Svět povídek a snů

povidky uvodni
V pravidelných tipech jsme se tentokrát zaměřili na povídky. Některé jsou plné lásky, další mají spíše psychologické zaměření, někdy až na hranici snů a fantazie, a jiné vás svým hororovým pojetím možná postraší. Nudit se u nich ale určitě nebudete!

Emoce, lásku, sex i intimitu přináší kniha polské autorky. V devíti povídkách naleznete kousek od všeho, co je typické pro svět žen.

Devět povídek knihy Jahodová sezóna představuje devět podob lásky a touhy – dětské a pubertální, milenecké, kamarádské, lesbické, lásky k vlastnímu tělu i mateřské; vášnivé, plaché i neukojitelné. Ve snaze nalézt slova k pojmenování toho, o čem se nám většinou slov nedostává, ohledává Marta Dzido hranice jazyka, osvobozuje výrazy ženské sexuality a ukazuje jejich víceznačnost a emancipační potenciál. Hrdinky příběhů beze studu a pocitů viny čerpají radost z vlastní tělesnosti a otevírají tak otázku, jak přirozeně vyprávět o své intimitě.
Kniha vychází s finanční podporou Ministerstva kultury ČR.

Jahodová sezóna

Autorka: Marta Dzido
Přeložila: Anna Šašková Plasová

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 145×180 mm
ISBN: 978-80-7675-073-9
Doporučená cena: 265 Kč

Knihu Jahodová sezóna vydalo nakladatelství Dokořán.

Ukázka z knihy

Ostříhala jsem si je teprve po prvním okouzlení, které dost rychle skončilo zklamáním. Bylo mi čtrnáct a nikdy později jsem už kvůli klukovi tolik neplakala. Tehdy byla se mnou, zametala pramínky, které pokryly celou podlahu v koupelně, a když i poslední lokny skončily v odpadkovém koši, vyšly jsme na balkon a napůl vykouřily cigaretu, kterou šlohla mámě a schovávala pro zvláštní příležitost. Dusily jsme se dýmem, ale s každým vdechem nám bylo nějak lehčeji, a než jsem se nadála, vzpomínka na nepovedenou lásku se rozplynula ve vzduchu a zlomené srdce srostlo. Říkám vám, byla to prostě magie.

K dispozici je kompletní ukázka.

O autorce

Marta Dzido (*1981) je polská spisovatelka a filmová režisérka, absolventka Vysoké školy filmové, televizní a divadelní tvorby v Lodži. Debutovala v šestnácti letech poetickou prózou v literárním časopise Krzywe Koło Literatury . Následovaly romány Měkkýš, Matčiny stopy, hypertext Matrjoška, reportážní kniha Ženy Solidarity a novela Slast, která získala Cenu Evropské unie za literaturu. Natočila dokumentární filmy Podzemní stát žen a Solidarita podle žen. V roce 2018 dokončila hraný dokumentární film Silačky, jehož tématem je emancipační hnutí v Polsku na počátku 20. století.

Zdroj informací: Dokořán

————————————————

Vánoční čas nemusí být vždy jenom o klidu a pohodě. Přesvědčit se o tom můžete v několika povídkách britských autorů, které uspořádal a přeložil Pavel Pecháček. Ale pozor! Budete se u nich nejspíš trochu bát.

Vánoční čas, kdy temnota uchvacuje největší část dne a srdce všech smrtelníků prostupuje zvláštní směs veselí i neklidného očekávání, je dobou jako stvořenou pro vypravování tajuplných a strašidelných příběhů. Předložená antologie představuje šestici do češtiny dosud nepřeložených strašidelných vánočních povídek od známých i méně známých britských autorů 2. poloviny 19. a počátku 20. století v čele s Algernonem Blackwoodem a Charlotte Riddellovou. Příběhy nesoucí se v duchu klasické viktoriánské tradice, v nichž se často stírá hranice mezi naším a oním světem, čtenáře zavedou do starých panských sídel, kde není nouze o tmavé kouty a legendami opředené pokoje, i na skalnaté pobřeží, jehož nespoutaná malebnost učaruje mladému páru, který se zde navzdory neblahé pověsti rozhodne usadit. Zažehněte svíčku a vkročte do světa, kde smrtí nic nekončí.

