Pod stromeček: pohádky

deti vanoce
Vánoce se nezadržitelně blíží! Už máte všechny dárky pro vaše ratolesti? A je mezi nimi i nějaká pohádková kniha? Ta by pod stromečkem neměla chybět! V dnešních knižních tipech najdete hned čtyři, které by vaše malé čtenáře mohly potěšit.


Do lesa mezi pohádkové bytosti vás v knížce Houbáci určené dětem od pěti let zavede Zuzana Froňková. Jakou úlohu mají houboví skřítci? Vše se dozvíte!

Pohádkové příběhy houbových skřítků, kteří se odpradávna starají o houby a prašivky, ale pomáhají i lidem. Pro houbaře a milovníky lesa od pěti do sta let.

Houboví skřítci Houbáci žijí všude tam, kde rostou houby, a odpradávna je chrání. A protože přichází doba, kdy skřítci a lidé budou opět žít pospolu jako přátelé, čím dál častěji pomáhají i nám lidem. Lojzu Hrabilů přivedou k rozumu, panu Mámvásrádovi pomůžou vystrojit královskou hostinu, Jasmínce vrátí radost a babičku Hajnou zachrání před fujavicí. A s vámi se podělí o svá moudra i nějaké to tajné kouzlo.

Houbáci

Pro děti, co mají pod kloboukem
Autorka: Zuzana Froňková
Ilustrátorka: Lucie Charvátová

Počet stran: 88
Vazba: vázaná
Formát: 235×237 mm
ISBN: 978-80-7650-791-3
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Houbáci vydalo nakladatelství Pointa.

Ukázka z knihy

 Houbaci_ukazka

Nezapomeňte si prohlédnout celou ukázku.

O autorce

Zuzanu Froňkovou doma přezdívají Jasoň. Nikdy nebyla rebelka, spíš snažilka, co chce dělat všechno, jak se patří. A stejně se jí to trochu vymklo. Vdávala se až po čtyřicítce, vystudovala ekonomii, psychoterapii a skončila na DAMU u herectví. Stěhovala se víc než dvacetkrát, žila v Madridu, v Londýně, na Hradčanech a zakotvila (aspoň prozatím) na samotě u rybníka. Místo dětí má psa. Skoro nic z toho neplánovala a skoro za všechno je vděčná. Napsala také soubor povídek Bůh a neonové žabky.

Zdroj informací: nakladatelství Pointa

————————————————

Zuzana Barilová potěší především malé čtenářky svou knihou Mia a delfín. Vypráví o devítileté dívce, která stráví prázdniny s dědečkem na Zeleném ostrově. Jaké dobrodružství na ni čeká?

Devítiletá Mia si právě balí kufry a odjíždí na prázdniny na Zelený ostrov. Čeká tam na ni její nejmilejší dědeček, dalmatin Nik a možná i mnohem víc…
Mořské pláže mohou nabídnout i zajímavější nálezy než jen barevné mušličky. Dříve bázlivá Mia skočí šipku do jednoho velkého mořského dobrodružství a chytí se za bílou ploutev neuvěřitelného přátelství. Byla její babička opravdová mořská víla? Nechte se překvapit!

Mia a delfín

Autorka: Zuzana Barilová
Ilustrátorka: Martina Becková

Počet stran: 88
Vazba: vázaná
Formát: 170×220 mm
ISBN: 978-80-271-3493-9
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Mia a delfín vydalo nakladatelství bambook.

