Prázdninové nabírání znalostí

Znalosti-neni-nikdy-dost-perex
Dnešní tipy obsahují čtyři dětské knihy plné zajímavých informací z různých oblastí: děti se díky nim seznámí s lidovými zvyky, historií hygieny, záludnostmi těla a procestují několik evropských zemí. Tak je nenechte o prázdninách zahálet a pusťte se společně s nimi do čtení.

Mladší i starší školáci by mohli ocenit knihu Elišky Liškové Naše lidové zvyky v obrazech. Autorka zvolila zajímavou formu, která děti určitě zaujme: lidové zvyky znázornila mimo jiné i v obrazech.

Seznamte se s našimi lidovými zvyky tou nejhumornější obrazovou formou, jakou ještě nebyly dosud zpracovány. Poznáte, kolik legrace si naši předkové uměli užít. Jednotlivé události a jim odpovídající rituály jsou za sebou chronologicky řazeny podle ročních období.

Naše lidové zvyky v obrazech

Autorka: Eliška Lišková
Ilustrátorka: Jana Jiroušková

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 166×240 mm
ISBN: 978-80-271-2496-1
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Naše lidové zvyky v obrazech vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

nase_lidove_zvyky_v_obrazech_ukazka

Stáhněte si celou ukázku.

O ilustrátorce

Jana Jiroušková, česká afrikanistka, historička a ilustrátorka, se narodila 3. června 1968 v Praze. Je autorkou knih např. Černá Afrika, Severní Afrika či Svatební rituály u nás i ve světě.

Zdroj informací: UPCE

————————————————

Plná zajímavostí je kniha Moniky Utnikové-Strugałové. Děti (i dospělé) jistě upoutá pouhým názvem: Špína. A děti v ní objeví mnoho odpovědí na své všetečné otázky týkajících se osobní hygieny.

Proč je splachovací záchod jedním z nejdůležitějších vynálezů lidstva? Jak se sprchují kosmonautky? Může make-up zabíjet? Kam i Král Slunce Ludvík IV. chodil pěšky? Čím si morový doktor chránil obličej? Tato kniha, která zaujme děti stejně jako dospělé, představuje objevy a vynálezy spjaté se špínou, mytím, čištěním, hygienou a medicínou. Ilustroval ji skvělý Piotr Socha, kterého už znáte z bestsellerových knih Včely a Stromy.

Špína

Smradlavá historie hygieny
Autorka: Monika Utniková-Strugałová
Ilustrátor: Piotr Socha
Přeložila: Marcela Bramborová

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 245×330 mm
ISBN: 978-80-276-0470-8
Doporučená cena: 599 Kč

Knihu Špína vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

spina_ukazka

Nezapomeňte se podívat i na další ukázky.

O autorce

Monika Utniková-Strugałová je filoložka, romanistka, novinářka a autorka publikací pro děti (např. Potmě aneb Co se děje v noci).

O ilustrátorovi

Piotr Socha je polský grafik, návrhář a ilustrátor. V roce 1992 absolvoval Akademii výtvarných umění ve Varšavě. Je autorem knih Včely a Stromy.

————————————————

Barbora Klárová pomůže dětem poznat Záludnosti těla. Co všechno může lidské tělo trápit? Škytavka, pískání v uších, svědění, mravenčení, křeče… Autorka se podělí i o užitečné rady, díky kterým bude tělo zase správně fungovat.

Víte, co má každý člověk na světě? Tělo. Během dětství a dospívání se učíme poznávat, jak tělo funguje, jak se o něj starat a jak ho správně používat. Co když si ale tělo takzvaně postaví hlavu a začne se chovat záludně? Projevuje se zcela nezávisle na vůli svého „majitele“. Přesně takových věcí si začne všímat holčička Pěva, které se v takové chvíli obvykle zjeví protivná a přechytralá víla Mžitka. Její vyprávění je částečně pohádkové, zároveň ale obsahuje plno užitečných rad.