Šťastné a hrůzostrašné

Antologie štědrovečerních hororů
Uspořádal a přeložil: Pavel Pecháček

Počet stran: 124
Vazba: brožovaná
Formát: 140×185 mm
ISBN: 978-80-7530-317-2
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Šťastné a hrůzostrašné vydalo nakladatelství Malvern.

————————————————

Pokračování vánočních hororů přináší novou dávku děsivých a tajuplných příběhů opět v překladu Pavla Pecháčka. Chybět nebudou tmavá zákoutí panských sídel ani duchové…

Druhá antologie štědrovečerních hororů přináší sedm hrůzostrašných, v českém překladu povětšinou dosud nevydaných vánočních příběhů anglosaských autorů druhé poloviny 19. a počátku 20. století. Opět nechybí mistr duchařské povídky Algernon Blackwood, jehož zdatně doplňují Edward Frederic Benson, Edith Nesbitová či tuzemským čtenářům zatím pohříchu neznámý Grant Allen. Nebude nouze o stará panská sídla, tmavá zákoutí či vítr bezútěšně dující za okny. Vedle starých dobrých strašidel se však ke slovu dostanou i bytosti mnohem zlověstnější. Pakliže si troufáte, račte vstoupit. Duchové už čekají!

Šťastné a hrůzostrašnější

Druhá antologie vánočních hororů
Uspořádal a přeložil: Pavel Pecháček

Počet stran: 138
Vazba: brožovaná
Formát: 140×185 mm
ISBN: 978-80-7530-424-7
Doporučená cena: 258 Kč

Knihu Šťastné a hrůzostrašnější vydalo nakladatelství Malvern.

Překladatel

Pavel Pecháček vystudoval teoretickou a evoluční biologii na pražské Univerzitě Karlově. V současné době působí jako popularizátor vědy, překladatel a autor naučných knih pro mladší čtenáře. Zajímá se především o evoluci, vznik a vývoj života na Zemi nebo zbarvení organismů, ale cizí mu není ani řada jiných oblastí biologie a dalších přírodních věd, včetně jejich historie. Pravidelně spolupracuje s časopisy 100+1 zahraniční zajímavost, Astropis, Živá historie či iLiteratura. K jeho knižním překladům patří například Chování od Roberta Sapolskeho, Co je život? od Addyho Prosse nebo Kyslík od Nicka Lanea. Jeho autorskou prvotinou je kniha Tajemství evoluce z roku 2018. V roce 2021 už vyšla antologie Šťastné a hrůzostrašné a rok později další povídková antologie Šťastné a hrůzostrašnější.

Zdroj informací: albatrosmedia.cz

————————————————

Hrozivý nádech má i další knižní tip. Tentokrát z pera českého autora, který se ve svých povídkách, podobně jako v jiných svých knihách, věnuje oblasti Písecka. V jeho novince hraje hlavni roli voda se svojí tajemnou silou i strašidelnými hlubinami.

Hlavní motiv Manových povídek je voda, která utváří ducha krajiny, skrývá před námi těla mlčenlivých ryb, a především k sobě přitahuje tajemnou silou řadu podivínských postav, někdy strašidelných, hrozivých, jindy v jejich tragické bezmocnosti blízkých a dojemných. Velká bílá tůň zavádí čtenáře ke skrytým místům Písecka, k rybníkům, strouhám a řekám, do nedávných i starých časů. Knihu doplňuje slovníček slangových výrazů.