Ukázka z knihy

Ano, děda pokřtil svou loď Mia. A dívenka skutečně doufala, že jí plavidlo půjčí, když bude na Zeleném ostrově bez rodičů.
„Táto, opovaž se,“ vrtěl hlavou Miin tatínek. Jenže rodiče odlétali na dalekou cestu, a o lodi, psu Nikovi i každodenním programu bude rozhodovat Mia. A možná taky trochu děda.
A děda ze všeho nejvíce zbožňoval Miu a svou loď. Obě se totiž jmenovaly po babičce. Mia ji nikdy nepoznala, ale dědeček o ní vyprávěl jako o krásné mořské víle, kterou na pobřeží Zeleného ostrova kdysi záhadně potkal. Tento rodinný příběh už ale Mia spolužákům ve škole raději nevykládala. Děda kapitán a babička mořská víla – to by na ně bylo už kapku moc. Ostatně ani Mia si tou záležitostí s mořskou pannou nebyla úplně jistá. (str. 10)

Mia_a_delfin_ukazka

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

Zuzana Barilová se dětským knihám věnuje od roku 2019 a je ambasadorkou Nadačního fondu dětské onkologie Krtek. V médiích se pohybuje od roku 2008. Působí v České televizi jako dramaturgyně a moderátorka. Věnuje se zejména pořadům zábavné tvorby. Vystudovala mediální studia a žurnalistiku současně s politologií na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Je příznivcem satirického humoru a sebeironické nadsázky, které se snaží vnést také do knih pro děti. Věnuje se jízdě na vodních lyžích, vaření a dvěma dcerám, a u všech zmíněných aktivit se snaží být vždy nalíčená a upravená. Znát můžete také její knihy Anna a víly uličnice a Malá Ema.

Zdroj informací: nakladatelství bambook

O ilustrátorce

Martina Becková začala malovat v patnácti letech. V té době navštěvovala střední školu. Malování ji velmi bavilo, ale s blížící se dospělostí neměla na tuto radost dost času. V devatenácti letech porodila prvního syna a ve dvaceti pěti letech druhého. Když už byli chlapci dostatečně velcí na to, aby ji nechali v klidu malovat, přišla největší životní rána, rakovina… Ve třiceti letech prodělala velmi těžké období, které doprovázela následná operace, chemoterapie a spousta ozařování. Protože je velkou bojovnicí, brzy se vzchopila a v nemocnici, již v době ozařování, opět začala malovat. Nekonečný optimismus a snad i malování, jí pomohly nad touto nemocí zvítězit. Nevystudovala uměleckou školu, učila se sama. Ráda pozoruje svět kolem sebe. Maluje vše, co je krásné. Zvířata, kytky, krajinky a nejraději lidskou tvář, která ji nikdy nepřestane přitahovat svou dokonalostí a krásou, jak v tvaru, v rysech, tak v celkové vizáži. V roce 2014 začala pořádat kurzy malování, na kterých učí olejomalbu technikou Dry brush a Akvarel. Absolvovala certifikační kurz olejomalby metodou amerického malíře Boba Rosse v Berlíně a získala certifikaci, která ji opravňuje vyučovat na kurzech i tuto techniku.

Zdroj informací: martinabeckova.cz

————————————————

Jak se ze zvídavého a neposedného chlapce stane zdatný zahradník? O tom vypráví francouzský spisovatel Maurice Druon v příběhu Křístek se zelenými prsty.

Když osmiletého Křístka pošlou jako „nepoučitelného“ domů ze školy, jeho rodiče se rozhodnou, že se místo toho poučí ze skutečného života – a kde je lepší začít než se zahradou? Se zasněným zahradníkem Dobrovousem Křístek objeví pozoruhodný dárek – že má zelené prsty. Ze všeho, čeho se dotkne, vyklíčí krásné rostliny. Nyní má Křístek co dělat. Díky síle květin může změnit všechno – vězení, slumy, nemocnici… a dokonce i zastavit válku.

Vtipný, okouzlující a příběh o partyzánském zahradníkovi, Křístek se zelenými prsty, je francouzská dětská klasika, která bývá řazena na roveň Malému princi a Gionově knížce Muž, který sázel stromy. Dočkala se několika divadelních i filmového zpracování.

Křístek se zelenými prsty

Autor: Maurice Druon
Ilustrátorka: Zdenka Krejčová
Přeložil: Jakub Hlaváček

Počet stran: 148
Vazba: brožovaná
Formát: 167×200 mm
ISBN: 978-80-7530-334-9
Doporučená cena: 297 Kč

Knihu Křístek se zelenými prsty vydalo nakladatelství Malvern.