Záludnosti těla

Autorka: Barbora Klárová
Ilustrátorka: Kristýna Plíhalová

Počet stran: 136
Vazba: vázaná
Formát: 220×310 mm
ISBN: 978-80-257-3945-7
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Záludnosti těla vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

 zaludnosti_tela_ukazka

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorce

Barbora Klárová začala své fantazie svěřovat papíru, jakmile se naučila psát (dodnes má z té doby sešitek pohádek, z puberty několik sešitků básní a neustále hromadí sešitky s poznámkami, nápady a postřehy). V roce 2003 vyhrála literární soutěž v anglickém jazyce (pořadatel SPUSA – Spolek přátel USA) s povídkou na téma When No One Was Looking. Později psala reportáže, recenze a rozhovory do časopisu Kulturní Pecka (dnes Artikl) a ještě později scénáře televizních pořadů pro ČT:D (Černobílo, Studio Kamarád, Planeta Yó, Tamtam, Dobrodružství s orchestrem, Nonono, Mlsné medvědí příběhy aj.). Je spoluautorkou úspěšných knih Překlep a Škraloup (Magnesia Litera, Zlatá stuha) a Překlep a Škraloup: Má to cenu, v roce 2020 vysílal Český Rozhlas v rámci legendárního cyklu Hajaja její pohádky Neobyčejné příběhy pana inženýra, které o rok později vyšly v knižní podobě. Profesionálně se věnuje také hudbě a moderování.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

O ilustrátorce

Kristýna Plíhalová vystudovala DAMU, obor dramaturgie. Načerpané vědomosti uplatňuje při tvorbě komiksů, které se věnuje více než jednu dekádu. Komiksy jí vycházejí pravidelně v různých časopisech. V krátkých komiksových příbězích, které publikuje na sociálních sítích, zaznamenává nejrůznější dobrodružství svých dětí. Ilustrovala řadu knih pro děti a mládež a svými schopnostmi přispívá k tvorbě dětských pořadů České televize. Pokud nekreslí pracovně, kreslí si jen tak pro radost. Pokud nekreslí, maluje. Pokud nemaluje, sní o barvách, linkách a bublinách.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Procestujte Evropu s Lenkou Pecharovou a její knihou Evropa k nakousnutí. Navštívíte třeba Belgii či Island a nudit se určitě nebudete! Součástí knihy jsou totiž i různé rébusy a hry.

Milí objevitelé,
vítejte na cestě Evropou. Navštívíte rodiště prima sportů, oblečení i vynálezů, zjistíte, k čemu slouží největší přístroj planety, kde vystavují nejstarší evropskou mumii, jaká evropská bankovka má nejvyšší hodnotu i kam až sahá nejhlubší stanice metra. Belgii vám představí reportér Tintin, na Islandu potkáte papuchalky, a kdo vás bude čekat v Nizozemsku, to by vás určitě nenapadlo ani ve snu. K tomu hry, rébusy plus hromada hádanek a vtipů!
Kniha je určena zvídavým čtenářům od 8 let, kteří rádi cestují a dozvídají se zajímavosti ze zemí Evropy. Především děti seznámí s kulturně-historickými souvislostmi a přírodními zajímavostmi kontinentu, kde žijí.

Evropa k nakousnutí

Nápaditý cestopis pro děti
Autorka: Lenka Pecharová
Ilustrátor: Lukáš Fibrich

Počet stran: 184
Vazba: vázaná
Formát: 170×222 mm
ISBN: 978-80-262-1928-6
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Evropa k nakousnutí vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

 evropa_k_nakousnuti_ukazka

Podívejte se i na další ukázky.

O autorce

Lenka Pecharová vystudovala Filozofickou fakultu UK a přes dvacet let působí na základní škole. Vede své žáky především k chápání mezipředmětových souvislostí. Nakladatelství Portál vydalo její knihy Od blechy po slonaPočítáme s vitaminyPo stopách Karla IV. a Po stopách stoleté dámy.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

O ilustrátorovi

Lukáš Fibrich je český ilustrátor a grafik. Kromě mnoha knih je autorem několika komiksových seriálů, spolupracoval výtvarně na řadě učebnic a nevyhýbá se ani reklamní ilustraci. V Portále vyšly s jeho ilustracemi např. knihy Kluci netančej!S Komenským do komiksu a s Lenkou Pecharovou ilustračně spolupracoval na knize Po stopách stoleté dámy.

Zdroj informací: nakladatelství Portál


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z knih by zaujala i vás? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNaše lidové zvyky v obrazech

Lišková, Eliška

Grada, 2022

zobrazit info o knizeŠpína
Smradlavá historie hygieny

Utniková-Strugałová, Monika

Slovart, 2022

zobrazit info o knizeZáludnosti těla

Klárová, Barbora

Argo, 2022

zobrazit info o knizeEvropa k nakousnutí
Nápaditý cestopis pro děti

Pecharová, Lenka

Portál, 2022

Napsat komentář