Veselé učení

DetiCtou
V dnešních knižních tipech vám představíme čtyři knihy. První potěší učitelky z mateřských škol a také rodiče. Ostatní zaujmou zvídavé školáky: seznámí je s pravidly silničního provozu, s technickými vynálezy a zajímavostmi ze starověku.

Jak již bylo řečeno, první kniha je primárně určena pro paní učitelky z mateřských škol. Ocení ji však i maminky, které chtějí své děti zabavit. A tak jim neustále vymýšlejí různé aktivity – doma i venku. Přehled činností, které jsou aktuální i vzhledem k ročnímu období, nabízí ve své knize Zima už je zase tady, sníh nám vlezl do zahrady Marcela Kotová.

Pracovní sešit zaměřený na období zimy je stejně jako jeho dva předchozí díly rozdělený na dvanáct týdenních bloků s jednoduchými popisy činností. Veškeré aktivity jsou rozepsány na jednotlivé dny a autorka dbá na jejich vyváženost v kontextu celého týdne. Zabývá se prvotní motivací, následně komunitním kruhem, nabízí činnosti výtvarné, pohybové, hudební, v prostoru, u stolečku. Nabízí nápady na pobyt venku. Ke každému týdnu jsou připojeny tři pracovní listy, které přímo navazují na určité činnosti a aktivity, které se v knize objevují. Přednostně jsou cíleny na grafomotoriku, ale neopomíjejí ani ostatní činnosti.
Sešit tedy může sloužit velmi dobře jako podklad pro každodenní přípravy začínajícím učitelkám. Těm zkušenějším pak přináší jednoduchý přehled činností, které si mohou následně skládat dle vlastního uvážení a vybírat si z pracovních sešitů pouze ty, které se jim líbí.
Jde o třetí díl série pracovních sešitů cílených vždy na určitou část roku (první díl Vlaštovičky štěbetají, z jara totiž radost mají zaměřený na jaro a léto, druhý díl Podzim ťuká na vrátka, připravte se zvířátka cílený na podzim). Jednotlivé díly fungují samostatně, společně pak ale mohou tvořit komplexní zásobník příprav na celý školní rok.

Zima už je zase tady, sníh nám vlezl do zahrady

Tematické celky a pracovní listy pro MŠ
Autorka: Marcela Kotová
Ilustrátorka: Iveta Jandová

Počet stran: 72
Vazba: brožovaná
Formát: 208×295 mm
ISBN: 978-80-262-1967-5
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Zima už je zase tady, sníh nám vlezl do zahrady vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

 zima_uz_je_zase_tady_ukazka

Podívejte se i na další ukázky.

Doporučujeme

Vaší pozornosti by neměl uniknout ani první díl této série pracovních listů zaměřený na období jara a léta.

O autorce

Marcela Kotová pracuje jako učitelka mateřské školy. Ve své práci se snaží všestranně rozvíjet děti i pomáhat začínajícím učitelkám. Právě toto ji přivedlo k tvorbě knih pro děti i pedagogy. V Portále vyšla např. její Knížka pro začínající učitelky mateřských škol.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

O ilustrátorce

Iveta Jandová pracovala na prvním stupni jako učitelka i vychovatelka, vedla výtvarný kroužek dětí. Stejně tak učila i v mateřské škole a jako vedoucí se zúčastnila mnoha letních táborů. V Portále výtvarně doprovodila řadu pracovních sešitů Marcely Kotové Vlaštovičky štěbetají, z jara totiž radost mají atd.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Druhý dnešní tip ocení milovníci audioknih a také milovníci legendární dvojice Spejbla a Hurvínka! Pusťte si společně s dětmi druhý díl audioknihy s názvem Zlatá zebra a seznamte se s dalšími důležitými pravidly týkající se silničního provozu.