Velká bílá tůň

Autor: Petr Mano
Ilustroval: Milan Starý

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 120×170 mm
ISBN: 978-80-88268-55-0
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Velká bílá tůň vydalo nakladatelství 65. pole.

Ukázka z knihy

Ať už byl Habišák trochu křiváček a v určitých fázích života to flikoval všelijak, včetně několika let strávených v domově pro neplatiče, brzy přejmenovaném na Dům hrůzy, kde bydlil se strašnými pobudy, svého psa a své pramice se nikdy nezbavil. Ani v nouzi nejvyšší. A zatímco jeho spolubydlící čichali toluen, případně v sousedních cimrách třídili starou veteš a zrezivělé harampádí, on si mezi nimi připravoval během zimy udice, navíjel nové vlasce, brousil háčky a sotva povolily ledy, už zase seděl i s vlčákem na lodi. O týdny dřív než ostatní. Jako kdyby mu říční proud hojil rány na duši. Dokonce i hospody měl nejraději ty, co stály poblíž Otavy.

Podívat se můžete na celou ukázku.

O autorovi

Petr Mano se narodil v roce 1961 v Táboře. Studoval pedagogickou fakultu v Českých Budějovicích, studium předčasně ukončil. Celý život se věnuje výtvarnému umění a psaní. Publikoval Sen o snu noci májové, Odkud přicházejí andělé (oboje Listy regionální kultury, 1993), Básničky pro Marfušu (kulturní klub města Písku, 1994) a Lamentatio města Písku (Revue Otavín, 2000). Zmínit můžeme jeho knihy Šarlák a Kalužiny.

Zdroj informací: 65. pole

Ilustrátor

Milan Starý vystudoval PedFUK v Praze, obor český jazyk, výtvarná výchova. Ilustruje knihy pro děti i dospělé. Spolupracuje s předními českými nakladatelstvími a periodiky. Je členem Klubu ilustrátorů dětské knihy. Za knihy ze série Pachatelé dobrých skutků obdržel ocenění SUK 2009 – Cena ministryně školství, tělovýchovy a mládeže a SUK 2010 – Cena Noci s Andersenem. Je ženatý a má tři syny.

Zdroj informací: 65. pole

————————————————

Jaký je vlastně život „za mřížemi“? Realistický pohled na svět odsouzených přibližuje dvanáct povídek, inspirovaných příběhy mužů, kteří si odpykávají svůj trest.

Dvanáct povídek inspirovaných trestanci. Dvanáct mužů odpykávajících si trest odnětí svobody, s níž vlastně ani neumí naložit… Autorka přibližuje vězeňské prostředí a poukazuje na individualitu vězňů. Svým osobitým, humorně-ironickým literárním stylem nabízí vhled do osudů lidí různých národností i povah, stejně tak jako do zaběhnutých vězeňských stereotypů.

Za mříží

Výkřiky… které nikdo neposlouchá
Autorka: Michaela Boho

Počet stran: 152
Vazba: brožovaná
Formát: 115×158 mm
ISBN: 978-80-7650-854-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Za mříží vydalo nakladatelství Pointa.

Ukázka z knihy

To není jako teď! Nějaký mladý hejsci ve špíně si šlehnou úplně vším a všechno, co de. Anebo tady v lochu… Tak vám je asi jasný, že se sem drogy prostě vždycky nějak dostanou. To vám asi nemusím ani zakecávat, ani složitě vysvětlovat. TAk na baráku, když kolujou dvě buchny, je to hodně! Prostě hnus… To sem nechtěl, tak sem přestal úplně. Stejně mi to už nic nedávalo. Jenom bralo. Nejdřív máš pocit, že seš king a celej svět ti leží u nohou, ale pak si droga od tebe už jenom bere.

Můžete si prolistovat celou ukázku.

