Překvapující fakta ze života

tipy biografie uvod
V dnešním knižním výběru jsme se zaměřili na biografie. Ať už jde o román nebo naučnou publikaci, na své si přijdou sportovci, milovníci zvířat i ti, které zajímají životopisy literátů a zajímavých osobností. Tak směle do čtení!

Koho by nefascinovala britská královská rodina? V pozadí tohoto zářivého světa se však odehrávají mnohé jiné zajímavé životní příběhy. Román dvorní dámy Anne přibližuje život jedné ženy, která v životě musela přestát mnohá úskalí. I tak si vždy zachovala grácii a nezlomnost.

Životní osudy lady Anne Glenconnerové jsou příběhem velmi nevšední silné ženy. Dvorní dáma poutavě a s černým humorem provádí čtenáře třpytivým světem tiár a korunek, který nikdy nepřipomínal rajskou zahradu. Každá holčička sice chce být princeznou, ale nadýchané šaty, šperky, střevíčky, hrady a plesy mají také odvrácenou stranu, a tou jsou povinnosti, odříkání, pokora a život sešněrovaný pravidly. Válečné strádání, abdikace a úmrtí krále, přátelství s princeznou a služba u dvora velmi silně ovlivnily veřejný život lady Anne, jejíž soukromý život však vyžadoval ještě více sil. Manželka výstředního muže a matka pěti dětí musela zvládnout život na pustém ostrově i nekonečné večírky, správu skotského panství, neustálé stěhování, slona místo kočky, ochromující osobní tragédie a ztrátu majetku. Dvorní dáma se vymyká z plejády senzacechtivých memoárů, které se snaží přiživit na britské královské rodině. Lady Anne byla v životě téměř vším: hraběcí dcerou, chovankou internátní školy, obchodní cestující, hvězdou večírků, princezninou společnicí, matkou, manželkou excentrického podivína, cestovatelkou a spisovatelkou. Nezlomná lady Anne je kromě Dvorní dámy, která se stala předlohou pro televizní seriál Netflixu Koruna, rovněž autorkou dvou detektivek, které nejspíš také čeká zfilmování.

Dvorní dáma

Můj život s britskou královskou rodinou
Autorka: Anne Glenconner
Přeložila: Petra Andělová

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7689-073-2
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Dvorní dáma vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Život v Holkhamu se točil kolem zemědělství a nezapomínalo se na žádnou z jeho stránek. A stejně tak na desítky nájemců, mezi nimiž byli mnozí skvělí zahradníci, kteří se starali o rozlehlou zeleninovou zahradu. Cihlové zdi nepřetržitě zahřívaly ohně, udržované při životě i po nocích zahradnickými pomocníky, aby nektarinky a broskve dozrály dříve. Hrozně ráda jsem za horkých letních dnů jezdila na kole do kuchyně, kde jsem dostala broskev, a potom jsem co nejrychleji jsem dokázala ujížděla ke kašně, abych se zchladila ve vodě.

Můžete si prolistovat celou ukázku.

O autorce

Lady Anne Glenconnerová (* 1932) je britská šlechtična, dcera 5. hraběte z Leicesteru. V necelých jednadvaceti le­tech se jí dostalo cti nést vlečku Alžbětě II. při královské korunovaci. Od roku 1971 do roku 2002 zastávala pozici dvorní dámy princezny Margaret, Alžbětiny sestry. Se svým excentrickým manželem lordem Glenconnerem měla pět dětí, z nichž dnes žijí pouze tři. V roce 1958 začala společ­ně s manželem přetvářet karibský ostrov Mustique v ráj pro bohaté a slavné. Lord Glenconner zemřel v roce 2010 a veške­ré dědictví odkázal v závěti jednomu ze svých bývalých zaměstnanců.  Lady Anne nyní žije v Norfolku v Ang­lii. Její autobiografie z roku 2019 se sta­la bestsellerem magazínu The New York Times. Rovněž její dva detektivní romá­ny byly dobře přijaty.

Zdroj informací: Jota

————————————————

A ze zářivého světa královské rodiny se přesuneme ke sportu. Tentokrát nepůjde o nikoho menšího než o českého reprezentanta olympijského sportovního lezení.

Příběh olympijské premiéry sportovního lezení a českého reprezentanta Adama Ondry. Dějová linie spojuje vlastní závod špičkového sportovního lezce na olympijských hrách 2021 v Tokiu, včetně všech jeho důležitých momentů, s emocemi prošpikovanou komentátorskou prací sportovního redaktora Jiřího Kalemby. Kniha se neomezuje jen na zajímavou zápletku, ale díky rozhovorům s dalšími významnými osobami věnujícími se sportovnímu lezení, horolezectví, ale i sportu obecně, mapuje disciplínu v širším rámci. Publikace si najde čtenáře jak mezi milovníky reálných příběhů z vrcholných soutěží, tak i mezi zájemci o faktografii a vhled do tajů zákulisí sportu.

