Blahopřání

Militka_Blahoprani
Přechod podzimu do zimy není příliš veselé období. Sluníčko nás opouští, den se krátí, většinu času nás obklopuje zima, déšť, bláto, šero a tma.
Přesto se občas objeví událost, která nám ukáže světlo.

Příhoda, kterou chci vyprávět, nepatří mezi nejveselejší.
Mám kamarádku Helču. Pro spoustu lidí je sluníčkem, které potěší, pochopí, zahřeje a přináší vždy dobrou náladu.
6. listopadu se jí stala téměř nepochopitelná záhada.
Přišla unavená z práce. Chtěla si na chvilku pustit televizi a odpočinout, než se pustí do nutných domácích prací.
Televize nefungovala.
Helča si umí poradit. „Zase to blbne, zkusím rozpojit set-top box od společné antény jako vždycky.“
Uchopila pravou rukou drát od antény, v levé držela přijímač a zatáhla. Drát antény se uvolnil a nečekaně se objevilo obrovské bílé světlo. Helča ucítila velikou bolest v celém těle a sílu, kterou byly obě její ruce přitahovány k sobě.
„Nesmím ruce spojit, nebo bude zle,“ uvědomila si. Snažila se pustit obě věci z rukou, ale nešlo. Chtěla odejít od celého zařízení, ale nemohla udělat ani krok. Byla ztuhlá. Obrovská síla ji držela na místě. Po chvíli, kterou Helča nedokáže vůbec odhadnout, se jí povedlo udělat dva kroky. Tím se anténa i přijímač signálu dostaly z dotyku.
Naprosto vyčerpaná klesla na kolena a nemohla se pohnout. Pravá ruka, která před chvílí držela drát antény, byla v jednom ohni, celé tělo v křeči. Uvnitř hrudníku cítila žár.
Chtěla nahmatat mobil, který vždycky nosí v podprsence, aby byl po ruce, kdyby potřebovala. Chvíli bojovala se ztuhlostí, než se jí povedlo jej vytáhnout a zavolat dceři Jitce. Ta byla právě na cestě domů.
Rychle našla matku, pomohla jí do postele, ošetřila Panthenolem ve spreji spálenou ruku s velikým puchýřem. Televize nefungovala.
Zavolala elektrikáře. Objevil se brzy. Vypnul a znovu zapnul jistič. Vše proměřil, ale nezjistil žádnou závadu. Televize funguje a vše běží, jak má.
„Elektrický rozvod máte desítky let starý a navíc v hliníku. Je nutné celé vedení natáhnout znovu v mědi. Do té doby se může stát cokoliv. Asi jsou někde spečené dráty. Rozvod elektřiny po vašem bytě není bezpečný. Musím vám úředně vypnout hlavní jistič do doby opravy,“ prohlásil, vypnul ho a odešel.
„Tak a je to. Bude nás to stát spoustu peněz. A musíme někoho objednat hned,“ povzdychla si Jitka.
„Určitě. Jedná se o havarijní stav. Musí přijít dnes. Čeká nás navíc příplatek za pohotovostní opravu. Není vždycky výhra být vlastníkem bytu,“ drkotala zuby Helča. Bolely ji všechny svaly a šlachy v těle. Její obrovské štěstí je, že má myslící hlavu a silné srdce. „Hlavně že tu nebyl Jiříček. Nepřežila bych, kdyby se mu něco stalo.“
„To je hlavní,“ hlesla Jitka a objevily se jí slzy v očích v obavě o synka. Hned zvedla telefon a objednala opravu.
Navečer volala kamarádka: „Ahoj Heli, promiň, málem jsem prošvihla tvé narozeniny. Chci ti blahopřát. Řekni, kdy mám přijít, pořádně je oslavíme.“
„Neblázni, narozky mám přesně za měsíc, 16. prosince,“ namítla Helča a s vypětím všech sil jí vyprávěla, co právě prožila.
„Neblázni, ty ses znovu narodila! Cítila jsem ohledně tebe nějaký průšvih. Hlavně odpočívej, ať jsi brzy v pořádku. Od teď budeš slavit narozeniny dvakrát v roce!“
„Není to špatný nápad,“ usmála se konečně vyčerpaná Helča.
„Máme dárek k Vánocům,“ povzdechla si, když odcházel elektrikář. „Moje úspory se poněkud ztenčily.“ Pustila televizi. „Ach jo,“ vzdychla zoufale.
„Co se děje?“ lekla se Jitka.
„Ale nic. Za tolik peněz nám mohli hoši taky vylepšit programy v televizi.“
„Vyděsila jsi mě. Teď se budu chvíli bát zapnout někde světlo nebo počítač, vlastně cokoliv,“ prohodila Jitka.
„Promiň, to byl jen pokus o vtip. Ale život při svíčkách má taky něco do sebe.“
„Až na ten mrazák. Naštěstí v něm skoro nic nebylo.“
„Co to neseš?“ překvapeně zírala Helča.
„Musíme se napít! Oslavíme tvé nové narozeniny.“
Objevil se Jiřík a nesl veliký dort.
„Radši to hned polož na stůl, ať s ním někde nesekneš,“ vyděsila se Helča. „Tys koupila Schwarzwaldský? Víš, že nesmíme utrácet. Ale tenhle mám nejradši!“
„Já vím,“ prohodila dojatě Jitka. Objaly se. Jiřík se k nim přidal.
Garsonka jim vůbec nebyla malá.

