Najděte vnitřní klid a rozviňte svůj potenciál

Osvojte-si-nove-dusevni-dovednosti
Páteční tipy jsou plné populárně-naučných knih. Soustřeďte se sami na sebe, nenechte se vytočit, najděte vnitřní klid, přestaňte o sobě pochybovat, pracujte s úzkostí a rozviňte svůj potenciál. Nevíte jak na to? Rádi vám pomůžeme!

Alphonse Goettmann a Rachel Goettmannová vás prostřednictvím své knihy zasvětí do meditace. Ponořte se do svých hlubin a objevte své duchovní a tělesné bytí.

Meditace není jen výsadou dalekého Východu, ale i pákou veškeré moudrosti. Východ nám připomíná tuto na Západě zapomenutou pravdu, pokud se jí otevřeme s rozvahou a rozlišováním, po vzoru církevních otců, kteří ve své době uměli přijmout veškeré bohatství, jež nabízel řecký svět. Alphonse a Rachel Goettmannovi nabízejí dnešním lidem nejen velmi konkrétní zasvěcení do učení pouštních otců, ale také duchovní cestu. Tato starobylá tradice křesťanství, která je i dnes velmi aktuální, nás zve k duchovnímu životu, jehož pramenem je srdce ve smyslu, který tomuto slovu dává Bible, tedy samotného středu bytí, neoddělitelně duchovního a tělesného.

Kniha Zasvěcení do meditace se řadí do proudu velkého etického zvratu dvacátého a jednadvacátého století. Zákon už nám nemůže být diktován zvenčí, mluví k nám z hlubin člověka.

Zasvěcení do meditace

To, co nás přesahuje, je v nás
Autoři: Alphonse Goettmann, Rachel Goettmannová
Přeložil: Jiří Stejskal

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 140×208 mm
ISBN: 978-80-7364-142-9
Doporučená cena: 300 Kč

Knihu Zasvěcení do meditace vydalo nakladatelství Barrister & Principal v edici Člověk a náboženství.

Ukázka z knihy

Způsob, jakým člověk dýchá, odráží jeho celkový postoj k životu. To znamená, že žádné dechové cvičení nedokáže osvobodit od vnitřní blokády a být transformační, pokud člověk radikálně nezmění svůj postoj k sobě samému. Já jsem mé dýchání. Ale abych si to uvědomil jinak než zvenčí jako předmět, který je pak ve své hluboké skutečnosti naprosto neuchopitelný, nemohu samozřejmě použít své běžné, zpředmětňující vědomí! Život lze objevit pouze tak, že ho prožijete zevnitř. To předpokládá, že mé ego odumře, odejde, a s ním i mé obvyklé vědomí, aby se prostřednictvím meditace zrodila zcela jiná forma vědomí, která místo pozorování a sledování prožívá život, dech zevnitř. Člověk zná dech, protože se s ním narodil! Jsem svým dechem v pravém slova smyslu, a pokud se toto vnitřní vnímání stane společenstvím, hluboce mě promění.

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorech

Manželé Alphonse a Rachel Goettmannovi vedli Βéthanii, centrum duchovního setkávání ve východní Francii nedaleko města Metz, a vydávali čtvrtletník Le Chemin (Cesta). Otec Alphonse byl pravoslavný kněz. Společně napsali několik knih: Modlitba Ježíšova – modlitba srdce, To, co nás přesahuje, je v nás – Zasvěcení do křesťanské meditace, Dialog na cestě zasvěcení: úvod do života a myšlení Karlfrieda hraběte Dürckheima, Radost: Boží tvář v nás.

Zdroj informací: nakladatelství Barrister & Principal

————————————————

Patříte k lidem, kteří jen málokdy zůstanou klidní a vyrovnaní? Naučte se zvládat svůj hněv a nepropadat frustraci. Zkrátka Nenechte se vytočitDavid J. Lieberman vám poradí, jak na to.

Zhluboka se nadechněte a počítejte do deseti…
Přemýšlejte…
Představte si své šťastné místo…

Pravděpodobně jste slyšeli všechny tyto techniky zvládání hněvu od přátel, rodiny a odborníků, ale jaksi se u vás míjejí účinkem?
Tyto neobratné pokusy o udržení klidu bývají obvykle marné a vyčerpávající.
Když bojujeme s nutkáním vybouchnout nebo se rozzlobit, bojujeme totiž proti naší vlastní přirozenosti.
Kniha vám nabízí komplexní pohled na základní emocionální, fyzické a duchovní příčiny hněvu a pomocí jednoduchých a praktických nástrojů vám ukáže, jak hněv uhasit dříve, než k němu vůbec dojde.