Medaile na chvíli

(Nejen) tokijský příběh Adama Ondry a sportovního lezení
Autoři: Jiří Kalemba, Karel Kubeška

Počet stran: 140
Vazba: vázaná
Formát: 125×205 mm
ISBN: 978-80-278-0096-4
Doporučená cena: 359 Kč

Knihu Medaile na chvíli vydalo nakladatelství Epocha.

Ukázka z knihy

Fandili Adamu Ondrovi, trnuli a žasli nad jeho úsilím na stěně . Přáli mu medaili . Stejně jako například youtuber Kovy, který mi den předtím prozradil to samé . A před ním zase řada lidí, kteří se v krásném a zapadlém koutku Rumunska chtěli bavit o tom, jaký je Adam Ondra borec, jak moc velká podívaná to byla, jak nekompromisním a spravedlivým sportem lezení je a jak silný zážitek si z přenosu odnesli.
„Tak fajn,“ řekl jsem si, „asi to má fakt smysl, pojďme tu knihu napsat, Karle .“A tady ji prosím pěkně máte .

Podívejte se na kompletní ukázku.

O autorech

Jiří Kalemba (* 1984) je český redaktor, moderátor, televizní sportovní komentátor a režisér sportovních dokumentů. Od roku 2016 pak šéfeditor webu a sociálních sítí ČT sport. Stojí za vnikem dokumentů T…jako Tým!Filip Jícha 2010Basket za zdmi AlcatrazuHrdinové z Dukly. V roce 2020 vyšla také jeho kniha Šestí na světě. 

Zdroj informací: ceskatelevize.cz

Karel Kubeška (* 1955) je třináctinásobný mistr České republiky v curlingu (kategorie: muži, mixed doubles, smíšené týmy). Dlouholetý trenér českých národních týmů žen, juniorů, juniorek, akademiků a mixed doubles, člen Unie profesionálních trenérů. Komentátor – expert České televize pro všechny dosavadní olympijské curlingové turnaje (od roku 1998). V rámci sportovní diplomacie dva roky viceprezident Evropské curlingové federace, deset let člen exekutivy Evropské curlingové federace, pět let člen expertní komise Světové curlingové federace pro pravidla a soutěže. V současnosti hlavní manažer výstavby městského veřejného sportovního komplexu Areál ledových sportů a předseda pracovní skupiny ALS, která ve spolupráci s MHMP, ČOV a dalšími subjekty připravuje provozní schéma Areálu ledových sportů.

Zdroj informací: Epocha

————————————————

Do ponurého světa nás ve své autobiografii zavede britský autor hororů, který zažil jak vzestup, tak i pád, ale zároveň se mu dostalo uznání dalších světových autorů. I přesto zůstává mnoha čtenářům neznámý. Seznamte se s Arthurem Machenem, který v románu líčí své mládí i to, co ovlivnilo a formovalo jeho tvorbu.

Román Arthura Machena Pahorek snů je snovou autobiografií jednoho z největších spisovatelů hororové fikce z období fin de siècle a první poloviny 20. století. Autor uznávaný Lovecraftem a Kingem zde líčí své dětství a dospívání v přízračném městečku, kdysi významné římské pevnosti, a následný vzestupný pád nadějného spisovatele, či šílence, který se upsal literatuře. Tento, možná neskutečný příběh jeho života je holdem imaginaci venkova i města a všem jejich tajemstvím. Arthur Machen nepsal horory, ale vždy byl věrný mystériu, skutečnostem světa za oponou, které můžeme odhalit, ale nikdy zcela a úplně vyslovit.

Pahorek snů

Autor: Arthur Machen
Přeložil: Patrik Linhart

Počet stran: 196
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7530-386-8
Doporučená cena: 280 Kč

Knihu Pahorek snů vydalo nakladatelství Malvern.

