Historické romány

tipy historie uvod
Tentokrát jsme se zaměřili na historii a vybrali jsme pro vás čtyři knihy: příběh plný poezie a vaření z Anglie 19. století, Divoký západ v dobrodružné a humorné klasice, a počátek 20. století ve světě umění a kultury, ale i v syrovém prostředí USA.

Hlavní hrdinka Eliza by se místo vaření raději věnovala poezii. Když jí nakladatel nabídne vydat místo sbírky básní kuchařku, je návrhem zprvu pohoršena. Nakonec ale, především z osobních důvodů, na návrh kývne a zjišťuje, že ve vaření snadno nachází zálibu.

Anglie, 1837. Na trůn nastoupila královna Viktorie a Anglii zaplavila spousta nových, zajímavých ingrediencí od koření po exotické ovoce. Eliza Actonová však netouží trávit čas v kuchyni, ale chce se věnovat poezii. Nakladatel však její sbírku básní odmítá a navrhuje, aby napsala knihu o vaření. Elizu návrh pohorší a nehodlá se jím zabývat. Vzápětí je ale její otec nucen kvůli bankrotu opustit zemi a Eliza z existenčních důvodů na nabídku sepsat kuchařku kývne. Začne sběrem receptů z celého světa a pokouší se naučit vařit. Ke svému překvapení zjišťuje, že jí vaření nejen jde, ale že ji těší. K ruce si najme sedmnáctiletou Ann Kirbyovou a učí ji poezii, vaření a lásce. Mezi Elizou a Ann, která postupně rozplétá záhady Eliziny minulosti i milostného života, vzniká nečekané pouto a přátelství. Obě ženy společně napíšou knihu plnou zajímavých postupů a seznamů ingrediencí, čímž naruší tradiční pojetí kuchařských knih a jednou provždy změní způsob psaní o vaření. Skutečný příběh anglické básnířky, která se stala nejznámější britskou autorkou kuchařské knihy, z níž dodnes čerpá celá řada šéfkuchařů.

Recepty na stránkách knihy přímo ožívají, román však mapuje také probíhající boj o ženská práva, přináší kreativitu, tichou radost z vaření a poezii chutí.

– Sara Jade-Virtue, Simon & Schuster

Anglická kuchyně slečny Elizy

Román o viktoriánském kuchařském umění a přátelství
Autorka: Annabel Abbsová
Přeložila: Markéta Polochová

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 159×213 mm
ISBN: 978-80-257-3846-7
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Anglická kuchyně slečny Elizy vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Čtu dál a každé jídlo cítím na jazyku: sladký mazlavý pórek, mladý hrášek osmahnutý na másle, sněhové pusinky čerstvé a lehké jako sníh. Postupně, jak tak procházím jeden recept za druhým, se ocitám zpět v kuchyni v Bordyke House. Vzduch ztěžklý pečenými holuby, smaženou cibulí a pomalu dušenými švestkami. A všechny ty zvuky: pumpa na vodu v přípravně, polena praskající v kamnech, řinčení cínového nádobí, cinkání příborů, žuchnutí válečku na těsto, nekonečné bublání a klokotání v hrncích. Odstrčím knihu plnou kradených receptů, ten dárek od pana Whitmarshe, pomalu se skloním a kleknu si, abych z podlahy posbírala cáry papíru. A najednou ji uslyším. Poznávám její chůzi – tak elegantní a odhodlanou – na kamenných dlaždicích. Míří ke mně, sukně jí šustí kolem kotníků.

Přečíst si můžete kompletní ukázku.

O autorce

Annabel Abbsová vyrůstala ve Walesu a Sussexu, s přestávkami v Dorsetu, Bristolu a Herefordu. Vystudovala anglickou literaturu na University of East Anglia a magisterský obor marketing na University of Kingston. Po patnácti letech vedení poradenské firmy přerušila kariéru, aby mohla vychovávat své čtyři děti, a poté se vrátila ke své první lásce, literatuře. Její debutový román The Joyce Girl získal v roce 2015 cenu Impress Prize a další ceny a nominace. Povídky a publicistické články vycházejí v různých periodikách (The Guardian, The Irish Times, Elle, The Author, The Daily Telegraph ad.) Žije v Londýně a Sussexu se svou rodinou.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Literární klasika, kterou proslavilo zejména filmové zpracování – i tak by se dal popsat velkolepý román Thomase Bergera. Pokud jste viděli film Malý velký muž a líbil se vám, pak si nenechte ujít jeho knižní předlohu!