Nenechte se vytočit

Spolehlivý způsob, jak zůstat v klidu v jakékoli konverzaci nebo situaci
Autor: David J. Lieberman
Přeložila: Lenka Štěpáníková

Počet stran: 232
Vazba: brožovaná
Formát: 145×207 mm
ISBN: 978-80-271-3559-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Nenechte se vytočit vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Problém spočívá v tom, že máme zúženou perspektivu, což vysvětluje, proč se v zápalu okamžiku obvykle cítíme podráždění. Po několika minutách náš hněv trochu ustoupí. O pár hodin později už se cítíme méně naštvaní a po pár dnech se divíme, proč jsme se vůbec rozčilovali. Čas nám poskytuje nadhled a umožňuje nám vidět celou situaci jasněji. Podobně jako když rosteme a dospíváme a ohlížíme se zpět do minulosti, uvědomíme si, že letní tábor, na který jsme kdysi prostě museli za každou cenu jet; člověk, s nímž jsme se nutně museli přátelit, nebo práce v kanceláři, o kterou jsme tolik stáli, už pro nás nic neznamenají. Bez správné perspektivy budeme pořád jako dítě s rozbitou hračkou. (str. 12)

Stáhněte si celou ukázku.

O autorovi

David J. Lieberman, Ph.D., je oceňovaný spisovatel a mezinárodně uznávaný odborník na lidské chování a mezilidské vztahy. Je autorem dvanácti knih, které byly přeloženy do dvaceti šesti jazyků a dvě z nich se ocitly na žebříčku bestsellerů deníku New York Times. Ve světě se jich prodalo více než tři miliony výtisků. Jeho práce se objevily ve stovkách publikací; často také vystupuje jako host a odborník na sdělovací prostředky ve známých pořadech, jako je The Today Show, The View a Fox & Friends. Je známý svými pronikavými postřehy z oblasti lidského chování a svou schopností nabízet praktické psychologické nástroje, které lidem pomáhají vést šťastnější, zdravější a produktivnější život. Podílel se na výcviku zaměstnanců armády Spojených států, FBI a NSA. Zhlédnutí jeho instruktážního videa je povinné pro účastníky výcviku zaměřeného na vedení psychologických operací (PSYOPS). Po celém světě vyučuje psychologický protokol sebeovládání určený pro vyjednavače vládních úřadů, psychiatry a vedoucí pracovníky podniků, které se umístily v žebříčku největších amerických společností podle obratu, sestavovaném časopisem Fortune (Fortune 100). Jeho techniky používají organizace a korporace ve více než třiceti pěti zemích.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Pochybujete o svých rozhodnutích? Máte neustále plnou hlavu různých myšlenek, které vás nutí vaše rozhodnutí ověřovat? Pak jste se nejspíš dostali do ujišťovací pasti. Jak z ní ven se dozvíte v jedinečném průvodci nazvaném Proč jsem si nekoupil jinou knížku?.

„Jak zjistím, že jsem se rozhodla správně?“ „Co když se pletu?“ „Chci to vědět na 100 procent.“ „Vypnul jsem ten plyn?“
Honí se vám někdy hlavou podobné myšlenky? Potřebujete se pořád o všem ujišťovat a zpochybňujete svá předchozí rozhodnutí? Trávíte dny a noci kontrolováním e-mailů a zpráv? Pořád všechno analyzujete a rozvíjíte spousty hypotetických scénářů? Pokud ano, možná jste uvízli v ujišťovací pasti. Díky této knize zjistíte, kudy a jak z ní ven.
Tento jedinečný průvodce vychází z technik kognitivně-behaviorální terapie a nabízí tipy a techniky, které autoři prověřili ve své praxi. Pomůže vám vybudovat si odolnost vůči nejistotám, s nimiž se můžete setkat, a osvojíte si díky němu i základy kritického myšlení. Najdete v ní příběhy lidí, kteří mají podobně jako vy pocit, že si musejí být vším naprosto jisti, že potřebují věci opakovaně kontrolovat a pochybují o svých činech. Naučíte se, jak se vymanit z únavných a nekonečných cyklů pochybování a ujišťování, podpoříte díky němu svou sebejistotu a přestanete se vracet do kuchyně, abyste se ujistili, zda jste vypnuli plyn.

