Napětí pro chladné dny

Napětí
Podzim už o sobě dává vědět: ochlazuje se a brzy se stmívá. A to je samozřejmě ideální čas na čtení! Také v tomto pochmurném období upřednostňujete napínavé příběhy? My vám přinášíme hned pět knih plných napětí, které stojí za přečtení.

Začneme knihou s názvem V příboji pochyb, kterou napsala Lindsay Marcott. Hlavní hrdinka se ocitne v domě muže podezřelého z vraždy své manželky. Podaří se jí zjistit, co se s jeho ženou stalo?

Mladá scenáristka Jane přichází do odlehlého sídla tajemného boháče Evana Rochestera coby vychovatelka jeho nemanželské dcery. Panovačného zaměstnavatele však obklopuje řada záhad – především ta, co se stalo s jeho zmizelou manželkou, slavnou modelkou Beatrice, která v poslední době trpěla psychickými potížemi. Skutečně spáchala sebevraždu skokem do rozbouřeného oceánu, nebo ji Rochester zavraždil, jak se Jane někteří snaží namluvit? A pokud je doopravdy mrtvá, kdo se to pak přízračně zjevuje v mlze za okny Janina domku? Vidí snad Beatricina ducha?

Vyřešení téhle záhady nabere na naléhavosti, když se Jane do uhrančivého Evana zamiluje a stanou se z nich milenci. Minulost nad nimi visí jako bouřkový mrak a celý jejich vztah i Evanův život teď závisí na tom, zda se Jane podaří odhalit pravdu o noci, kdy Beatrice zmizela. Co když ale zjistí, že celou dobu věřila tomu nepravému?

V příboji pochyb

Autorka: Lindsay Marcott
Přeložila: Ivana Čejková

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 155×210 mm
ISBN: 978-80-271-3588-2
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu V příboji pochyb vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Vyjde na terasu s nádherným výhledem na oceán a útesy. Bouře posledních dní konečně ustaly a západ slunce rozzářil oblohu, poslední mraky se vybarvují do zlaté, růžové, azurově modré. Ale hladina je stále rozbouřená, vlny narážejí na útesy a spršky vody se rozstřikují vysoko nad skalami. V zátoce ani za ní na otevřeném moři není žádná loď v dohledu.
Zadívá se dolů na pláž.
Stojí na místě, kde se rozbouřené vlny lámou. Dlouhé světlé vlasy jí vlají ve větru a cípatý lem ledově modrých šatů se jí lepí na nohy. Vypadá jako exotická mořská sasanka, která se vynořila z hlubin klidného tropického oceánu. Otočí se a zahledí se na dům. Vidí ho?
Vykřikne její jméno, ale vítr mu ho sebere ze rtů.
Obrátí se zpátky k oceánu a udělá krok do zpěněného příboje. Voda se jí pění nad kotníky, namočí si lem šatů, hedvábná látka ztěžkne.
V tu chvíli se dá do pohybu. Proběhne ložnicí a seběhne po schodišti do haly. Vyrazí ven a běží dál. K okraji ostrohu, k bráně v oplocení, k polorozpadlým dřevěným schodům vedoucím na pobřeží. Bere je po dvou, po třech, třísky se mu zabodávají do bosých nohou, doprovázen čestnou stráží dvou německých ovčáků. (str. 10)

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

Lindsay Marcott je autorkou napínavých thrillerů odehrávajících se na pobřeží Kalifornie. Napsala také scénáře pro Warner Bros., Disney a Paramount a byla výkonnou producentkou několika celovečerních a kabelových filmů. Jednou z jejích největších lásek je koučování začínajících spisovatelů, což dělala v prestižním programu spisovatelů UCLA a jako dobrovolnice v Los Angeles Library.

Zdroj informací: lindsaymarcott.com

————————————————

Oblíbená švédská autorka thrillerů Tove Alsterdal napsala napínavý příběh o muži, jenž byl před lety odsouzen za těžký zločin. Nyní se vrací do svého rodného města navštívit otce. Jenže ten už bohužel není mezi živými. Kdo je odpovědný za jeho smrt?

