Dětství – co to je a jak na ně?

rodicovstvi-uvod
Ač se knihy, které si dnes představíme, zabývají rodičovstvím a dětstvím, nejsou určeny pouze pro rodiče. Kniha Magnetické rodičovství, která učí vést výchovu dětí srdcem, sice primárně cílí na rodiče, kniha Dětství a společnost od psychoanalytika Erika Eriksona ale může být zajímavá pro všechny.

Kniha Magnetické rodičovství: Výchova vedená srdcem od dvojice autorek Dominiky Boček a Martiny Opavy vás chce přivést ke způsobu rodičovství plného lásky a víry v dobro. Krom teorie nabízí také konkrétní příklady, jak řešit různé životní situace.

Magnetické rodičovství

Výchova vedená srdcem

Autorky: Dominika Boček, Martina W. Opava

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
ISBN: 9788072444584

Knihu Magnetické rodičovství vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

Magnetické rodičovství od autorek několika bestsellerů představuje moderní přístup k výchově pro vědomé rodiče, kteří touží vychovávat své děti jinak než jejich vlastní rodiče, chtějí je vést k samostatnosti, autentičnosti a vzájemné úctě. Díky magnetickému rodičovství můžeme zastavit po generace předávanou rodičovskou nadřazenost a sílu a vymanit se ze společensky svazujících pravidel. Kniha je poselstvím bezpodmínečné lásky a víry v dobro pro nás pro všechny. Kromě teoretické části obsahuje také případové studie, tedy praktické ukázky řešení různých životních situací. Jako bonus vás autorky provedou meditací a večerním rituálem čištění dušičky. Magnetické rodičovství vám pomůže upustit od nefunkčních vzorců a přesvědčení, pomůže vám zvládat situace, které jste doposud nezvládali.

O autorkách

Dominika Boček vystudovala obor International Relations and European Studies na Metropolitan University in Prague. Studovala obor Psychology na University of New York in Prague. Bývalá profesionální tenistka, autorka Kids Development Programme, psychoterapeutka EFT, lektorka, autorka konceptu Magnetické rodičovství, podnikatelka, zakladatelka společnosti pro rozvoj dětského a rodičovského potenciálu T.M.D. NewGeneration s.r.o. (True Mind Development) a také vášnivá praktikantka Bikram jógy.

Martina W. Opava je Energy & Spiritual Coach, autorka knih, máma a manželka. V oblasti seberozvoje působí na českém i zahraničním trhu více než 15 let a v posledních 7 letech se naplno věnuje tématům: Energetický management a Rodičovský koučink.

Zdroje: dailyenergy.cz a tmdnewgeneration.cz

O nakladateli

Nakladatelství Šulc-Švarc vydává především krásnou literaturu (romány, prózy, poezii), vedle ní knihy pro děti a mládež a v nezanedbatelném počtu také věcnou literaturu. Ke kmenovým autorům nakladatelství patří Ludmila Vaňková, Magda Váňová, Jiří Žáček, Zdena Frýbová, Pavel Frýbort, Karel Štorkán, Ota Ulč, Jan Šmíd či Miloslav Šimek.

————————————————

Kniha Dětství a společnost od celosvětově proslaveného psychoanalytika Erika H. Eriksona je neskutečně zajímavou studií vztahu mezi psychologickým vývojem člověka a společností, ve které vyrůstá. Erikson originálně spojuje psychologii s kulturní antropologií a skrze psychologickou analýzu historických osobností i svůj vlastní výzkum mezi domorodými obyvateli Ameriky dovádí čtenáře k fascinujícím poznatkům o nás samých.

Dětství a společnost

Autor: Erik H. Erikson
Přeložil: Jan Valeška

Počet stran: 416
Vazba: brožovaná
Formát: 162×228 mm
ISBN: 978-80-262-1956-9
Doporučená cena: 669 Kč

Knihu Dětství a společnost vydalo nakladatelství Portál.

Slavný psychoanalytik Erik Erikson vyšel z Freudova pojetí dětského vývoje, ale obohatil ho o popis společenských vlivů a rozpracoval i vývojové fáze v dospělosti a stáří. Člověk má podle jeho teorie v každém věku určitý úkol, jehož splněním si osvojuje určitou hodnotu. Pozoruhodné je na knize Dětství a společnost spojení psychologie s kulturní antropologií. Na jeho základě se autor snaží ukázat, že kultura, v níž jedinec vyrůstá, má zásadní vliv na jeho osobnost. To dokládá na pozorování členů dvou indiánských kmenů, které vytvářejí odlišný typ jedince (spontánní Siouxové a mnohem sevřenější Jurokové). Vliv společenských podmínek ukazuje i na analýze Němce Hitlera a Rusa Gorkého. Autor se kromě popisu různých životních stadií zabývá i vývojem identity, včetně popisu nebezpečí její ztráty a důležitosti doby adolescence pro její rozvoj.
Kniha, která byla napsána v roce 1950 a o 13 let později důkladně revidována, je Eriksonovou nejslavnější a nejzásadnější prací a její teorie jsou dodnes nedílnou součástí vývojové psychologie.

Ukázka z knihy

Jednoho dne jsme s Mekeelem potkali v obchodě Jima, hubeného a upřímného mladého Siouxe, zjevně jednoho z více asimilovaných absolventů střední školy, a tudíž člověka, který, jak jsme se dozvěděli později, trpí psychickými problémy. Jim před léty odešel z rezervace, aby se oženil s dívkou z jiného, příbuzného indiánského kmene náhorních planin a žil s jejím kmenem. Po rozhovoru, během něhož jsme Jimovi vysvětlili, co vlastně dělám, nám řekl, že není spokojen s výchovou svých dětí a že by byl rád, kdybychom přišli místo do Pine Ridge do jeho rezervace, aby on i jeho žena mohli s námi věci prodiskutovat. Slíbili jsme mu, že brzy do jeho města zajedeme.

Přečtěte si pokračování této ukázky přímo na stránkách nakladatelství Portál.

O autorovi

Erik H. Erikson (1902–1994) byl německý a později americký psychoanalytik, zástupce ego psychologie. Proslul svou teorií psychosociálního vývoje, která rozšiřuje klasické psychoanalytické pojetí o vliv kultury a prodlužuje ho až do stáří. Známé jsou i jeho rozbory slavných osobností (Einstein, Gándhí, Ježíš apod.). Byl dvanáctým nejcitovanějším psychologem ve 20. století. V češtině vyšly také jeho knihy Životní cyklus rozšířený a dokončený (2015) a Mladý muž Luther (1996).
Zdroj: portal.cz

O nakladateli

Portál byl založen v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti aj. Vydává také čtyři periodika: Psychologie dnesDěti a myRodina a školaInformatorium 3–8. Portál pořádá též odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMagnetické rodičovství
Výchova vedená srdcem

Boček, Dominika - Opava, Martina W.

Šulc-Švarc, 2022

zobrazit info o knizeDětství a společnost

Erikson , H.

Portál, 2022

Napsat komentář