Zakopaná pravda

Pohřbené kosti (Ukázka)
Našli ji, jak leží na zahradě. Ústa plná hlíny, v ruce lopatku, s níž vyhrabávala zakopaný růženec. Proč musela žena se začínající demencí zemřít?

Na českém trhu se koncem září objevil překlad již páté části detektivní série s Josií Qiunnovou v hlavní roli. Nese název Pohřbené kosti a americká autorka Lisa Reganová v něm své postavy opět nešetří. Vždyť Josie bude pátrat po vrahovi matky Noaha, svého přítele a kolegy, který jí skoro od počátku stojí po boku.

V románu Mizející dívky Josie pohřbila svého exmanžela, v příběhu Dívka beze jména ztroskotal i její další milostný poměr, Matčin hrob dokonale převrátil vše, co o sobě Josie do té doby věděla, a v předchozí knize Nečekané přiznání zachraňovala budoucnost své kolegyně Gretchen, která se přiznala k vraždě, kterou nespáchala. A teď si na ni autorka připravila zase útok na její blízké.

Ne, že by svoji skoro tchyni Colette Fraleyovou nějak zvlášť milovala, ale její smrt je pro ni stejně tak nepochopitelná jako pro jejího syna. V tak těžkou chvíli by měla být především oporou Noahovi, ale její impulzivnost a touha po spravedlnosti ji pudí zločin vyšetřovat. Spolu s kolegou Mettnerem, pro nějž jde o první vyšetřování vraždy, a Gretchen, kterou šéf zatím nechce pustit do terénu, začnou odkrývat ten nejméně pravděpodobný příběh. Vodítkem jim jsou „fleška“ se jménem roky pohřešovaného muže, hrot šípu a spona z opasku – věci, které Colette urývala v šicím stroji. Jenže ať se vyšetřovatelé obrátí kamkoli, všude naráží jen na další mrtvé a otázky se tak množí… Kdo je vždy o krok před nimi, aby takto razantně zametal stopy? A hlavně: proč?

Autorka si pro svoji hrdinku vymyslela značně složitý případ, který ji vede nejen do dávné minulosti, ale hlavně zase na okraj psychických sil. A nemá ani Noaha, o kterého by se mohla opřít, spíše to vypadá, že hledáním pravdy o jeho matce jej navždy ztratí…

Atraktivní děj, osobní zainteresování Josie, zdánlivě nesmyslná vodítka, nedostatek jakýchkoli stop, stupňující se napětí – to vše působí jako dokonalá thrillerová směs, která má ambice si získat a udržet čtenářovu plnou pozornost až do poslední stránky. Shrnuto: pokud od románu Pohřbené kosti něco očekáváte, protože vás zaujala některá z autorčiných předchozích knih, pak určitě nebudete zklamáni. Navíc mi připadá, že tvorba Lisy Reganové má stoupající úroveň a rozhodně se neopakuje. Aspoň já si nový román s mojí oblíbenou hrdinkou opravdu vychutnala.

Pokud nemáte zrovna čas na čtení, nakladatelství Cosmopolis současně s tištěnou knihou připravilo i její audio verzi. Necelých deset hodin poslechu provází již podruhé hlas Jitky Ježkové a je moc příjemné slyšet, že do svého přednesu vložila i emoce. Posluchač se tak jejím prostřednictvím lépe vciťuje do představovaných postav a prožívá vše spolu s nimi. Ať dáte přednost vonící knize, nebo příběhu do ucha, určitě neuděláte chybu, když po novince Lisy Reganové Pohřbené kosti sáhnete a necháte si jí zpříjemnit dloužící se večery.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePohřbené kosti

Reganová, Lisa

Cosmopolis, 2022

Napsat komentář