Historie vzrušující i děsivá

Tipy_Akce Kamen_Zlociny_Zivot a smrt
Poučte se o významných historických událostech zajímavou a působivou formou, třeba prostřednictvím komiksu, deníkových záznamů nebo historek o nejrůznějších zločinech spáchaných údajně v zájmu vyššího dobra.

Spisovatelka a badatelka Václava Jandečková přibližuje prostřednictvím komiksu téma komunistických zločinů. Akce Kámen však zaujme nejen samotným tématem, ale i povedeným grafickým zpracováním Michala Kociána.

Akce Kámen

Autorka: Václava Jandečková
Ilustroval: Michal Kocián

Počet stran: 120
Vazba: vázaná
Formát: 220×285 mm
ISBN: 978-80-257-3946-4
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Akce Kámen vydalo nakladatelství Argo.

Populárně-naučný komiks přibližuje téma komunistických zločinů typu akce „Kámen“. Původcem těchto stále ještě málo známých a kdysi přísně utajovaných akcí byla Státní bezpečnost, která tyto nezákonnosti páchala v Československu už krátce po únorovém převratu. Badatelka Václava Jandečková se snaží šířit povědomí o těchto nepromlčených zločinech v nejrůznějších formách, tentokrát v komiksu. Akce spočívaly v organizování pastí pro předem vytipované oběti vyprovokované k útěku z Československa. Vše bylo vymyšleno tak, aby Stb mohla vyslýchat vyhlédnuté osoby na falešných německých celnicích v domnělých úřadovnách americké vojenské kontrarozvědky.

 

Ukázka z knihy

Akce Kamen_ukazka1

Prohlédněte si ukázku na webu nakladatelství.

 

O autorce

Václava Jandečková je spisovatelka, členka Českého centra Mezinárodního PEN klubu, badatelka, nositelka ceny v oboru literatury faktu, publicistka a překladatelka. Po studiu mezinárodních vztahů se rozhodla věnovat historickému výzkumu s cílem odhalovat a mapovat nezákonné praktiky komunistického režimu po únoru 1948. Publikuje v odborných časopisech u nás i v zahraničí. Čtenáři ji znají především jako autorku objevné knihy KÁMEN. Svědectví hlavního aktéra akce „Falešné hranice“ u Všerub na Domažlicku (2013). Více informací najdete na webu nakladatelství Argo.

 

O ilustrátorovi

Michal Kocián se narodil 12. 11. 1960 v Praze. Od dětství rád kreslil a zvlášť ho zajímaly kreslené seriály, obdivoval tvorbu Káji Saudka a francouzské kreslíře komiksů, ke kterým v té době nebylo jednoduché se dostat. Připravoval se od 11 let na studium na UMPRUM pod vedením ak. mal Gustava Kubíka, ke kterému docházel 4 roky. Po nepřijetí na UMPRUM vystudoval Stavební průmyslovku v Plzni. Komiksy kreslil do šuplíku. V roce 1989, kdy pracoval v Muzeu hl. města Prahy vznikl časopis Kometa a Aréna, kam nabídl své práce a začal do nich přispívat. Ilustroval v té době také několik knih Jaroslava Foglara. Více informací najdete na webu nakladatelství Argo.

————————————————

O tom, že věda nemusí být nuda, ale někdy může být i pořádně děsivá, vás přesvědčí kniha Sama Keana Zločiny ve jménu vědy. Lze v zájmu dosažení pokroku ospravedlnit ohavné zločiny?

Zločiny ve jménu vědy

Příběhy o tom, jak nás může touha po poznání zavést na temnou stranu…
Autor: Sam Kean
Přeložil: Petr Somogyi

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 144×207 mm
ISBN: 978-80-271-3259-1
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Zločiny ve jménu vědy vydalo nakladatelství Grada.

Existuje hranice, kterou by vědci při cestě za poznáním nikdy neměli překročit? Je možné ospravedlnit etické prohřešky nebo dokonce zločiny tím, že se jich lidé dopustili v zájmu dosažení vědeckého pokroku nebo jiného vyššího cíle? Můžeme posuzovat chování a postoje lidí v minulosti na základě našich současných norem? Sam Kean ve své nové knize hledá odpovědi na tyto i další komplikované otázky, ale činí to navýsost zajímavou a zábavnou formou. Dějiny vědeckého zkoumání jsou plné pozoruhodných i bizarních postav, které při své práci překračují různá tabu, zaplétají se s podsvětím a někdy dokonce skončí na popravišti. Co třeba pár dobrých historek o pirátech a otrokářích se zálibou ve vědě, vykradačích hrobů, vraždícím anatomovi, elektrickém křesle, žárlivých paleontolozích, lobotomii, atomové bombě a ruských špionech, pohlavních chorobách, teroristovi v péči psychologů a jedné zvlášť nevydařené operaci na změnu pohlaví? Jedna věc je jistá: čtení o dějinách vědy rozhodně nemusí být nuda!