O autorovi

Arthur Machen (*1863) se narodil v Jižním Walesu a byl pokřtěn do anglikánské víry jako Arthur Llewellyn Jones. Jeho otec byl anglikánský kněz, vikář maličkého kostela a chlapec tam vyrůstal na faře. Jako osamělé dítě se nejprve naučil milovat mírné svahy nedalekého potoka, později ještě úžasnější pevnosti Černých hor, které se rozkládaly na severu, a na východě prastarý les a vzdálenější údolí Severn. Ačkoli se do Gwentu v pozdějším životě vracel jen zřídka, jeho dílo neustále evokovalo jeho temnější krajiny, často jako předehru k údivu nebo hrůze. V roce 1884 vydal svou první knihu The Anatomy of Tobacco a našel vydavatele, knihkupce a podnikatele George Redwaye. Ten mu brzy nabídl zaměstnání jako podredaktora časopisu Walford’s Antiquarian, což byl úkol, na který ho Machenova již tak široká čtenářská a antikvární záliba dobře vybavila. Ve druhé polovině 80. let 19. století se Machen začal vynořovat ze své mladické izolace a pracoval na své vlastní knize The Chronicle of Clemendy, která byla jeho prvním skutečným beletristickým dílem. V roce 1887 zemřeli oba jeho rodiče a ve stejném roce se oženil. Český čtenář může znát jeho díla Hrůza, Bílí lidé nebo Temnota nepomíjí.

Zdroj informací: arthurmachen.org.uk

————————————————

Na závěr jsme vybrali knihu plnou zvířat, ovšem ve zcela netradičním prostředí. Německá bioložka Sophia vás seznámí s městskými liškami. Zajímavé informace o těchto tvorech protkává svými zážitky, které líčí s humorem. Samozřejmě nechybí ani působivé fotografie. To vše dělá knihu velmi atraktivní. Posuďte sami.

Zrzavá srst, jantarové oči, ladná postava – kdo jednou lišku potká, jen tak na ni nezapomene. Liška však není známá jen pro svou krásu, ale také jako mazaná, lstivá a zvědavá. Vyskytuje se od polárního kruhu až po sever Afriky a stále častěji kolonizuje města napříč Evropou. Bioložka Sophia Kimmig se pravidelně vydává po jejích stopách a snaží se zjistit, jak tyto městské lišky fungují. Ve své knize, která se stala v Německu velmi populární, bere čtenáře na noční průzkumné výpravy, s humorem sobě vlastním ho seznamuje s úskalími terénního výzkumu a také poskytuje vzrušující vhled do skrytého života našich divokých zrzavých sousedů. Publikace přináší také zajímavá fakta o liškách, ale i dalších divokých urbanizujících tvorech, je doplněna mnoha fotografiemi, ale i vlastními autorčinými kresbami.

O liškách a lidech

Po stopách našich mazaných sousedů
Autorka: Sophia Kimmig
Přeložila: Lucie Rybová

Počet stran: 248
Vazba: brožovaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-271-3583-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu O liškách a lidech vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

„Liška je kočkou mezi psy,“ řekl jednou David Macdonald, britský vědec, který se zabývá výzkumem lišek. A je to výstižný popis. Liška nepřipomíná kočku jen tvarem zornic a ladnými pohyby, ale dokáže s lehkostí balancovat na úzkém plotu a je jedinou psovitou šelmou, která umí šplhat (liška šedá je v tom obzvláště dobrá) a také částečně zatahovat drápy. Kromě toho se specializuje na lov myší stejně jako naše kočky domácí. Na druhou stranu lišky samy sebe zřejmě za kočky nepovažují: Na rozdíl od malých psů, které považují za svou konkurenci a vyhánějí je, přítomnost domácích koček je neruší.

Podívat se můžete na kompletní ukázku.

O autorce

Sophia Kimmig (*1988) má doktorát v oboru bioložka divoké zvěře a zkoumá, jak se divoká zvířata přizpůsobují měnícím se podmínkám stanoviště – naposledy v Leibnizově institutu pro výzkum zoo a divoké zvěře (IZW) pomocí berlínské lišky a její adaptace na život ve městě. Je talentovanou ilustrátorkou přírody a zabývá se environmentální výchovou a předáváním znalostí: na přednáškách, prostřednictvím práce s médii a svými texty sleduje svůj zájem přiblížit lidem rozmanitost a hodnotu přírody a vytvořit akceptaci přírody a ochranu druhů.

Zdroj informací: paper.de


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDvorní dáma

Glenconner, Anne

Jota, 2022

zobrazit info o knizeMedaile na chvíli
Nejen) tokijský příběh Adama Ondry a sportovního lezení

Kalemba, Jiří – Kubeška, Karel

Epocha, 2022

zobrazit info o knizePahorek snů

Machen, Arthur

Malvern, 2022

zobrazit info o knizeO liškách a lidech
Po stopách našich mazaných sousedů

Kimmig, Sophia

Grada, 2022

Napsat komentář