Pravdivé příběhy z východu

Tipy_Zmrazeno_Gorbacov_Chleba z minoveho pole
V dnešních tipech na vás čeká příběh Billa Browdera, jenž se pustil do křížku s Vladimirem Putinem. Dále je tu pro vás knížka o životě a době Michaila Gorbačova a na závěr soubor reportáží z válečné Ukrajiny.

Po bestselleru Rudý zákon se Bill Browder vrací s dalším strhujícím morálním příběhem o tom, jak se jeden muž může utkat s jedním z nejbezohlednějších padouchů na světě – a zvítězit. Kniha Zmrazeno popisuje, jak se stal nepřítelem Vladimira Putina číslo jedna.

Zmrazeno

Případ Magnitského
Autor: Bill Browder
Přeložil: Petr Holčák

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 158×230 mm
ISBN: 978-80-7675-091-3
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Zmrazeno vydalo nakladatelství Dokořán.

Když Bill Browder odkryl v Rusku daňový podvod v hodnotě 230 milionů dolarů, dostal se do víru událostí, které z něj udělaly jednoho z hlavních nepřátel Kremlu. Po násilné smrti jeho právníka Sergeje Magnitského v moskevském vězení se vzdal kariéry investora a začal naplno usilovat o potrestání osob zodpovědných za přítelovu smrt. Přišel proto s návrhem takzvaného Magnitského zákona, který by umožnil vládám zasáhnout proti zkorumpovaným činitelům kdekoliv na světě. Putinův režim ihned zahájil protiúder. Pronásledoval Browdera po Evropě i v USA a usiloval o jeho vydání do Ruska, kde by ho nejspíš potkal osud Magnitského. Vynaložil rovněž desítky milionů dolarů, aby jej poškodil u amerických a britských soudů. Browderův příběh připomíná politický thriller, popisuje však skutečné události, které jsou mrazivou výpovědí o fungování putinovské kleptokracie.

 

Ukázka z knihy

Na konec jara bylo v Madridu nezvykle chladno. Přiletěl jsem sem na schůzku s Josém Grindou, nejvýše postaveným protikorupčním žalobcem ve Španělsku. Měl jsem mu předat důkazy o tom, že řada luxusních nemovitostí na španělském pobřeží Costa del Sol byla pořízena za špinavé peníze spojené s vraždou mého ruského právníka Sergeje Magnitského. Schůzku jsme měli domluvenou na následující dopoledne v 11:00, což je na Španělsko brzy ráno.
Když jsem ten večer dorazil do hotelu, přispěchal do recepce ředitel a ujal se mě osobně. „Pan Browder?” zeptal se. Přikývl jsem. „Vítám vás v Gran Hotel Inglés. Máme pro vás zvláštní překvapení!“
V hotelech pobývám často. Ředitelé pro mě obvykle žádná překvapení nemívají. „O co jde?“ optal jsem se.
„Uvidíte. Doprovodím vás do pokoje.“ Mluvil pečlivou angličtinou. „Mohl bych poprosit o pas a kreditní kartu?“ Podal jsem mu je. Pas si prohlédl a kreditní kartu – prestižní černou kartičku American Express, kterou jsem nedávno dostal – vložil do čtečky. Oběma nataženými dlaněmi tak trochu na japonský způsob mi podal klíč od pokoje a vyšel zpoza recepčního pultu. Pokynul rukou a řekl: „Prosím. Až po vás.“ (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Bill Browder (* 1964) je britský finančník a investor původem z USA. Krátce po pádu Sovětského svazu začal v době masivní privatizace investovat v Rusku. Jeho investiční fond Hermitage se stal po přelomu tisíciletí největším a nejvýnosnějším v zemi. Jako minoritní akcionář některých velkých ruských podniků se zajímal o to, jak jeho investice trpí kvůli podvodům a korupci v řadách většinových akcionářů, z nichž mnozí měli blízké vazby na Kreml. Poté, co začal veřejně odhalovat jejich pochybné praktiky, se v Rusku dostal na seznam nežádoucích osob – v roce 2005 mu byl odepřen vstup do země a tamní úřady jej prohlásily za hrozbu pro národní bezpečnost. Po smrti Sergeje Magnitského v ruském vězení se jeho životním posláním stalo prosazování nástroje, který by umožnil uvalit finanční a cestovní sankce na zkorumpované činitele. Vlastní obdobu takzvaného Magnitského zákona již přijalo více než 30 zemí po celém světě. Bill Browder je také autorem knihy Rudý zákon.

Zdroj informací: Dokořán

————————————————

Působivý a dojemný, přesto nešetrný a upřímný příběh nazvaný prostě Gorbačov má prakticky veškeré vlastnosti velkého ruského románu. Taubmanův silně osobní portrét vycházející z rozhovorů se samotným Gorbačovem, přepisů a dokumentů z ruských archivů a dalších zdrojů se zaměřuje nejen na Gorbačovovo manželství a rodinu.