Helča slaví nové narozeniny 16. listopadu. Pak přijde Mikuláš, po něm její původní narozeniny, Vánoce a Nový rok. A co nám říká moudrost našich předků? Na Nový rok o slepičí krok, na Tři krále o krok dále, na Hromnice o hodinu více. To znamená návrat sluníčka do naší země. Zase nastane veselo, světlo a teplíčko. Sice to všechno přijde pomalu a nenápadně, ale hlavně nezadržitelně.
Radujme se a oslavujme blízkost našich drahých sluníček, dokud jsme pohromadě. A smutek ze tmy se nedostaví.
Helči, z celého srdce blahopřeji k novým narozeninám.


Hana Militká

militkaAbsolventka JAMU, pochází z Hradce Králové. V Brně studovala obor herectví v ročníku spolu s Nikou Brettschneiderovou, Marcelou Večeřovou, Miroslavem Donutilem, Pavlem Zedníčkem, Františkem Horáčkem, Svatoplukem Skopalem, Pavlem Trávníčkem a dalšími. Stala se členkou divadla Husa na provázku.
V roce 1981 odešla se svým manželem do Prahy.
Spolupracovala s režisérem Jurajem Herzem na filmu Zastihla mě noc a na seriálu Wolfgang, s Jurajem Jakubiskem na filmu Frankensteinova teta, Perinbaba, s Janem Svěrákem na filmu Kolja a dalšími. Pro švýcarskou televizi ztvárnila roli Mileny Jesenské v němčině ve filmu Wer war Kafka, režie Richard Dindo, s Jaroslavem Soukupem točila seriál Policie Modrava.
Hostovala 31 let v Národním divadle.
Herečka je velice plodnou spisovatelkou:
Povídky z povětří vyšly v roce 2013. Následovaly detektivky: Záhadný šepot (2015), Pronikavý smích (2016) a Vražedný lov (2017).
Povídky z povětří byly vydány roku 2016 jako autorčina první elektronická kniha, poté vyšly romány VilmaSára a na podzim Jiří. Před Vánoci vyšel Kapitán Bartoš zasahuje 1: Složitý případ. Začátkem roku 2017 se objevila kniha 13 povídek Pro Klub Knihomolů. Jedná se o povídky napsané pro magazín Klub knihomolů.
V červenci 2017 vychází nová detektivní série nazvaná Velké případy kpt. Černé 1: Čas nedoběhneš.
Román I Blázni chtějí žít I se objevuje v nabídce zjara roku 2018. Jedná se o napínavý román z hereckého a zpravodajského prostředí.
V říjnu 2018 se překvapivě objevuje Dívka s mašlí, čtení pro malé slečny. Do konce roku 2018 se ještě objevila v elektronickém vydání detektivka – Případy kpt. VáchalaTravička zelená. Poslední knihou toho roku byl napínavý román nazvaný Ze Sýrie do Číny, inspirovaný služebními cestami autorčiných bratrů Jana a Jiřího Militkých.
Velké případy kpt. Černé 1: Čas nedoběhneš a Velké případy kpt. Černé 2: Nemilosrdná vášeň. – původně elektronické knihy vycházejí v tištěné podobě.
Začátkem března 2019 vychází kniha Kytička veršů a za měsíc se objevuje první díl z nové krimi série MONIQUE s.r.o. 1: Záhadné úmrtí. Tváří obálky je Ing. Jana Jemalová. Portrét vytvořil umělecký fotograf Bohuslav Hybrant, který napsal i předmluvu. Vychází jak elektronicky, tak i tištěná. K otcovým narozeninám začátkem května vysílá do světa autorka svou knihu kreseb nazvanou Vášeň a nevinnost, své kresby doplnila příběhem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVelké případy kpt. Černé 1
Čas nedoběhneš

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou

zobrazit info o knizeVelké případy kpt. Černé 2
Nemilosrdná vášeň

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou

zobrazit info o knizeVelké případy kpt. Černé 3

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou, 2019

zobrazit info o knizeZáhadný šepot

Militká, Hana

Agentura KRIGL, 2015

zobrazit info o knizeNezačínej zas
Monique & Lucy s.r.o. 4

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou, 2019

zobrazit info o knizePovídky z povětří

Militká, Hana

Agentura KRIGL, 2013

zobrazit info o knizePronikavý smích

Militká, Hana

Agentura KRIGL, 2016

zobrazit info o knizeNečekané dědictví
Monique & Lucy s.r.o. 3

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou, 2019

zobrazit info o knizeMonique s.r.o. 1
Záhadné úmrtí

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou

Napsat komentář