Bible dekadence

naruby-nahled
Francouzský spisovatel Joris-Karl Huysmans napsal román Naruby, ve kterém vytvořil zženštilého hlavního hrdinu se zálibou v umění, květinách či parfémech. Opovrhuje společností a ve své izolaci se pokouší najít smysl života.

Román Naruby, považovaný za „bibli dekadence“, odráží atmosféru francouzského fin de siècle. Jeho hlavním hrdinou je poslední potomek starobylého rodu des Esseintes, který – znuděn zhýralým a rozkošnickým životem a zhnusen celou společností – opouští Paříž a uchyluje se do samoty. Líčení jeho životního stylu, který dovádí až do absurdních důsledků, představuje jakýsi katalog dekadentního estétství: des Esseintes se věnuje četbě vzácných knih, degustaci vybraných jídel, výrobě parfémů či pěstování bizarních květin. Neustálé umělé jitření smyslů však zhoršuje jeho nervovou chorobu a zvyšuje pocit přesycenosti. Huysmansovo dílo zásadně ovlivnilo tvorbu autorů konce 19. a 20. století a svým analytickým zaujetím pro nitro hrdiny i omezením děje na nejzazší míru předjímá vývoj techniky moderní literatury. Text románu nově doplňujeme autorovou předmluvou, již napsal po dvaceti letech od prvního vydání a v níž zasazuje Naruby do kontextu svého dalšího díla a vysvětluje okolnosti, které vedly k jeho vzniku.

Naruby

Autor: Joris-Karl Huysmans
Přeložil: Jiří Pechar

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 135×210 mm
ISBN: 978-80-7363-848-1
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Naruby vydalo nakladatelství Dokořán.

Ukázka z knihy

Byl už dávno znalcem, pokud jde o upřímnost i šalby barevných odstínů. Kdysi, když u sebe přijímal ženy, zkomponoval si budoár, v němž se uprostřed drobného nábytku vyřezávaného z bledého japonského kafrovníku a pod jakýmsi stanem z růžového indického atlasu těla něžně zbarvovala rafinovaně volenými světly, prosívanými látkou.
Tento pokojík, v němž si zrcadla navzájem vracela svůj obraz a opakovala v hloubi stěn do nedohledna řady růžových budoárů, byl proslulý mezi lehkými děvčaty, kterým se líbilo smáčet svoji nahotu v této lázni teplé inkarnátové barvy, aromatizované vůní máty, kterou vydechovalo dřevo nábytku.
Ale nehledě na blahodárné účinky toho nalíčeného vzduchu, který jako by pod pleť povadlou a opotřebovanou pravidelným používáním běloby a nočním hýřením vléval novou krev, toto nyvé prostředí dávalo i jemu samému zakoušet zvláštní radosti, všelijaké slasti, které vzpomínky na přestálá trápení, na zašlé strasti rozněcovaly a stupňovaly do krajnosti. (str. 35)

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorovi

Joris-Karl Huysmans byl francouzský spisovatel, literární a výtvarný kritik vlámského původu. Po skončení středoškolských studií začal pracovat na ministerstvu vnitra a ministerským úředníkem zůstal až do svých padesáti let. Jeho první romány (Marta, 1876; Sestry Vatardovy, 1879) odrážejí vliv Émila Zoly a naturalistické školy. V kultovním románu Naruby (1884) zachytil dekadentní vzpouru proti měšťáctví, zároveň však odhalil a s ironií zobrazil bezvýchodnost vyhrocených estétských postojů. Osobní krizi po vydání Naruby, která se odrazila i v jeho textech (Cestou, 1895; Tam nahoře, 1897; Katedrála, 1898), řešil konverzí ke katolicismu a pobýval v klášterech v Igny a v Ligugé.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 1 000 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNaruby

Huysmans, Joris-Karl

Dokořán, 2022

Napsat komentář