Romány inspirované skutečností

historicke-romany
V dnešních knižních tipech najdete pět románů inspirovaných skutečností. Nahlédněte do života Catherine Dior, Hedy Müllerové, nejstarší dcery posledního ruského cara Olgy Nikolajevny či slovenského spisovatele Dominika Tatarky.

Britská spisovatelka Justine Picardie napsala román Miss Dior inspirovaný životem Catherine Dior, která se stala múzou jednoho z nejznámější módních návrhářů – svého bratra Christiana Diora.

Příběh výjimečného života Catherine Dior (1917–2008), jež byla múzou svého bratra Christiana i statečnou členkou francouzského odboje. Britská spisovatelka Justine Picardie se vydává po stopách mladší sestry jednoho z nejvlivnějších světových módních návrhářů, která ho inspirovala k slavnému parfému a ovlivnila jeho pojetí ženskosti a krásy.
Dva roky po druhé světové válce se Paříž vzpamatovávala z německé okupace a toužila žít znovu naplno. Christian Dior byl tím, kdo jí na poli módy vdechl nové sebevědomí, když představil svou první kolekci známou pod pojmem New Look. Styl vytříbeného luxusu, ženskosti a elegance znamenal revoluci v dámském odívání a z Paříže opět udělal centrum světové módy. Ve stejné době jako New Look vznikl také Diorův první a dodnes legendární parfém Miss Dior pojmenovaný na počest jeho mladší sestry Catherine. Ženy, jež riskovala život v odboji proti nacistům a přežila mučení, koncentrační tábor i pochod smrti. Té, která bratra v mnohém inspirovala a opatrovala jeho odkaz až do své smrti. Ale zatímco se Christian Dior stal jedním z nejznámějších Francouzů na světě, Catherine zůstává v jeho stínu. Kniha Justine Picardie je cestou k nápravě: pečlivě rekonstruuje Catherinin životní příběh a současně zkoumá odkaz něžného bratra, který nedokázal zapomenout na sestřino utrpení, byť její rány halil do květinového hedvábí a vůně lásky.
Text doprovází velké množství vzácných dobových fotografií a ilustrací.

Miss Dior

Múza a bojovnice. Pravdivý příběh Catherine Dior
Autorka: Justine Picardie
Přeložili: Kateřina Klabanová a Rani Tolimat

Počet stran: 456
Vazba: vázaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-7260-530-9
Doporučená cena: 697 Kč

Knihu Miss Dior vydalo nakladatelství Prostor.

Ukázka z knihy

Tohle je příběh o přízraku, který mi jednoho letního nedělního rána vkráčel do života. A už mě nikdy nenechal na pokoji, ačkoli jsem si to mnohokrát usilovně přála. Oním přízrakem byla Catherine Dior a poprvé se mi zjevila v zahradě půvabného zámečku La Colle Noire v kopcovité krajině provensálského venkova. Zámek patřil jejímu bratru Christianovi, Catherine ho často navštěvovala a po bratrově náhlé smrti na infarkt ve dvaapadesáti letech, v roce 1957, tu nějaký čas žila. (str. 13)

O autorce

Britská spisovatelka a novinářka Justine Picardie (1961) je autorkou šesti knih včetně mezinárodního bestselleru Coco Chanel (2010), biografie francouzské módní návrhářky, která vyšla v patnácti jazycích. Byla šéfredaktorkou prestižního módního časopisu Harper’s Bazaar, psala pro The Sunday Times, The Telegraph a Observer.

Zdroj informací: nakladatelství Prostor

————————————————

Veronika Jonášová se v knize Ada inspirovala životem německé praprababičky Hedy Müllerové. Hlavní hrdinka Anastázie se snaží najít své kořeny a postupně zjišťuje, jakým peklem si někteří lidé po válce prošli…

Anastázie je mladá novinářka, momentálně ne zrovna šťastná. Opustil ji partner, v práci se ztrapnila. Potřebuje si udělat pořádek sama v sobě, a tak vyrazí na návštěvu za babičkou do Olomouce. Netuší, že se vydává na cestu do minulosti mnohem vzdálenější, než je její vlastní dětství. A zjišťuje, jak důležité je najít své kořeny, pokud chce pevně stát.
Román je inspirovaný osudem Hedy Müllerové (románové Ada), autorčiny německé praprababičky, jejíž rodina v květnu 1945 prošla děsivou zkušeností s nechvalně proslulým internačním táborem pro Němce v Nových Hodolanech, přezdívaným Hodolanské peklo. Zde bylo po válce za katastrofálních podmínek zavřeno několik tisíc Němců a nejméně 235 jich podle doložených úmrtních listů zemřelo. Podle pamětníků zde vedení tábora mimo jiné údajně postřílelo i obyvatele jednoho německého domova pro staré lidi. Příběh, jenž se postupně rozvíjí před užaslýma očima Anastázie, která o něčem takovém doposud neměla ani potuchy, je proložený autentickými dobovými dokumenty, vzpomínkami vysídlených Němců z Olomoucka, zážitky lidí internovaných ve sběrných táborech a vzpomínkami autorčiny babičky. A je neoddělitelnou součástí našich dějin, kterou si musíme připomínat.