Ukázka z knihy

 kristek_se_zelenymi_prsty_ukazka

O autorovi

Maurice Druon byl francouzský spisovatel a člen Francouzské akademie. Spolupodílel se na románu a překladu básně Zpěv partyzánů se spisovatelem Josephem Kesselem. Dále napsal román Burziáni a jeho nejslavnějším dílem je historický cyklus Prokletí králové. V letech 1973 a 1974 byl francouzským ministrem kultury.

Zdroj informací: Kosmas

O ilustrátorce

Zdeňka Krejčová (1944) je akademická malířka, ilustrátorka a výtvarnice animovaného filmu. Vystudovala Střední odbornou školu výtvarnou v Praze a pokračovala ve studiu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze.

Zdroj informací: galleryprague.cz

————————————————

Alois Mikulka připravil pro děti od deseti let knihu nazvanou O zvířátkách a jiných věcech, ve které najdete hned sedmnáct různých pohádek! Setkáte se s mnoha zvířátky, ale těšit se můžete třeba i na princeznu Palačinkovou Pepinku.

Tahle knížka je plná rozpustilých, praštěných, ba poťouchlých pohádek. Budete se hihňat, chichotat a chlámat. A žádný div. Z jedné pohádky na vás zařve ukrutánský lev Fridolín, který propadl lákavé chuti makovců (Kdo to kdy slyšel, aby lev jedl makovce, že! Ale je to pravda pravdoucí.). Z jiné na vás smutně vykoukne strašlivý drak Marmelajda, ulepený od marmelád, který se beznadějně zakoukal do hezounké princezničky Palačinkové Pepinky. V jiné se zase s pány doktory vypravíte s kompasem a baterkou do obrovitého, bolavého břicha ukňourané velryby. A to zdaleka není všechno.
Sedmnáct pohádek pro vás sepsal a vlastními ilustracemi opatřil přední český výtvarník a spisovatel
Alois Mikulka.

O zvířátkách a divných věcech

Autor a ilustrátor: Alois Mikulka

Počet stran: 100
Vazba: vázaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-257-3907-5
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu O zvířátkách a divných věcech vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

o_zviratkach_a_divnych_vecech_ukazka

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi a ilustrátorovi

Alois Mikulka je český malíř, sochař, grafik, ilustrátor, scénograf, autor divadelních her pro děti, pohádek, básní a próz pro děti i dospělé. Vystudoval grafické oddělení Vyšší školy uměleckého průmyslu v Brně a monumentální malbu na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě. Ilustroval bezpočet knih jiných autorů i knihy vlastní. Pro jeho autorskou literární tvorbu jsou typické prvky nonsensu, absurdita, groteska a hravá paradoxnost. Inspiraci hledá ve westernu, gangsterských a detektivních příbězích, sci-fi, komiksu i trampské tvorbě (Pacička a zajíci, Supermani, medvědi a trampové, O´Rourkeho cesta, O jelenovi s kulometem, Cesta do podsvětí). Od 90. let se v jeho pohádkách objevují perzifláže známých klasických pohádkových syžetů (Karkulka v maskáčích; Zlatí slavíci a jiné pohádky). Dále je autorem knih: To jsou věci!, Čertův kožich, Kosmopohádky či Pohádkový lunapark.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z knih by se líbila vašim dětem? Napište nám v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHoubáci
Pro děti, co mají pod kloboukem

Froňková, Zuzana

Pointa, 2022

zobrazit info o knizeMia a delfín

Barilová, Zuzana

bambook, 2022

zobrazit info o knizeKřístek se zelenými prsty

Druon, Maurice

Malvern, 2022

zobrazit info o knizeO zvířátkách a divných věcech

Mikulka, Alois

Argo, 2022

Napsat komentář