Máš štěstí, ty i tvoji kamarádi, že vaším rozhlasovým učitelem bude jeden z nejlepších znalců všech předpisů na světě, a tedy i předpisů dopravních. Bude jím taťulda, Josef Spejbl. Pro případ, že by ti jeho výklad přece jenom nebyl docela úplně jasný, budu samozřejmě při tom i já, Hurvínek.

Mnozí rodiče dnešních dětí si určitě vzpomenou, jak za svých školních let (začínalo se v roce 1977, výuka pokračovala do druhé poloviny osmdesátých let) ze školního rozhlasu poslouchali lekce pro budoucí motoristy i malé chodce či cyklisty v podání Spejbla a Hurvínka a podle pokynů vyplňovali výukové sešity Zlatá zebra dle své věkové kategorie. Byla s ním spojena i soutěž o odznak Zlatá zebra. Když jsme ve vydavatelství Radioservis slyšeli první díly, s překvapením jsme zjistili, jak aktuální jsou. Proto jsme se rozhodli postupně Zlatou zebru vydat na třech CD, rodičům jako vzpomínku na dětská léta a dětem pro zábavu a poučení v jednom. První CD s pořady pro předškoláky a nejmenší školáky vyšlo na jaře 2022, teď si můžete poslechnout pokračování pro děti trošku odrostlé, které jsou už také zkušenějšími cyklisty.

Spejbl & Hurvínek – Zlatá zebra 2 (audiokniha)

Autor: František Nepil
Interpret: Miloš Kirschner

Délka: 46 minut
Vazba: CD
EAN: 8590236116627
Doporučená cena: 249 Kč

Audioknihu Spejbl & Hurvínek – Zlatá zebra 2 vydalo nakladatelství Radioservis.

Ukázku z audioknihy si můžete poslechnout na webu nakladatele.

Doporučujeme

Nenechte si ujít ani předchozí díl Zlaté zebry! Spejbl s Hurvínkem vám objasní, jak se bezpečně chovat na silnici nebo na přechodu pro chodce.

O autorovi

František Nepil patří k nejoblíbenějším českým autorům knih pro děti. Na jeho pohádkových příbězích vyrůstaly generace čtenářů. Oblíbené jsou také jeho knihy pro dospělé, fejetony a rozhlasové promluvy. Byl to bytostný vypravěč v psaném i mluveném projevu. Mezi jeho nejoblíbenější knihy patří Makový mužíček, Já Baryk, Štuclinka a Zachumlánek, Pět báječných strýčků, Tatínek se vyplatí, Lišky, dobrou noc, Strakaté pohádky, Vánoce mám rád, Lipová alej, Po Praze chodím, Srpen s bejbinkou ad.

Zdroj informací: Knižní klub

O interpretovi

Miloš Kirschner vyrůstal mezi loutkami od dětství. Jeho otec měl totiž v Libni amatérské loutkové divadélko. On sám ale k divadlu původně nechtěl. Rozhodl se studovat mezinárodní právo. Těsně před dokončením ale skončil ve vězení za protikomunistickou činnost a potom u pétépáků. Na začátku padesátých let ho nestor loutkářského umění Josef Skupa přijal do Divadla Spejbla a Hurvínka a zanedlouho ho jmenoval svým nástupcem. Za čtyřiačtyřicet let projel s divadlem kus světa a jeho ústy dokázali dřevění rozumbradové šprýmovat s malými diváky v neuvěřitelných šestnácti jazycích. Ke konci života trpěl těžkou cukrovkou. Lékaři mu dokonce museli amputovat nohu a poslední léta trávil na invalidním vozíku.

Zdroj informací: Česká televize

————————————————

Nyní vám představíme encyklopedii, která zaujme malé i velké milovníky techniky a technických vynálezů. Na řadu otázek z této oblasti najdete odpovědi v aktualizované knize Úplně nová mamutí kniha techniky.