Proč jsem si nekoupil jinou knížku?

Jak ven z neustálého zpochybňování
Autoři: Martin N. Seif, Sally M. Winston
Přeložil: Rani Tolimat

Počet stran: 216
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-262-1932-3
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Proč jsem si nekoupil jinou knížku? vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Občas si je člověk něčím nejistý nebo zaváhá, tak se ujistí, že je vše v pořádku – a ono to funguje. Jenže pak přijde situace, kdy vás ta potřeba vědět něco jistě úplně přemůže. Zoufale toužíte po ujištění, že děláte správné rozhodnutí, něco správně hodnotíte nebo na sebe neberete přílišné riziko – a ať se ujišťujete sebevíc, nestačí to.
Člověk se jistě většinu času v pasti necítí. Jak je tedy možné, že vás v ní ty nekonečné spirály obav a ujišťování někdy zachytí a jindy ne? Abychom na tuhle důležitou otázku dokázali odpovědět, musíme napřed probrat, kdy je ujišťování na místě. V této kapitole si tedy podrobně vysvětlíme rozdíl mezi užitečným a neužitečným ujišťováním a řekneme si, proč někdy funguje a jindy nás zavede do pasti. (str. 17)

Nezapomeňte se podívat i na další ukázky.

O autorech

Martin N. Seif, Ph.D., je spoluzakladatel Americké asociace pro úzkosti a deprese a řadu let se podílel na jejím řízení. Je uznávaným odborníkem na léčbu úzkostí a fobií. Působí taktéž jako psychoterapeut.
Sally M. Winston, PsyD, je zakladatelkou Institutu pro úzkost a stres v Marylandu a podílí se na jeho vedení. Desítky let se věnuje školení pro psychoterapeuty.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Chcete být úspěšní v jakékoli oblasti vašeho života? Pak byste si neměli nechat ujít dílo Úspěch. Psychologie výkonnosti od Deborah A. Olsonové, v němž naleznete mnoho užitečných rad.

Tento průvodce založený na psychologickém výzkumu je určený každému, kdo chce dosáhnout úspěchu. Ať už se snažíte o úspěch v oblasti kariéry, vztahů či každodenního života, tato ojedinělá a inspirující kniha vám poskytne nástroje, které potřebujete k dosažení cíle. Přináší osvědčené psychologické strategie převedené do praktických diagramů a tabulek. Ukáže vám, jak změnit způsob uvažování, jak vytěžit maximum ze svých možností a jak plně rozvinout svůj potenciál.

Úspěch. Psychologie výkonnosti

Autorka: Deborah A. Olsonová
Přeložil: Pavel Pokorný

Počet stran: 224
Vazba: flexi
Formát: 200×235 mm
ISBN: 978-80-276-0471-5
Doporučená cena: 599 Kč

Knihu Úspěch. Psychologie výkonnosti vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

uspech-psychologie-vykonnosti-ukazka

Prohlédněte si i další ukázky.

O autorce

Deborah A. Olsonová je specialistka na emocionální zdraví žen a autorka knihy The Healing Power of Girlfriends: How to Create Your Best Life Through Female Connection. Již téměř dvě desetiletí radí ženám s různými problémy. Jako matka čtyř dospělých dětí totiž dobře ví, kterým výzvám ženy čelí. A dobře si uvědomuje problémy, které řeší v souvislosti s manželstvím či rodičovstvím. Má bakalářský titul v oboru psychologie na University of St. Thomas a magisterský titul v oboru klinické psychologie na Sam Houston State University. Žije se svým manželem na předměstí Houstonu v Texasu. Je matkou dvou dcer a dvou synů a pyšnou pětinásobnou babičkou. Mezi její oblíbené volno-časové aktivity patří trávení času na pláži, plavba na lodi, cestování, golf, psaní a pobyt s rodinou.

Zdroj informací: deborah-olson.com

————————————————

Emoce jsou běžnou součásti našich životů a všichni se s nimi můžeme naučit pracovat – zejména s těmi negativními. Nevěříte? Pak vás o tom přesvědčí Karla McLarenová, která se ve své knize Přijetí úzkosti zaměřila na to, jak z úzkosti udělat svého spojence.