Olof Hagström projíždí krajem svého dětství, idylickou krajinou modrých hor a řek na severu Švédska. Z náhlého popudu se zastaví v rodném městečku, poprvé po dvaceti letech. V rodném domě, kde nebyl od té doby, co jej ve čtrnácti letech odsoudili za těžký zločin a zavřeli do výchovného zařízení. Od setkání s otcem si moc neslibuje, ale dopadne to ještě hůř, než si představoval: najde jej v koupelně mrtvého.
Vyšetřování se ujímá policistka Eira Sjödinová, která se do rodného Adalenu také vrátila teprve nedávno, aby pečovala o matku, u které se začala rozvíjet demence. Olofův mladický zločin si dobře pamatuje, i když byla tenkrát ještě malá. Zavraždil Olof otce? Eira začne rozplétat nitky zločinu, brzy se však ukáže, že možná ne jednoho.
Příběh inspirovaný skutečnými případy a policejními postupy řeší otázky vyšetřovacích metod, viny a paměti, především jde však o mistrovsky napsanou napínavou detektivku.

Vývrat

Autorka: Tove Alsterdal
Přeložila: Jana Chmura Svatošová

Počet stran: 360
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3905-1
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Vývrat vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

 „Olof? Vy jste Olof Hagström?“
„Chtěl jsem zavolat, ale…“
„Jsem Patrik Nydalen,“ představil se muž a ještě o několik kroků ucouvl. „Možná si mě nepamatujete, jsem syn Tryggveho a Mejan, co bydlí nahoře.“ Ukázal na cestu vedoucí ke statku, který ležel o něco výš v lese, a ačkoliv odsud nebyl vidět, Olof věděl, že se objeví za mýtinou, když to člověk vezme cestou pro skútry. „Nemohl bych tvrdit, že si vás pamatuju, bylo mi jen pět šest let, když…“
V tichu Olof viděl, jak se plavovlasou hlavou ženou myšlenky, jak muž zatěkal očima, když si vzpomněl na všechno, co mu za ta léta o něm řekli.
„Možná byste mohl na tísňové lince říct sám, co se stalo,“ pokračoval. „Vytočím číslo a dám vám mobil, souhlasíte?“ Muž natáhl paži, aby se k němu nemusel moc přibližovat. „To je můj soukromý. Mám i pracovní, nosím ho pořád u sebe.“
Pes se zatím dostal do auta, čenich měl ponořený v papírové tašce a šmejdil, co by v ní našel.
„Nebo zavolám sám,“ navrhl Patrik Nydalen a znovu couvl.
Olof sklesl na sedadlo. Teď si vzpomněl, že nahoře ve statku Nydalenových byly nějaké malé děti. Neměli tam i králíky? V kleci za domem, Olof se tam jedné letní noci připlížil, otevřel a králíky vylákal pampeliškovými listy ven. Možná je pak sežrala liška.
A možná nakonec žili spokojeně na svobodě. (str. 16)

Nezapomeňte se podívat na celou ukázku.

O autorce

Tove Alsterdal je jednou z nejznámějších švédských spisovatelek thrillerů. Napsala pět kritikou oceňovaných knih (např. Zapomenutí mrtví) a získala literární ceny ve Švédsku a Francii. Na podzim roku 2020 byla její poslední kniha Vývrat vyhlášena nejlepším švédským kriminálním románem roku.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Terry Miles se ve své novém technothrilleru Rabbits věnuje smrtící undergroundové hře. Hlavní hrdinka už dlouho usiluje o to, aby se i ona mohla do této nebezpečné hry zapojit. Nyní se jí to podaří – díky člověku, který je o pár dní později prohlášen za nezvěstného…

Je běžný pracovní den. Když si dáte na chvilku pauzu, na hodinách je 4:44 odpoledne. Mrknete do e-mailové schránky, v níž máte 44 nepřečtených zpráv. Vyděšeně si uvědomíte, že dnes je 4. dubna. A když jste pak v autě na cestě domů, vidíte, že tachometr ukazuje 44 444 najetých kilometrů. Náhoda? Anebo jste se právě ocitli na okraji králičí nory? Rabbits je záhadná hra založená na konceptu alternativní reality a je tak robustní, že jí jako hrací plocha slouží celý svět. Od počátku r. 1959 se jí odehrálo 10 kol a bylo vyhlášeno 9 vítězů. Jejich totožnost je neznámá. Totéž platí i o výhře. Není to ale bezpečná hra. Hráči v minulosti už umírali – a počet mrtvých stoupá.