 

Ukázka z knihy

Soudce udeřil kladívkem a v tu chvíli William Dampier zahanbeně sklonil hlavu. Jeden z nejoslavovanějších vědců své doby se právě stal odsouzeným zločincem.
Byl červen roku 1702 a tato scéna se odehrála na čerstvém, solí vonícím mořském vzduchu na palubě válečné lodi, kde zasedal námořní soud. Všichni přítomní věděli, že prokázat oprávněnost většiny obvinění proti Dampierovi bude skoro nemožné. Obvinění z vraždy bylo chabé, obvinění z toho, že byl neschopným navigátorem, pak bylo přímo směšné. Dampier měl dlouhé zplihlé vlasy, skleslý pohled a kruhy pod očima, nicméně byl jedním z nejlepších žijících navigátorů, světově uznávaný expert na větry, mořské proudy i počasí. Při přelíčení se ale nemohl zbavit pocitu, že je soud rozhodnutý ho nějakým způsobem potrestat, ať už by to mělo být za cokoliv. A přesně to se také stalo: soudci ho shledali vinným z toho, že na poslední plavbě zbil svého poručíka holí, a označili ho za „osobu, která není hodna cti sloužit jako kapitán na jakékoliv z lodí Jejího Veličenstva“. Vyměřili mu pokutu ve výši tří ročních platů a na místě ho propustili z britského námořnictva. (str. 17)

Stáhněte si ukázku v PDF.

 

O autorovi

Sam Kean strávil roky sbíráním rtuti z rozbitých teploměrů jako dítě a nyní je spisovatelem ve Washingtonu. Jeho příběhy se objevily mj. v The Best American Science and Nature Writing, The New Yorker, The Atlantic, Slate a v Psychology Today. Jeho práce byla mimo jiné uvedena v pořadech NPR „Radiolab“, „Science Friday“ a „All Things Counted“. The Bastard Brigade byla knihou roku „Science Friday“, zatímco Caesar’s Last Breath byla vědeckou knihou roku dle Guardian. Je též autorem knihy Mizející lžíce, růžový sníh a jiskřící bonbóny. Více informací najdete na autorových webových stránkách.

————————————————

Deník kaplana Guye Mayfielda přináší fascinující informace o osudech pilotů RAF během válečných let 1940 až 1941. Byl vydán pod názvem Život a smrt v bitvě o Británii.

Život a smrt v bitvě o Británii

Zápisky kaplana RAF Guye Mayfielda
Autor: Guy Mayfield
Přeložil: Jiří Gračka

Počet stran: 399
Vazba: brožovaná
Formát: 140×180 mm
ISBN: 978-80-7566-251-4
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Život a smrt v bitvě o Británii vydalo Karmelitánské nakladatelství.

Deníky vojenského kaplana Guye Mayfielda jsou mimořádně cenným svědectvím o osudech britských, českých i dalších pilotů RAF v letech 1940 a 1941. Nahlížíme do doby, kdy si nikdo z nich nemohl být jistý vítězstvím ve válce ani tím, že se dožije dalšího dne. Přesto tito piloti každý den vstali, létali a bojovali za svobodu své země i celé Evropy. Mayfieldovy texty jsou lakonické, silné a osobní. Kaplan obdivuje výkony pilotů v boji s Luftwaffe, aby vzápětí sdílel jejich obavy, finanční a rodinné problémy i city, jimž se nedá poručit ani v tomto konfliktu. Piloti za ním přicházejí, odcházejí – a najednou nejsou. Tehdy vede svůj lidský zápas i on: „Ani veškeré mé modlitby je neudrží v oblacích. Jak těžké je uchovat si křesťanskou naději a víru v té drobné změně mezi dvěma životy!“ Knížku doprovázejí unikátní fotografie postav ze základny RAF v Duxfordu. V deníku narazíme i na několik pozoruhodných českých stop. Seznamte se s novým, neobyčejně působivým pohledem na bitvu o Británii.

 

Ukázka z knihy

Guy Mayfield, kterého Piers s láskou popisuje v předmluvě, dorazil do RAF Duxford 2. února 1940. Tak se ocitl uprostřed společenství mužů i žen, kteří se měli zúčastnit největší obranné letecké bitvy, jaká kdy byla svedena. Na stránkách jeho deníku najdeme jedny z nejlepších popisů fungování stanice stíhacích letounů za války. Záznamy nabízejí bohatý vhled do mysli muže, který obrovským, byť opomíjeným dílem přispěl k vítězství, a také do mysli ostatních obyvatel stanice, na jejichž duševním, tělesném i duchovním blahu mu tolik záleželo. (str. 12)

 

O autorovi

Guy Mayfield (1905–1976) byl anglikánský kněz. Během války kaplan RAF v Duxfordu, na Gibraltaru, v Egyptě a Súdánu, v letech 1956–1975 arcijáhen v Hastingsu. Autor náboženské publicistiky a knih o modlitbě a anglikánské církvi. Jeho deník Life and Death in the Battle of Britain (Život a smrt v bitvě o Británii) vyšel péčí Imperiálního válečného muzea poprvé v roce 2018. Pro české čtenáře ho objevil kardinál Dominik Duka.

Zdroj informací: Karmelitánské nakladatelství


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás tipy zaměřené na historii? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAkce Kámen

Jandečková, Václava

Argo, 2022

zobrazit info o knizeZločiny ve jménu vědy
Příběhy o tom, jak nás může touha po poznání zavést na temnou stranu…

Kean, Sam

Grada, 2022

zobrazit info o knizeŽivot a smrt v bitvě o Británii
Zápisky kaplana RAF Guye Mayfielda

Mayfield, Guy

Karmelitánské nakladatelství, 2022

Napsat komentář