Ada

Autorka: Veronika Jonášová

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 135×200 mm
ISBN: 978-80-257-3888-7
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Ada vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Některé okamžiky v životě si člověk pamatuje podle vůní.
Ada milovala jaro a vůni šeříků i dalších květin. Představovaly pro ni naději na další začátek a na nadcházející léto a teplo, které tak milovala. Toho dne voněly šeříky zvlášť intenzivně, ve vzduchu však bylo cítit taky napětí. Válka se chýlila ke konci a vesnicí se nesly zprávy o tom, co dělají civilistům ruští vojáci. Ada byla zrovna v kuchyni, když uslyšela bouchání na dveře. Seběhla po schodech dolů, aby je otevřela. Na schodišti uvnitř domu bývalo v parných dnech příjemně chladno, dnes však cítila pod chodidly mrazení, když dobíhala ke dveřím. Stála tam její sousedka Magda Horová a těžce dýchala. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Veronika Jonášová je novinářka. Vystudovala žurnalistiku a mediální studia na Karlově univerzitě v Praze a na Institutu politologických studií Sciences Po v Paříži. Začínala jako reportérka Lidových novin, poté přešla do zpravodajství České televize, kde pracovala deset let jako reportérka a moderátorka, následně moderovala zprávy a rozhovory na Seznamu. Nyní je na volné noze, píše pro česká média a natáčí dokumenty pro Českou televizi. Je autorkou dokumentů S mámou v base a Máma z basy, natočila několik 13. komnat a nyní pracuje na dokumentárním cyklu Šest smyslů Berlína. Od roku 2019 žije podruhé v Berlíně. O tomto městě napsala knížky Příběh Berlín a Zeď mezi námi. Dále je autorkou knih Berlíňanka a Deník matky.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

A nyní potěšíme milovníky klasické literatury. Začíst se můžete do moderního překladu novely Manon Lescaut francouzského spisovatele Abbé Prévosta, který vypráví příběh rytíře des Grieuxe a záhadné kurtizány Manon.

Jak dlouho žije vášeň? Je v lásce možné trvalé štěstí? A je vůle před vášní bezmocná?
Rytíř des Grieux mohl zvolit blahobytný život, ale pozná Manon, úchvatně přitažlivou, navěky záhadnou kurtizánu. Rozjitřený individualismus se soustřeďuje jen na vášeň, na nejintenzivnější ze všech způsobů existence. Fanaticky oddaná láska letí jak na zdivočelém koni, jenž vyhazuje jezdce ze sedla, aby ho bolestivě vyválel v prachu utrpení a beznaděje. Láska znovu vítězí, ale jen za cenu přízemnosti: tu představují peníze. Des Grieux fixluje v kartách, nehorázně lže, je dokonce ochoten zabít. To vše z lásky, takže se cítí málem jako světec. I čtenáře napálí a ten mu uvěří: des Grieuxovo vyprávění je přece tak čisté, jednoduché, přímé. Působením vášně a naivity jsou obě hlavní postavy – ona i on – tak pravdivé, tak čestné, tak hodné soucitu a sympatií! Jenže pravda je nejspíše jiná.
Moderní překlad jednoho z nejúchvatnějších děl francouzské i světové literatury doprovázejí kouzelné ilustrace Kateřiny Bažantové.

Manon Lescaut

Autor: Abbé Prévost
Přeložila: Dana Melanová

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7335-792-4
Doporučená cena: 418 Kč

Knihu Manon Lescaut vydalo nakladatelství Leda v edici Nejčtenější knihy světa.

Ukázka z knihy

Je mou povinností, abych zavedl čtenáře do té doby svého života, kdy jsem se s rytířem des Grieux setkal poprvé. Bylo to přibližně šest měsíců před mým odjezdem do Španělska. Ačkoli jsem jen zřídkakdy vycházel ze své samoty, náklonnost k dceři mě občas přinutila ke krátkým cestám, které jsem vždy uspíšil, jak jen to bylo možné. (str. 9)

Nezapomeňte se podívat na celou ukázku.

O autorovi

Abbé Prévost (vlastním jménem Antoine François Prévost) byl francouzský spisovatel a překladatel. Manon Lescaut patří k jeho nejznámějším dílům.