Rabbits

Autor: Terry Miles
Přeložila: Radka Knotková

Počet stran: 472
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7689-029-9
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Rabbits vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Otázky o hře většinou mívaly podobu šuškandy na internetu nebo zaznívaly v davu stejně smýšlejících konspiračních pošuků, na bezpečných místech, jako jsou obchody s komiksy nebo tahle arkádová herna. Když o ní člověk mluvil v opravdovém světě, připadal si odhalený, jako by se ocitl příliš blízko čemusi nebezpečnému, nakláněl se na nástupišti až moc dopředu, zatímco k němu přijíždí burácející vlak.
Hra jedním takovým vlakem byla.
„Tisíce lidí při hraní umřely,“ ozval se hubený zrzek krátce po třicítce. „Tyhle věci se zametaj pod koberec, jako by k nim, do prdele, vůbec nedošlo.“
„Teorií je spousta,“ řekla jsem jako tisíckrát předtím, „a ano, někteří se domnívají, že v souvislosti s hrou došlo k úmrtím.“
„Proč tomu říkáte ‚hra‘, proč tomu neříkáte jménem?“ promluvila žena na vozíčku. V minulosti jsem ji zde párkrát zahlédla. Byla oblečená jako knihovnice z padesátých let minulého století, kolem krku jí visely brýle na korálkovém řetízku. Jmenovala se Sally Berkmanová. Vedla ten nejoblíbenější klub pro hráče Dungeons & Dragons ve městě: Original Advanced D&D.
„Telefony a jinou elektroniku si dejte do krabice,“ řekla jsem, aniž bych Sallyinu otázku zodpověděla. Zbožňovali, když jsem byla teatrální, vzbuzovala v nich dojem, že celá ta věc je nebezpečnější, undergroundovější. (str. 14–15)

Dočtěte si ukázku.

O autorovi

Terry Miles je oceňovaný filmař, zakladatel společnosti Public Radio Alliance a její populární série podcastů: Tanis, Rabbits, Faerie a The Last Movie. Podílel se i na podcastu The Black Tapes. Pendluje mezi tmavě smaragdovým příšeřím severozápadu USA a slunečným Los Angeles.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Tomasz Duszyński vás zavede do polského městečka Glatz, ve kterém došlo k několika vraždám. Vyřešit je bude muset Wilhelm Klein – armádní vyšetřovatel z Berlína, se záhadnou minulostí…

Kladsko, jaro 1920. Profesor místního gymnázia nalézá na mostě zmrzačené tělo. Jen o několik dní dříve byl na ulici zastřelen vojenský důstojník s vysokou šarží. Co tyto vraždy spojuje, jestli tedy vůbec něco? Mají se obyvatelé městečka Glatz obávat nálezu dalších obětí? A proč byl k vyšetřování obou vražd povolán až z Berlína armádní vyšetřovatel, kapitán Wilhelm Klein, jehož minulost je stejně záhadná jako spáchané vraždy? Klein za pomoci vzdorovitého strážmistra Koschella a policejního asistenta Jürgena Rotha zahajuje vyšetřování. Ví, že překážkou se mu stanou nejen představitelé místní samosprávy, ale i vlastní slabiny.
Mistrně vystavěný detektivní román Tomasze Duszyńského udržuje čtenáře v napětí až do poslední stránky. Jeho hlavním hrdinou je Glatz – slezské městečko, v němž lze stále zaslechnout ozvěny nedávno skončené války. Stín kladské pevnosti skrývá nejedno ponuré tajemství.