V naší aktualizované knize najdete nejen věci, které dobře znáte, jako je třeba páka nebo klín, ale také „zázraky“. Malé zázraky a velké zázraky. Diferenciál v autě, hodinový strojek, jezdící schody, šicí stroj… Jak někdo dokáže na tak důmyslné věci přijít? To je opravdu zázrak… Tato nová encyklopedie nejen pro děti seznamuje čtenáře s principy nejrůznějších strojů a nejznámějších technických vynálezů.

Úplně nová mamutí kniha techniky

Od páky k laseru, od pluhu k webovým stránkám.
Autor a ilustrátor: David Macaulay

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 220×280 mm
ISBN: 978-80-276-0485-2
Doporučená cena: 599 Kč

Knihu Úplně nová mamutí kniha techniky vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

mamuti_kniha_techniky_ukazka

Nezapomeňte si prohlédnout i další ukázky.

O autorovi

David Macaulay je americký ilustrátor a spisovatel britského původu. Napsal i další díla, např. Mamutí kniha vědy – zasvětí vás do tajů fyziky, biologie, chemie, geografie i astronomie.

————————————————

A prostřednictvím poslední knihy s názvem Co v učebnici dějepisu nenajdete se podíváte do historie. Autorka Stanislava Jarolímková vás zavede do starověku a poukáže na několik zajímavostí, o kterých se ve škole nejspíš nedozvíte.

Tato v pořadí již třetí kniha od oblíbené autorky historických knih pro starší děti se věnuje období starověku v Africe, Evropě a Asii. Je rozdělena do šesti částí, které vám umožní poznat země i život jejich obyvatel, a to především prostřednictvím pozoruhodných, překvapivých i úsměvných zajímavostí, které v učebnicích dějepisu nenajdete.

Co v učebnici dějepisu nenajdete

Starověk
Autorka: Stanislava Jarolímková
Ilustrátor: Jiří Filípek

Počet stran: 200
Vazba: brožovaná
Formát: 208×288 mm
ISBN: 978-80-271-3464-9
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Co v učebnici dějepisu nenajdete vydalo nakladatelství bambook.

Ukázka z knihy

 co_v_ucebnicich_dejepisu_nenajdete_starovek

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Stanislava Jarolímková se narodila v Praze a vystudovala Fakultu žurnalistiky UK. Této profesi se věnovala do roku 1978 a opět se k ní vrátila v roce 1991. Tehdy  začala spolupracovat jako novinář na volné noze s předními pražskými deníky a časopisy, s televizí a rozhlasem, jimž nabízela zejména méně známé zajímavosti z řady oborů – od medicíny a techniky přes flóru a faunu až po historii. Kromě toho otiskovala rozhovory, fejetony a povídky, a připravovala „na klíč“ některé rubriky a jeden celý, dnes již zaniklý časopis. Knihy začala psát v roce 1999. Kromě spolupráce na renomovaném rozšířeném a aktualizovaném vydání publikace profesora Josefa Švejcara Péče o dítě má na kontě přes třicet knih jako např. Povolání našich předků, Sídla českých panovníkůCo možná nevíte o životě našich předkůCo ještě nevíte o životě našich předkůAby vám znovu chutnaloNa co v učebnicích dějepisu nezbylo místo 1 či Světové osobnosti, jak je (možná) neznáte 2. Více informací najdete na blogu autorky.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZima už je zase tady, sníh nám vlezl do zahrady
Tematické celky a pracovní listy pro MŠ

Kotová, Marcela

Portál, 2022

zobrazit info o knizeSpejbl & Hurvínek – Zlatá zebra 2 (audiokniha)

Nepil, František

Radioservis, 2022

zobrazit info o knizeÚplně nová mamutí kniha techniky
Od páky k laseru, od pluhu k webovým stránkám.

Macaulay, David

Slovart, 2022

zobrazit info o knizeCo v učebnici dějepisu nenajdete
Starověk

Jarolímková, Stanislava

bambook, 2022

Napsat komentář