————————————————

Bryn Turnbullová vás v historickém románu Poslední velkokněžna zavede do Ruska. Seznámíte se s osudem cara Mikuláše II. a jeho rodiny. Příběh je psán z pohledu carovy nejstarší dcery: velkokněžny Olgy Nikolajevny.

Splněné i nenaplněné touhy a sny nejstarší dcery posledního ruského cara.
Historický román
Bryn Thurbullové dává nahlédnout do soukromí posledních Romanovců: cara Mikuláše II., carevny Alexandry Fjodorovny a jejich pěti dětí. O vzájemných rodinných vztazích, tehdejší politické a ekonomické situaci v Rusku i o událostech, jež vedly k carově abdikaci a předznamenaly smrt celé rodiny, se čtenář dozvídá prostřednictvím nejstarší dcery, velkokněžny Olgy Nikolajevny. Ta se snaží porozumět jak jednání svých rodičů, tak změnám, jež se ve světě okolo ní odehrávají. Usiluje o to, aby za všech okolností dostála roli, k níž ji předurčil původ a k níž byla vychována, ale zároveň má sny jako každá obyčejná dívka, touží po lásce, šťastném manželství a dětech. Všechny její naděje ale během jedné červencové noci roku 1918 umlčí výstřely popravčí čety.

Poslední velkokněžna

Autorka: Bryn Turnbullová
Přeložila: Milena Pellarová

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 145×215 mm
ISBN: 978-80-7593-429-1
Doporučená cena: 430 Kč

Knihu Poslední velkokněžna vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Ukázka z knihy

Matka vzhlédla a z hrotu pera opřeného o papír ukápla kaňka. „Tvůj otec je car. Tu odpovědnost na něj vložil Bůh a zříct se jí nemůže.“
Brzy nato vyšly na nádvoří, aby vykonaly návštěvu u kozáků, kteří s límci kabátů vyhrnutými kvůli zimě drželi stráž u přední brány. Carevna s každým zvlášť chviličku pohovořila, brala je účastně za ruku a s mateřskou starostlivostí se vyptávala, jestli je jim dost teplo a jsou-li jejich rodiny v bezpečí. Olga šla za ní a přes ramena těch mužů, které považovala za přátele, hleděla do temnoty za bránou. Kdo tam v lese čeká s puškami a chystá se postřílet její rodinu? Je těchhle vojáků dost na to, aby potlačili občanskou válku?
„Olgo, co je?“ Taťána vytrhla Olgu ze vzpomínek. Matka na druhém konci místnosti tiše mluvila na Alexeje.
„Myslím na tatínka,“ odpověděla Olga. „Už brzy za námi přijede.“ (závěr 1. kapitoly)

O autorce

Bryn Turnbullová žije v Torontu, je držitelkou titulu Master of Letters in Creative Writing z University of St. Andrews a bakalářského titulu z anglické literatury z McGill University. Má ráda plnící pera, starožitný nábytek a cestování. V roce 2021 u nás vyšel její román Milenka prince z Walesu plný vášně a intrik na královském dvoře.

Zdroj informací: brynturnbull.com

————————————————

Július Gajdoš během psaní románu Požehnaný mezi ženami našel inspiraci v životě slovenského spisovatele a publicisty Dominika Tatarky.

Není vše ztracené ani u těch, kteří dobrovolně nebo z donucení sloužili normalizační tajné policii. Požehnaný mezi ženami je inspirován právě těmito peripetiemi slovenského spisovatele Dominika Tatarky. V románu, obměněn ve fiktivní postavu Doména Tatanky, nabízí skrze vrcholné prožitky lásky těmto ženám modus vivendi – možnost, jak se vymanit z tohoto otroctví.

Požehnaný mezi ženami

Autor: Július Gajdoš

Počet stran: 204
Vazba: brožovaná
Formát: 125×195 mm
ISBN: 978-80-7530-375-2
Doporučená cena: 297 Kč

Knihu Požehnaný mezi ženami vydalo nakladatelství Malvern.

O atuorovi

Divadelní a filmový vědec, dramaturg a vysokoškolský pedagog Július Gajdoš se narodil v Humenném roku 1951. Vystudoval léčebnou pedagogiku na Univerzitě Komenského v Bratislavě, poté divadelní a rozhlasovou dramaturgii na pražské DAMU.

Zdroj informací: MUNI.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMiss Dior
Múza a bojovnice. Pravdivý příběh Catherine Dior

Picardie, Justine

Prostor, 2022

zobrazit info o knizeAda

Jonášová, Veronika

Argo, 2022

zobrazit info o knizeManon Lescaut

Prévost, Abbé

Leda, 2022

zobrazit info o knizePoslední velkokněžna

Turnbullová, Bryn

Pavel Dobrovský – BETA, 2022

zobrazit info o knizePožehnaný mezi ženami

Gajdoš, Július

Malvern, 2022

Napsat komentář