Glatz

Autor: Tomasz Duszyński
Přeložil: Pavel Peč

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-276-0331-2
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Glatz vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Jako první se na kamenném mostě, poté co je zavolali profesor Taube a obyvatelé okolních domů v ulici Ross Strasse, objevili strážmistři Paul Seipelt a Lothar Schulz. Zakrátko na Svatojánský most dorazilo téměř celé osazenstvo kladské policie. Velení se prozatím ujal strážmistr Ernst Puder, jehož žaludek byl vůči tomu, co na místě nalezli, rozhodně odolnější než žaludky jeho služebně mladších kolegů.
Pokud už měl Puder jakékoli potíže, způsobily je výhradně rozkazy starosty města a vrchního velitele kladské policie. Příkazy Franze Ludwiga se strážmistrovi zdály nemožné splnit. Teď se potil a přitom vydával další povely, jejichž účelem bylo zakázat vstup na kamenný most od náměstí Rossmarkt a z ulice Brücktorberg na úrovni Zwingeru. (str. 12)

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi

Tomasz Duszyński je polský novinář, spisovatel, scenárista počítačových her (včetně Dead Island Riptide), spoluzakladatel Wrocław Star Tram, původce a spoluorganizátor Strzelińského literárního festivalu, ve volném čase maratónský běžec. Debutoval sbírkou povídek Produkt vedlejší produkt v nakladatelství Fabryka Słów. Od té doby publikoval přes tucet románů a několik desítek povídek z žánru fantasy, sci-fi a hororu. Je také autorem knih pro děti a mládež a pověstí vztahujících se k regionu, ve kterém žije.

Zdroj informací: Knihovna města Police nad Metují

————————————————

Catherine Cooper napsala vyprávění, ve kterém budete společně s hlavními hrdiny pátrat po tom, co se stalo před dvaceti lety během husté vánice. Došlo k vraždě, která dotyčné osobě prošla bez trestu?

Bratři Adam a Will vyrazili lyžovat a vůbec je nenapadlo, že z husté vánice, která je zaskočila, už se jeden z nich nevrátí. O dvacet let později se na horské chatě blízko osudného místa sejdou čtyři lidé a je jisté, že někdo ví, co se tenkrát doopravdy stalo. Když se po sněhové bouři objeví Willovo tělo, začne drsná hra odhalující propletené příběhy plné spojitostí se zapomenutou historií.

Co odhalí bouře

Autorka: Catherine Cooper
Přeložil: Ondřej Duha

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-847-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Co odhalí bouře vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Jdu nahoru a padnu na postel. Přestože jsem se snažil držet na uzdě a pít s rozumem, s čímž se ostatní, jak se zdá, tenhle týden neobtěžují, točí se mi hlava a cítím, jak mě začíná bolet. Zvednu se z postele, jdu do koupelny, abych našel nějaké prášky na bolest. Zdola ke mně dolehne výbuch hurónského smíchu. Vyndám ze své toaletní taštičky krabičku paralenu, ale je prázdná. V hlavě mi už buší. Ria ho má určitě také, ne? Rozepnu její taštičku na šminky a prohrabu se krabičkami, tubami a rtěnkami. Voní jako ona. Kéž by si přišla lehnout, abych si mohl být jistý, že mě dole neztrapní. Jejím přičiněním bych mohl být ostatním pro smích. Potřebuju Camerona na palubě. Potřebuju přesvědčit Simona, že moje společnost stojí za to, aby do ní investoval – ale zdá se, že dnes večer soutěží s Riou, kdo toho víc vypije, takže aspoň s ním si nemusím dělat starosti. Konečně nahmatám nějaké platíčko léků a vytáhnu ho. Není to paralen. (str. 6)

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorce

Catherine Cooper pracuje jako novinářka na volné noze na jihu Francie, kde žije s manželem a dvěma dětmi. Do Francie se přestěhovala v roce 2009 z Londýna, protože ji naprosto pohltila francouzská krajina. Je vášnivou čtenářkou krimi thrillerů od chvíle, kdy objevila knihy Agathy Christie. Její románový debut Co odhalí bouře čeká na filmové zpracování.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeV příboji pochyb

Marcott, Lindsay

Cosmopolis, 2022

zobrazit info o knizeVývrat

Alsterdal, Tove

Argo, 2022

zobrazit info o knizeRabbits

Miles, Terry

Jota, 2022

zobrazit info o knizeGlatz

Duszyński, Tomasz

Slovart, 2022

zobrazit info o knizeCo odhalí bouře

Cooper, Catherine

Alpress, 2022

Napsat komentář