Fantasy pro každého

fantasticke-knihy
Knižní tipy jsou dnes věnované milovníkům fantastické literatury, a to nejen těm mladším, ale i starším. Jistě si oblíbíte bizarní světy plné sympatických postav, zvláštních bytostí a nebezpečných dobrodružství.

Kristýna Freiová, autorka knih Galilejec, Nesmrtelný hrabě a Lucifer a Markétka, přichází s novým fantasy příběhem Temnota ze světa egyptských bohů. Usir, bůh plodnosti a úrody, se jednoho dne probudí jako člověk. Ale proč? Kdo to způsobil?

Temnota

Autorka: Kristýna Freiová

Počet stran: 286
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-755-1247-5
Doporučená cena: 370 Kč

Knihu Temnota vydalo nakladatelství Jonathan Livingston.

Svět se změnil a z bohů se stali lidé. Co budou muset obětovat pro to, aby svou svobodu a schopnosti získali zpět? A co obětujeme my? Nejde jen o román, ale o cestu hrdiny v každém z nás. Usir se probouzí z podivného snu, přestože nikdy dřív nespal ani nesnil. Je zmatený. Vypadá jinak, cítí jinak. Není divu, stal se člověkem. Ale co to vůbec znamená? Co obnáší být lidskou bytostí? Svět kolem něj se změnil a nebe je tak daleko. Musí urychleně všemu porozumět a ve společnosti několika přátel vyrazit na dlouhou cestu za bytostí, která všechno způsobila, dřív, než bude pozdě. Usir, Isis, Thovt a Hathor se proto vydávají na pouť za znovuobjevením vlastní síly a velikosti.

 

Ukázka z knihy

Temnota najednou věděla jasně, co je jejím úkolem. Naplňoval ji pocit zodpovědnosti, pocit síly a moci. Nesměla otálet, a to v žádném ohledu. Musí se o všechno postarat, ovšem nesmí dopustit žádnou chybu.
Lucifer ji vtáhl do války a naivně si myslí, že ji může vyhrát. Jak je jen hloupý! Všechna ta slova, jeho povyšování, blahosklonnost – jen pouhá iluze. A Lilith ji prohlédla. Pokud někdo může vládnout této planetě, pak jedině ona. Avšak nemohla Luciferovi upírat jeho zásluhy. Sama by tak složitý systém nevymyslela. Bez jeho úskoku by neexistovala, neměla by podobu, cíle, nenaučila by se ovládat svou moc. Vždyť ona sama byla tou mocí. Mohla se postavit na roveň Bohu.
A pokud si Lucifer přeje zkázu, pokud se nedokáže vyrovnat s novými skutečnostmi, pak mu nebude bránit. Mnohokrát už o tom mluvili, avšak on sám si nedokázal připustit, jak je propast, na jejímž okraji balancuje, reálná. Zahnal sám sebe do kouta, postaral se o svůj vlastní konec. Budiž tedy, nebude trvat dlouho a zvítězí nad ním. Začne používat svou moc. Nebude jen vyčkávat, jen spoléhat na cizí schopnosti, které jsou navíc čím dál tím menší. Usir bez jejího přičinění nepřežije a ona ho tolik potřebuje… (str. 115)

 

O autorce

Mladá česká spisovatelka Kristýna Freiová začala psát už na základní škole. Měla vždy velmi bohatou a bujnou fantazii, a tak psaní, vyprávění příběhů bylo logickým vyústěním. Začínala s povídkami a básničkami. Psaní ji uchvátilo, a brzy tak bylo jasné, že se stane její životní dráhou. Její prvotinu Galilejec vydalo v roce 2017 nakladatelství Fortuna Libri. Ve stejném nakladatelství vyšel také Kristýnin druhý román, Nesmrtelný hrabě, v roce 2019. Její další román, Lucifer a Markétka, vyšel v nakladatelství Brána. Více informací najdete na autorčiných webových stránkách.

————————————————

Porazit zloducha a zachránit království! To je úkol pro Case, hlavního hrdinu YA fantasy románu Ve jménu cti, jehož autorkou je Makkia Lucier. Příhodnou obálku vytvořila Anna Boudová. Vedle samotného dobrodružství si mladší čtenáři oblíbí také sympatické postavy a důvtipnou zápletku.

Ve jménu cti

Autorka: Makiia Lucierová
Přeložila: Eva Pourová Kadlecová
Ilustrovala: Anna Boudová

Počet stran: 280
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-3652-0
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Ve jménu cti vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Tři roky živořil Cas v zajateckém táboře. Tři dlouhé roky, během nichž ho všichni považovali za mrtvého. Teď se lord Cassia, prokletý nechtěným darem – schopností vidět mrtvé –, vrací domů krajinou sužovanou černou smrtí a dozvuky války. Vytoužený klid ho ale nečeká. Hned při svém návratu Cas zmaří pokus o atentát na novorozeného korunního prince, a když je následně pověřen úkolem vraha vypátrat, zaplete se do politických sítí a děsivých tajemství obestírajících královnu Jehan. Při jejich rozplétání se naštěstí může opřít o bystrou mysl krásné Leny. Mladík pronásledovaný vzpomínkami na prožitá muka je jediným mužem království, který může všechny hádanky rozluštit, a zabránit tak opětovnému vypuknutí války. NÁVRAT DOMŮ JE JEN ZAČÁTEK.