O autorce

Michaela Boho je vystudovaný pedagog cizích jazyků (angličtiny a ruštiny) a literatury, odjakživa tak trochu knihomol. Během studentských let se zúčastnila nespočtu literárních, jazykových a recitačních soutěží. Před několika lety vydala sbírku dekadentních básní pod názvem Fragmenty existence. Nadevše miluje cestování, neustále vymýšlí, kam by se ještě vydala… Na cestách moc ráda potkává nové lidi a povídá si s nimi, neboť je od přírody přátelský tvor. Neustále se něčemu směje, má ráda humor a ironii. Svůj literární (i životní) styl by charakterizovala jako tragikomický s nádechem satiry a poetiky.

Zdroj informací: Pointa

————————————————

Z pera české spisovatelky pochází i poslední kniha dnešního výběru. Jedná se však o dílo, kde hranice mezi realitou a snovým světem je tak tenká, že ji v mnoha případech snad nelze ani postřehnout.

Sladké řeky pramenící v mořích, odborové svazy mluvících koček, krtek instalatérem v bordelu pro dámy.
Sabrina Karasová se ve svých prózách stejně jako v běžném dni pohybuje na hranici snu a reality. V jejím vlastním životním příběhu i v psaní však tyto pojmy ztrácení své definice a jasné kontury. Autorka roky věří určité skutečnosti, faktu nebo zážitku, aby se pak náhodně přesvědčila, že šlo o sen. Nikdo se ale nediví, že se snový prožitek vzápětí promění v realitu a skutečně se stane, takže vize nabývá statusu splněné věštby. Autorka si svůj setrvalý pobyt v denním snění vysvětluje nízkým tlakem a vyšším podílem theta vln v bdělém EEG spektru. Vliv okolí není vyloučen.

Přespávačka u slečny Broukové

Autorka: Sabrina Karasová

Počet stran: 96
Vazba: brožovaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-7684-127-7
Doporučená cena: 169 Kč

Knihu Přespávačka u slečny Broukové vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

Význačná osobnost vychází do předpokoje, kontroluje dotazník a rukou nám ukazuje, ať se usadíme v její kanceláři. Za chvíli bude zpět s kávou a minerálkou a promluvíme si. Kája se spokojeně usměje a vkročí na hustý béžový koberec. Předstírám, že ji s úsměvem následuju, ale jakmile osamíme, vyhrknu: „Zdrháme!“ Zkušeně jsem prohlédla, že význačná osobnost nás zkušeně prohlédla. Káje dochází, že jsme prozrazeny. Krčí rameny, ale to už ji tlačím k bočním dveřím. Nikdy neprchejte hlavním vchodem! V bělostné chodbě uspěchaně hledáme výtah.

Podívejte se na kompletní ukázku.

O autorce

Sabrina Karasová (*1970) je česká spisovatelka. Po gymnáziu v Chebu a škole cestovního ruchu v Karlových Varech studovala francouzštinu a češtinu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Sedm let se živila jako průvodkyně českých turistů v cizině a zahraničních v Česku. Od roku 2000 je šéfredaktorkou Cosmopolitanu. V minulosti vyšly už její knihy Zvíře, které sní, Satyriáda, básnická sbírka Moře modré, Bílý pes a přispěla také do literárního sborníku 7edm.

Zdroj informací: novinky.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujala vás některá z dnešních knih? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJahodová sezóna

Dzido, Marta

Dokořán, 2022

zobrazit info o knizeŠťastné a hrůzostrašné
Antologie štědrovečerních hororů

Malvern, 2021

zobrazit info o knizeŠťastné a hrůzostrašnější
Druhá antologie vánočních hororů

Malvern, 2022

zobrazit info o knizeVelká bílá tůň

Mano, Petr

65. pole, 2022

zobrazit info o knizeZa mříží
Výkřiky… které nikdo neposlouchá

Boho, Michaela

Pointa, 2022

zobrazit info o knizePřespávačka u slečny Broukové

Karasová, Sabrina

Triton, 2022

Napsat komentář