Podrobný průvodce, jak se vyrovnat s úzkostí – ne jako s trápením, ale jako se základním zdrojem předvídavosti, intuice a energie pro dokončení vašich úkolů a projektů. Pokud se potýkáte s úzkostí, pravděpodobně máte na mysli jedinou věc – jak ji odstranit. Ale co kdyby se vám tato náročná emoce ve skutečnosti snažila pomoci?
„Když svou úzkost ignorujeme nebo potlačujeme,“ říká
Karla McLarenová, „může nás zahltit. Když se ji však naučíme přijímat s dovedností, můžeme získat přístup k jejím pozoruhodným darům.“
Moudře zapojená úzkost je vaším spojencem při plnění úkolů – pomáhá vám soustředit se, plánovat, jednat a plnit cíle.
V knize se podrobně podíváte na následující témata:

  • zásady a postupy, jak se spřátelit s úzkostí na všech úrovních její intenzity (než vás přemůže),
  • strategie, jak pracovat s úzkostí jako se zdrojem předvídavosti, svědomitosti a motivace,
  • proč strach, zmatek a panika nejsou totéž co úzkost a nástroje, jak s nimi efektivně pracovat,
  • jak se úzkost prolíná s hněvem, depresí a dalšími emocemi a jak tyto složené stavy objasnit,
  • využití autorčiny praxe vědomého kladení otázek úzkosti při práci s ní a získávání jejích poznatků,
  • jak přistupovat k prokrastinaci a dělat věci správně.

„Když úzkost identifikujete, nasloucháte jí a dovedně s ní jednáte, podpoříte její účel,“ píše Karla McLarenová, „a umožníte jí přirozeně ustoupit, dokud nebude znovu potřeba.“
S knihou Přijetí úzkosti se naučíte, jak tuto silnou emoci získat na svou stranu.

Přijetí úzkosti

Jak získat přístup k této důležité emoci
Autorka: Karla McLarenová
Přeložila: Hana Hromádková

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 145×225 mm
ISBN: 978-80-8111-605-6
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Přijetí úzkosti vydalo nakladatelství Noxi.

Ukázka z knihy

Úzkost toho pro nás dělá mnoho, ale bohužel je obvykle považována za problém či nemoc. Má to mnoho důvodů. Jedním z nich je to, že nás nikdo nenaučil zacházet s emocemi jako s nezbytnou součást naší inteligence. Dalším důvodem je fakt, že ve srovnání s takzvanou racionalitou (ale i spiritualitou) míváme tendenci emocemi pohrdat. A dále je pro mnoho lidí úzkost bolestná a zdrcující emoce, která nemá zdánlivě žádný význam. Z těchto a mnoha dalších příčin jsme zvyklí dary úzkosti obvykle přehlížet a zaměřovat se pouze na její nedostatky. Je těžké mít v lásce něco, co považujeme za nedostatek. (str. 9)

O autorce

Karla McLarenová je oceňovanou autorkou, společenskou vědkyní a průkopnicí empatie. Její celoživotní práce se zaměřuje na velkou sjednocenou teorii emocí, která přehodnocuje i ty „negativní“ a otevírá překvapivé nové cesty k sebevědomí, efektivní komunikaci a zdravé empatii. Je zakladatelkou a výkonnou ředitelkou společnosti Emotion Dynamics LLC a vývojářkou online vzdělávací stránky Empathy Academy. Je rovněž autorkou knih Umění empatieŘeč emocí.

Zdroj informací: karlamclaren.com


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZasvěcení do meditace
To, co nás přesahuje, je v nás

Goettmann, Alphonse – Goettmannová, Rachel

Lukáš a syn, 2022

zobrazit info o knizeNenechte se vytočit
Spolehlivý způsob, jak zůstat v klidu v jakékoli konverzaci nebo situaci

Lieberman, David J.

Grada, 2022

zobrazit info o knizeProč jsem si nekoupil jinou knížku?
Jak ven z neustálého zpochybňování

Seif, Martin N. – Winston, Sally M. , M.

Portál, 2022

zobrazit info o knizeÚspěch. Psychologie výkonnosti

Olsonová, Deborah A.

Slovart, 2022

zobrazit info o knizePřijetí úzkosti
Jak získat přístup k této důležité emoci

McLarenová, Karla

Noxi, 2022

Napsat komentář