Ukázka z knihy

Pokud šlo o mrtvé, nejlepší ze všeho bylo předstírat, že je nevidíte. Cas se to musel chtě nechtě naučit hned na začátku, když udeřil mor a země kolem něj byla plná zakrytých těl. A nyní když přecházel most, po boku s duchem, který s ním usilovně držel krok, mu bylo jasné, že se bude muset snažit ještě mnohem víc. Protože tenhle konkrétní duch začínal mít podezření.

 

O autorce

Makiia Lucier vyrostla na tichomořském ostrově Guam a vystudovala žurnalistiku a knihovnictví na Oregonské univerzitě a Wisconsinské univerzitě v Madisonu. Její knihy se objevily na mnoha významných seznamech, včetně nejlepších knih pro děti podle Americké asociace knihkupců. Její debutový román A Death-Struck Year (Smrtící rok) se odehrává v Portlandu v Oregonu během pandemie španělské chřipky v roce 1918. Inspirací v její tvorbě je jí mj. láska k filmům s Indianou Jonesem, stejně jako celoživotní fascinace starými mapami. V současnosti žije Makiia Lucier s rodinou v Oregonu. Více informací najdete na jejích webových stránkách.

————————————————

Stín sviště je druhý díl fantasy série Prapodivné potíže amerického autora Jeffa VanderMeera. Hlavní hrdina Jonathan Lambshead nadále společně s přáteli putuje nebezpečným alternativním světem, jenž překypuje podivuhodnými bytostmi a kouzly.

Prapodivné potíže II

Stín sviště
Autor: Jeff VanderMeer
Přeložila: Dominika Křesťanová

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-3977-8
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Prapodivné potíže II vydalo nakladatelství Argo.

V druhé knize Prapodivných potíží Jonathan Lambshead spolu s přáteli pokračuje v nebezpečném putování Aurorou, alternativním univerzem plným bizarních bytostí a podivných kouzel, kam jej dovedly tajné dveře v podzemí rodinného sídla. Pomalu v sobě objevuje dosud netušené schopnosti a začíná chápat, jak náročný úkol před něj osud postavil. A zatím se vojska Aleistera Crowleyho, který pomocí černé magie už dávno ovládl Paříž a útočí i na pevninský most do Anglie, neúprosně blíží ku Praze… Čtenáři se opět mohou těšit na báječný ohňostroj nápadů, humoru a napínavých scén, jimiž VanderMeerova první řada knih pro mládež doslova překypuje. A jakou roli v tom všem sehraje svišť, jehož stín dopadá až příliš daleko?

 

Ukázka z knihy

Padal.
Jonathan padal a padal.
Tak dlouho, až přestal vnímat ostatní, kteří s křikem padali spolu s ním, a nevnímal už nic než měkký vzduch pod sebou, pocit beztíže a absolutní tmu.
Padal a nic ten pád nemohlo zadržet, snad jen hlas, co si v jeho hlavě brumlal pro sebe.
Mluv jasně, nebo mlč, říkal si v duchu Jonathan. Mluv zřetelně.
Ten „kdosi“ k němu vzhlížel. Jinak o něm nedokázal přemýšlet. To cosi, usazené v jeho vědomí, k němu vzhlíželo, nebo si ho možná prohlíželo, jako by k němu nepatřilo. A zároveň patřilo.
Padal pořád dál, teď navíc pod nevítaným hledáčkem toho neznámého pohledu, přímo do minulosti. Nenasměroval ho tam ten kdosi?
Ve vlaku, vedle sebe matku, cestou na poslední návštěvu u doktora Lambsheada. S vlakem do Říma to nemělo nic společného, vůbec nic.
Díval se ven na rychle míjející zemědělskou krajinu překrytou mastnými stopami prstů na okně. Občas se mihl nějaký ten ostrůvek lesa a pak předměstí. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Americký spisovatel a editor Jeff VanderMeer (* 1968) proslul temnými výjevy z krutého a nelítostného města Ambry, kam vedle kratších příběhů shrnutých ve sbírce Město svatých a šílených (2001) zavítal rovněž v románech Shriek (2006) a Finch (2009). Podobně nekonvenční zůstal i při tvorbě metropole z románu Veniss Underground (2003, česky 2006). Vedle dlouhé řady povídek se často ve spolupráci se svou manželkou, známou editorkou Ann VanderMeerovou, věnuje sestavování rozmanitých antologií. Svého dosud největšího úspěchu však dosáhl románovou trilogií z tajuplné Oblasti X, kam vedle Anihilace (2014, česky 2015) spadají rovněž romány Autorita a Adaptace (obě 2014, česky 2017). Komerčně úspěšná série se dočkala ceny Nebula a zajímavého filmového zpracování. Pozornost si získává i jeho první fantasy pro dospělé o Útrapách Jonathana Lambsheada, kterou do češtiny výtečně převedla Dominika Křesťanová. Knihu Prapodivné potíže I: Kuňkadlení vydalo nakladatelství Argo.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Máte rádi žánr fantasy? Zaujaly vás dnešní tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTemnota

Freiová, Kristýna

Jonathan Livingston, 2022

zobrazit info o knizeVe jménu cti

Lucierová, Makiia

Cosmopolis, 2022

zobrazit info o knizePrapodivné potíže II
Stín sviště

VanderMeer, Jeff

Argo, 2022

Napsat komentář