Novoroční očima a ušima

ocima-zima
Původně jsem vám chtěla dát tipy na vánoční dárky, ale nějak jsem to nestihla. Tak dnes přicházím se svými recenzními postřehy, které vás třeba inspirují k četbě/poslechu v novém roce.  A až na jednu výjimku to bude vše ze žánru krimi. Výjimky musí být, vždyť potvrzují pravidla…

Další příběh z pera mistra slovenské detektivky Dominika Dána vydaný v českém překladu v nakladatelství Slovart se jmenuje Studna. Pokud název starším čtenářům evokuje jeden z nejhororovějších případů majora Zemana, tak podotýkám, že podobnost je jen čistě náhodná. Richard Kraus neřeší žádný horor v rodině, ale případ zavražděného bezdomovce a pohřešované dcery Majorova známého. Jak spolu souvisí nález mrtvoly v družstevním septiku a pohřešovaná dívka?

Další z mnoha vražd v Našem Městě tentokrát ukazuje na nekalé praktiky překupníků s pozemky. Děj se odehrává v srpnu 2002 po Burgerově hospitalizaci v nemocnici a květnu 2003 po smrti Hanzelovy manželky, tedy lze knihu časově zařadit za Kníže smrt (minirecenze). Trošku mi vadil delší úvod ukazující střet dvou mafiánských světů, ale jakmile na plac nastoupili moji oblíbení hoši z oddělení vražd, už bylo zase všechno v pořádku. Nechyběly ani další sady „vraždařských“ vtípků, ale i vážné chvíle ukazující soudržnost týmu. A co se v něm uvaří, to se tam i sní.

Doplňte si knihovnu další detektivní jednohubkou, která nezklame.

————————————————

Další případ série s Lincolnem Rhymem Jefferyho Deavera se dočkal audio zpracování. Román Dvanáctá karta načetl opět vynikajícím způsobem Jan Vondráček a já jen doufám, že nakladatelství OneHotBook ani do budoucna interpreta měnit nehodlá. Těžko by se mi totiž zvykalo na jiné tempo a jinak zbarvený hlas. Lincoln Rhyme je prostě Jan Vondráček!

Zápletka příběhu je opět spletitá a děj se jen hemží nastrčenými stopami a falešnými motivy. Proč najatý zabiják chtěl zavraždit šestnáctiletou černošskou studentku? Kdo si ho objednal? Souvisí to s terorismem, loupeží diamantů, či snad s osudem dávného předka dívky? Vyšetřování se prolíná s myšlenkami vraha, navíc se příběhem vine i historická nit, vracející čtenáře do roků po ukončené válce Severu s Jihem.

Bohatý, mnohovrstevnatý příběh, který nabízí víc než devatenáct hodin poslechu, stojí opět za to! A můžete si jej stáhnout z webu Audiotéka.cz.

————————————————

Pokud máte rádi klasické detektivky z pera samotné královny Agathy Christie, pak máte stále hodně důvodů k radosti. Objevují se totiž další načtené příběhy a stačí si jen vybrat z pestré nabídky. Například Prasklé zrcadlo vydalo nakladatelství VOXI v listopadu.

Jde o případ slečny Marplové, a i když mi název povědomý nebyl, brzy jsem zjistila, že jde o předlohu stejnojmenného filmu s Elizabeth Taylorovou, který jsem několikrát viděla. Moc ráda jsem si děj připomněla díky hlasům Jitky Ježkové a Růženy Merunkové, která je se slečnou Marplovou v audioknižním zpracování neodmyslitelně spjata. Osmihodinová napínavá detektivní jednohubka je připravena ke stažení na webu Audiotéka.cz.

————————————————

Druhý příběh z detektivní série s novinářkou Norou Sandovou, inspirovaný skutečnými událostmi, dánské autorky Lone Theilsové se také objevil vloni v audio podobě. Nahrávku připravilo nakladatelství Témbr, přičemž v knižní podobě Žena, po které se slehla zem vyšla česky již v roce 2018 a na letošek se připravuje druhé vydání titulu.

Poslechla jsem si již první titul Dívky z trajektu (minirecenze), byla jsem proto zvědavá, jak se osudy kurážné novinářky vyvíjely dále i jaký nebezpečný případ ji zase čeká. Tentokrát román upozorňuje na rizika nelegální imigrace – na to, jak jsou tito lidé zneužitelní a zranitelní, protože zhusta ani nikomu nechybí a jejich osud nikoho nezajímá.

Nora dostane za úkol najít manželku slavného íránského básníka, který se od ní při svém útěku ze země nechtěně oddělil. Měla by být někde v Británii, ale je to jako hledat jehlu v kupce sena. Nadto Nora musí řešit svůj vztah s Andreasem, který jí sice vpadl do života, ale v Dánsku na něj čeká těhotná bývalá přítelkyně, která se ho nechce vzdát. Pokud vás zajímá, jak vše dopadlo, pak více než deset hodin poslechu strávíte ve společnosti Terezy Hofové, která načetla i první díl série. Příběh nabízí kontroverzní téma, napínavý děj a notnou dávku emocí, takže za poslech určitě stojí. Stahujte z webu Audiotéka.cz.

————————————————

Martin Selner je známý především jako autor blogu Autismus a chardonnay, z něhož vzešly i jeho dvě stejnojmenné knihy (Autismus a chardonnay, Pozdní sběr) . V nich zachytil drobné postřehy ze svého působení v týdenním stacionáři pro lidi s PAS a dovolil nahlédnout zdravým lidem za oponu života lidí s handicapem.

Novela Uprostřed vydaná v nakladatelství Pasparta ve spolupráci s nakladatelstvím Paseka sice nese autobiografické prvky (hrdinou je Martin pracující v týdenním autistickém stacionáři), ale jde o fikci vytvořenou na základě osobních zkušeností. Ukazuje beznaděj i hledání, naději i selhání, schopnost i neschopnost navázat vztah. Vlastně jde o drobničku, která nepostrádá sebeironizující humor, ale i depresivní zkoumání nitra člověka, který pomáhá druhým, ale sobě pomoci neumí.

Pokud jste si oblíbili styl Selnerova vyjadřování, pak vás novela určitě nezklame. Pokud však hledáte pozitivní konec, zvolte raději jinou knihu. Skutečný život většinou happy endy šetří…


Už máte vybráno, čím zahájíte letošní čtenářský rok? Pochlubte se nám, co právě čtete a jak se vám kniha líbí.
Můžete nám poslat svoji recenzi – rádi ji vydáme v rubrice
Čtenářských recenzí!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStudna

Dán, Dominik

Slovart, 2022

zobrazit info o knizeDvanáctá karta
Audiokniha

Deaver, Jeffery

OneHotBook, 2022

zobrazit info o knizePrasklé zrcadlo

Christie, Agatha

Voxi, 2022

zobrazit info o knizeŽena, po které se slehla zem

Theilsová, Lone

Audioknihy Témbr, 2022

zobrazit info o knizeUprostřed

Selner, Martin

Pasparta, 2022

Napsat komentář