Když nás příroda inspiruje

Tipy_Meduzy starnou pozpatku_Hledani materskeho stromu
Jak stromy rostou a vyvíjejí se? A co bychom se od nich mohli naučit? Jak by nás medúzy mohly inspirovat k dosažení zdravějšího a delšího života? O tom se dnes dočtete v našich knižních tipech.

Co můžete udělat pro zdravější a delší život? Pro začátek si přečtěte knihu Medúzy stárnou pozpátku dánského vědce Nicklase Brendborga, která se zabývá podnětnými výzkumy v oblasti dlouhověkosti. Jak s tím ale vlastně souvisejí medúzy? Mohli bychom se jimi nechat inspirovat?

Medúzy stárnou pozpátku

Dlouhověkost pohledem vědy
Autor: Nicklas Brendborg
Přeložila: Magdalena Jírková

Počet stran: 277
Vazba: brožovaná
Formát: 150×209 mm
ISBN: 978-80-275-1355-0
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Medúzy stárnou pozpátku vydalo nakladatelství Host.

Čtěte tuto knihu pozorně a dožijte se ve zdraví vysokého věku. Elixír mládí a pramen nesmrtelnosti hledají lidé odjakživa a současný trend biohackingu to jen potvrzuje. Měříme své životní funkce, řešíme spánek a stravu… ale můžeme se při své honbě za kvalitním dlouhým životem inspirovat i v říši zvířat? Jakou roli v dlouhověkosti hraje genetika a jak s tím vším souvisejí medúzy? Kniha mladého dánského vědce Nicklase Brendborga hledá odpovědi na otázku, zda se můžeme ve zdraví dožít vysokého věku, upozorňuje na zajímavé výzkumy z oblasti dlouhověkosti a srozumitelně a zábavně vysvětluje vědecké objevy. Dozvíte se, proč je dobré darovat krev, kdo byl autorem první diety a jak dlouho se dá vydržet bez jídla. Z nejnovějších poznatků pak vycházejí doporučení, co můžeme udělat pro to, abychom žili déle a zdravěji.

 

Ukázka z knihy

V roce 1493 se Kryštof Kolumbus vydal na druhou výpravu do Ameriky. Cestoval s ním i mladý ambiciózní Španěl Juan Ponce de León. Španělé si zřídili svou první základnu v Novém světě na ostrově Hispaniola a právě zde se usadil i Ponce de León. Dařilo se mu tam a časem se stal uznávaným vojenským velitelem a majitelem půdy. Španělé tehdy skoro ani nevěděli, co našli. Nebo kde vlastně jsou. Snad v Indii?
Z tropického ostrova se běžně vyráželo na objevitelské plavby a bylo téměř nemožné nenarazit na něco dosud neznámého. V nových společenstvích v Karibiku i v samotném Španělsku se tyto výpravy změnily v pověsti o fantastických nových územích, odlišných lidech a obrovském bohatství.
Jednoho dne Ponce de León zaslechl zkazku o nové zemi severně od Hispanioly. Okamžitě shromáždil posádku a vydal se na důkladný průzkum. Se svými muži se plavil podél Bahamských ostrovů, které v té době byly již známé, a pak jako určitě první Evropan spatřil novou zemi: podle spousty květin v krajině ji pojmenoval La Florida. (str. 10)

 

O autorovi

Nicklas Brendborg (nar. 1995) je absolventem oboru molekulární biologie na Kodaňské univerzitě. Věnuje se tématu dlouhověkosti a získal ocenění Mladý vědecký talent.

Zdroj informací: nakladatelství Host

 

O nakladatelství Host

Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou — publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

————————————————

O tom, že stromy tvoří navzájem provázaný ekosystémy a že by nás vlastně mohly zachránit, píše ve své knížce Hledání mateřského stromu ekoložka Suzanne Simardová. Kniha nyní vychází v audio verzi.

Hledání mateřského stromu (audiokniha)

Pouť za moudrostí lesa
Autorka: Suzanne Simardová

Počet stran: 12 hodin 43 minut
Vazba: CD
ISBN: 8594201410178
Doporučená cena: 318 Kč

Audioknihu Hledání mateřského stromu vydalo nakladatelství Kazda.

Světově uznávaná lesní ekoložka Suzanne Simardová navždy změnila náš pohled na stromy, když odhalila jejich vzájemné propojení i vazby s dalšími rostlinami a zvířaty. Ve svém strhujícím vyprávění, kdy se coby žena dokázala prosadit v ryze mužském oboru, zároveň píše o svém dětství v lesích Britské Kolumbie, o lásce i ztrátách a o hluboce lidské touze pochopit, kým vlastně jsme a jaké je naše místo ve světě. „Není to kniha o tom, jak můžeme zachránit stromy. Je to kniha o tom, jak stromy můžou zachránit nás.“ Suzanne Simardová nás zavede do svého světa, do srdce lesa. Ukáže nám, že stromy nejsou pouze zdrojem dřeva či buničiny, ale že tvoří složitý a vzájemně provázaný koloběh života. Právě její převratné pátrání vedlo k objevu „lesního internetu“ (Wood Wide Web), který ve svých knihách popisuje také Peter Wohlleben. S objevitelskou vášní popisuje, jak se stromy rostoucí stovky let vedle sebe vyvíjejí, jak se učí a přizpůsobují okolnostem, poznávají své sousedy a rafinovaně spolu soupeří i spolupracují. V centru jejího výzkumu přitom stojí tzv. mateřské stromy – prastaré, mocné a tajemné velikány, které spojují a chrání ostatní stromy ve svém okolí.

Pusťte si ukázku:

 

O autorce

Bioložka Suzanne Simardová se narodila v Britské Kolumbii a vzdělání získala na Univerzitě Britské Kolumbie a Oregonské státní univerzitě. V současnosti vyučuje na Lesnické fakultě Univerzity Britské Kolumbie ekologii lesa a žije ve městě Nelson. Je považována za průkopnici v oblasti rostlinné komunikace a inteligence, její TED Talks zhlédlo více než deset milionů lidí po celém světě.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda

O interpretce

Dagmar Čárová je známá především díky dabingu, jemuž se od roku 1993 věnuje téměř výhradně. Začínala u kultovních filmů a seriálů a ikonické postavy mluví dodnes – svůj hlas propůjčila desítkám předních hollywoodských hvězd (např. Sandře Bullockové, Jodie Fosterové či Kim Basingerové). Kromě příležitostného hostování v různých divadelních uskupeních ji v poslední době můžeme pravidelně vídat na televizních obrazovkách v úspěšném seriálu Policie Modrava.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda

 

O nakladatelství Kazda

Nakladatelství Kazda přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás naše přírodní inspirace? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMedúzy stárnou pozpátku
Dlouhověkost pohledem vědy

Brendborg, Nicklas

Host, 2022

zobrazit info o knizeHledání mateřského stromu (audiokniha)
Pouť za moudrostí lesa

Simardová, Suzanne

Kazda, 2022

Napsat komentář