Erika Fosterová po třech letech znovu na scéně!

osudne-svedectvi-perex
Erika se konečně rozhodla odpoutat od minulosti a koupila si domek v Londýně ve čtvrti Blackheath. Nemohla ale tušit, že její seznamování se sousedy bude ve znamení smrti!

Po třech případech pro Kate Marshallovou (Kanibal z Nine Elms, Mlha nad Shadow Sands a Propast smrti) a dvou romantických titulech s Coco Pinchardovou (Ne tak úplně soukromé e-maily Coco Pinchardové a Moje tlustá opilá svatba) mají čtenáři knih Roberta Bryndzy opět šanci setkat se s Erikou Fosterovou. V nakladatelství Cosmopolis totiž právě vyšla novinka s názvem Osudné svědectví.

Britský autor žijící na Slovensku napsal sedmé pokračování oblíbené série, k níž se vrátil po třech letech (šestá část Smrtící tajnosti vyšla již v roce 2019). A Eriku, detektiva šéfinspektora z londýnského oddělení vražd opět ani v nejmenším nešetří! Sotva se Bryndzova hrdinka nastěhuje do nového domu ve snaze začít nový život, při večerní cestě z nákupu najde za dramatických okolností v jednom ze sousedních domů mrtvolu mladé ženy.

Vyšetřování začíná velmi zostra – obyvatel sousedního bytu se rozhodne s policií prát. Vypadá to, že mají podezřelého, jenže to by bylo příliš snadné… A když se potvrdí, že obětí měla být zřejmě jiná žena, autorka podcastů o opravdových zločinech, je jasné, že nešlo o žádné vyřizování sousedských sporů. Podezřelých a bohužel i mrtvých přibývá, ale zanechané stopy nikam nevedou…

Robert Bryndza přišel zase s parádním detektivním případem, v němž svým čtenářům pořádně zamotal hlavu. Vyšetřování štědře obdařil slepými uličkami, podezřelými s mnoha motivy a nevysvětlitelným chováním, aby pak v závěru předvedl akční vyvrcholení.

Musím říct, že jsem Eriku většinu textu litovala – bez partnera, v příšerném baráku bez postele, podezřelí se jí smějí do obličeje, sama si ubližuje – já bych na jejím místě byla zralá na psychiatra! A ona? Zatne zuby a zarputile se snaží odhalit pravdu! Prostě nezlomná bojovnice za právo mrtvých na spravedlnost.

Pokud knihy Roberta Bryndzy neznáte, myslím, že není důvod se s nimi neseznámit právě teď. Jednotlivé díly série sice propojuje vyšetřovací tým, ale děj je v každé knize hodně ohraničený, tudíž není nutné při jejich čtení postupovat chronologicky. Rozhodně obdržíte to, co od knih daného žánru očekáváte: mrtvoly, napínavé vyšetřování, stupňované napětí a překvapivý závěr s odhalením pachatele.

V případě, že se začtete do celé série (Dívka v ledu, Noční lov, Temné hlubiny, Do posledního dechu, Chladnokrevně, Smrtící tajnosti, Osudné svědectví), pak oceníte (kromě množství různých zápletek) i možnost sledovat postupný vývoj jednotlivých postav. I když nejde ani tak o psychologickou stránku (tam mám pocit, že každý člen týmu je nějak zaškatulkovaný a nikam se moc neposouvá), ale spíše o jejich životní okolnosti, které se mění.

Já rozhodně nelituji, že jsem s Erikou prošla celou její cestu až do Osudného svědectví, a doufám, že se jí konečně blýská na lepší časy i v soukromém životě. Ale kdo ví, co autor „navaří“ příště…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOsudné svědectví

Bryndza, Robert

Cosmopolis, 2022

Napsat komentář