím napětí, protože cítí, že něco důležitého, neodvratného se blíží. Ovšem ani ten s největší fantazií rozuzlení předem neodhadne. A když přijde, udeří jako blesk z čistého nebe… A dost možná jako ta bouře pročistí napjaté vztahy a odhalí skutečné charaktery hlavních postav.

Sandie Jonesová umí psát, jako když pavouk tká svoji pavučinu. Nejprve rozhodí hlavní nitky, pak do nich pomalu vetkává hustou síť smíchanou z pravdy, lží a podezření, a když se do ní čtenář přilepí, připlíží se ze zálohy a šokuje ho rozuzlením. Síť se roztrhne a vše se vyvalí ven. Když si myslíte, že už jste v bezpečí, že pevně stojíte a orientujete se, přece jen si neodpustí ještě jeden malý šťouch – opravdu to tak bylo? Nezdálo se vám to? Kdo ví… A tak zavíráte knihu, třepete s ní a doufáte, že z ní ještě přece jen něco vypadne, že dohlédnete dál, než vám autorka naznačila.

Tomu se říká umění psychologického thrilleru – máte pocit, že celou dobu s vámi autor hraje otevřenou hru, ale on si vás, vaši mysl, jen připravuje, aby mohl převrátit vše řečené naruby. A Sandie Jonesová tuto hru ovládá s velkou lehkostí. Pokud mi nevěříte, můžete se přesvědčit sami. Víkend plný viny je podle mne skvělou příležitostí, jak tak učinit…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVíkend plný viny

Jonesová, Sandie

Cosmopolis, 2023

Napsat komentář