Gorbačov

Život a doba
Autor: William Taubman
Přeložili: Jaroslav Veis a Veronika Maxová

Počet stran: 824
Vazba: vázaná
Formát: 169×248 mm
ISBN: 978-80-200-3343-7
Doporučená cena: 950 Kč

Knihu Gorbačov vydalo nakladatelství Academia.

Autor v rozsáhlém životopise jedné ze stěžejních postav závěru a rozuzlení éry studené války mezi Západem a Východem sleduje Michaila Gorbačova od nejútlejšího dětství v zapadlé povolžské vsi. Zaznamenává jeho politický vzestup do samého centra sovětské politické moci, jeho postupné chápání neudržitelnosti sovětského systému, střet se starou bolševickou gardou i osudovým rivalem Borisem Jelcinem, způsob, jímž okouzloval západní politický svět i závěrečné fáze jeho éry, kulminující pučem a postupnou ztrátou moci. Gorbačovův poutavý životní příběh, sahající do roku 2016, je nejen zasvěcenou analýzou převratné doby. Je také plný živých detailů a postřehů nejbližších spolupracovníků i největších státníků té doby.

 

Ukázka z knihy

Gorbačov věděl, že stát se Černěnkovým nástupcem touží hned několik členů politbyra. Domníval se, že kromě jedenasedmdesátiletého Grišina a dvaašedesátiletého Grigorije Romanova o tom nejspíš uvažuje i osmdesátiletý Tichonov. „Nepřemožitelnou touhou po moci“ byl stravován také „nesmírně domýšlivý“ Gromyko, přestože mu už bylo šestasedmdesát let. Podle Gromykova zástupce na ministerstvu zahraničí Georgije Kornijenka nepovažoval jeho šéf Gorbačova za „seriózního“ státníka, a spojil se proto s Grišinem a Tichonovem, aby mu během Černěnkovy nemoci zabránili v předsedání zasedáním politbyra. Jegor Ligačov, původně Gorbačovův spojenec, se později, v roce 1989, kdy už se od něj odvrátil, nechal slyšet, že prosadit Gorbačova jako Černěnkova nástupce vyžadovalo tvrdý boj. Ve skutečnosti však nástupnictví mohlo mít stěží hladší průběh – ostatní uchazeči nejenže v pořadí stáli až za Gorbačovem, ale novému lídrovi, který měl mít v rukou jejich budoucnost, i podlézali. (str. 219)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

William Taubman je americký politolog a odborník na moderní ruskou a sovětskou historii. Jeho životopis Nikity Chruščova byl v roce 2003 oceněn Pulitzerovou cenou a Americkou cenou literární kritiky. Působí jako profesor na Armherst College v Massachusetts.

Zdroj informací: Academia

————————————————

Přečtěte si živá svědectví z míst na Ukrajině, kam vtrhla válka. Čeští, slovenští i ukrajinští reportéři popisují své zážitky z Kyjeva, Charkova a dalších měst v knize Chleba z minového pole.

Chleba z minového pole

Reportáže z Ukrajiny
Autoři: kolektiv

Počet stran: 184
Vazba: flexi
Formát: 140×214 mm
ISBN: 978-80-276-0550-7
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Chleba z minového pole vydalo nakladatelství Slovart.

V pět hodin ráno 24. února 2022 se v ukrajinských městech rozezněly sirény. Ruská vojska napadla zemi po souši, ze vzduchu a z moře. Lidé začali stavět zátarasy, plést maskovací sítě a plnit zápalné láhve. Když prezident dostal nabídku evakuace, prohlásil, že potřebuje munici, ne odvoz. Ukrajinci už během prvních dnů války překvapili svět svou statečností. Přední čeští a slovenští reportéři a reportérky, a také několik ukrajinských novinářek, přinášejí živá svědectví z míst, kam vtrhla válka. Přibližují osudy lidí, které potkali, a dělí se o své vlastní zkušenosti z válečného Kyjeva, Charkova, Mykolajivu, Oděsy a dalších měst. Někteří popisují své někdejší cesty na Donbas a Krym, kde v roce 2014 válka začala. A vrací se ještě dál do minulosti, aby se pokusili nahmatat kořeny ruské agrese.

 

Ukázka z  knihy

Chleba z minoveho pole_ukazka1Chleba z minoveho pole_ukazka2

Prohlédněte si další ukázky.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás skutečné příběhy ze sousedství? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZmrazeno
Případ Magnitského

Browder, Bill

Dokořán, 2022

zobrazit info o knizeGorbačov
Život a doba

Taubman, William

Academia, 2022

zobrazit info o knizeChleba z minového pole
Reportáže z Ukrajiny

Kolektiv

Slovart, 2022

Napsat komentář