Dobrodružství Forresta Gumpa Divokého západu Jeho jméno nenajdete v žádném z dobových dokumentů, dopisů, novinových výstřižků, časopiseckých článků ani knižních svazků pojednávajících o dobývání a osidlování Divokého západu. Přestože byl jeden čas mezkařem a zvědem generála George Armstronga Custera, nesetkáte se s ním ani na jednom seznamu, soupisu, výkazu nebo mzdovém výměru americké armády, která o někdejší výsostná území původního severoamerického indiánského obyvatelstva sváděla tuhé boje s kmeny Arapahů, Čejenů, Lakotů a dalšími. Přesto se Jack Crabb, indiánským jménem Malý velký muž, stal přímým účastníkem důležitých bitev a osobně až důvěrně poznal nejen generála Custera, ale i legendárního pistolníka Divokého Billa a jeho přítelkyni Calamity Jane, Wyatta Earpa a další ikonické postavy Západu. Syn bílých rodičů, v dětství unesený a vychovaný Čejeny v duchu indiánské moudrosti, stál podobně jako Forrest Gump u všech zvratů a zlomů utvářejících moderní dějiny Severní Ameriky. Střídavě žil mezi indiány a bílými, několikrát se oženil, zplodil několik dětí, přežil krvavý masakr indiánů v bitvě u Washity i vítěznou odvetu u Little Bighornu. Byl lovcem bizonů, hazardním hráčem i zlatokopem a také další jeho dobrodružství by vydala na několik životů. On sám o nich vypráví „jak mu zobák narost“, tedy jazykem hovorovým, lehce, svižně, poutavě a s vtipnou nadsázkou. Jeho pohled na historii Divokého západu přečtete jedním dechem a o indiánech se toho dozvíte víc než ze všech mayovek dohromady. Podle Bergerovy knihy natočil režisér Arthur Penn v roce 1970 úspěšný stejnojmenný western, v němž v hlavní roli exceluje Dustin Hoffman.

Malý velký muž

Dobrodružství Forresta Gumpa Divokého západu
Autor: Thomas Berger
Přeložil: Tomáš Jeník

Počet stran: 608
Vazba: vázaná
Formát: 165×240 mm
ISBN: 978-80-7684-037-9
Doporučená cena: 639 Kč

Knihu Malý velký muž vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

Jistě, zachránil mi krk, ale já při tom najednou pochopil, jak asi bylo Mladšímu medvědovi, když jsem tutéž medvědí službu prokázal já jemu – nebyl jsem Šílenýmu medvědovi vůbec vděčnej. Stín na dohled mě vzal na můj první lup poníků a vždycky byl tak trochu jako můj starší brácha nebo strejc. Měl jsem ho moc rád. V tý chvíli mě nevzalo za srdce ani tak to, že je mrtvej, protože to nás stejně dřív nebo pozdějc potká všechny. Ani mě nerozhodilo, že umřel v boji, protože jako Lidská bytost snad ani jinak umřít nemoh. Dokonce mě ani moc netrápilo, že jsem do určitý míry za jeho smrt moh já. Ne, ze všeho nejvíc mě trápilo, že Stín vůbec nepoznal, co jsem zač. Bojoval se mnou jako s nepřítelem. No, proto jsem tam přece byl, nebo ne snad? Měl jsem přece bojovat s Čejenama. Kristepane, ten měl ale silný hnáty.

Podívat se můžete na celou ukázku.

O autorovi

Thomas Berger (20. 7. 1924 – 13. 7. 2014) byl samotářský a kousavě satirický romanopisec, který prozkoumával mýty amerického západu a zvyklosti středostavovské společnosti 20. století. Berger spadal do kategorie romanopisců, jejichž dílo je obdivováno kritiky, pohlceno oddanými čtenáři a dokonce zařazeno do kurzů moderní americké literatury. Za svou popularitu vděčí z velké části románu Malý velký muž, který byl po vydání v roce 1964 zfilmován Arthurem Pennem, v hlavní roli s Dustinem Hoffmanem a Jackem Crabbem. Práce Thomase Bergera byla mnohem širší a díky tomu si vysloužil pověst amerického originálu, i když nedoceněného. Autor a vědec Thomas R. Edwards, píšící v The New York Times Book Review v roce 1980, ho nazval „jedním z našich nejinteligentnějších, nejdůvtipnějších a nezávisle smýšlejících spisovatelů“.

Zdroj informací: The New York Times

————————————————

Vídeň na počátku 20. století a Egon Schiele se svými modelkami, které maluje velmi odvážným způsobem. To vše v sobě skrývá román anglické autorky Sophie Haydockové. Přeneste se společně s námi do období, které bylo plné kultury, hudby i umění.

Vídeň začátku 20. století je plná umění, hudby i radikálních myšlenek. Egon Schiele maluje své modelky odvážným novátorským způsobem. Kdo jsou ale ženy, které shlížejí z jeho obrazů?
Adele už nějakou dobu pociťuje nutkání, které nedokáže popsat. Neodbytné chvění v břiše, všeprostupující neklid… Copak to necítí všichni? Tu naléhavou potřebu jednat, dosáhnout změny? Nemodlí se za to, aby se něco stalo? Něco, co od základu změní jejich život? „Gertrude, slibuji ti… slibuji, že jednoho dne, až budeme starší, se přestěhujeme do Vídně a budeme žít v krásném bytě. Jen my, sami dva.“ Čím víc nad těmi slovy Gertrude přemýšlí, tím větší váhu jim přikládá. Po ničem jiném netouží. Je to příslib, který si nenechá utéct. Pózováním pro Egona se Wally dostává do hypnotického transu. Cítí oči, přízračné oči, které si prohlížejí její tělo. A intenzita těch pohledů a z nich vyzařující přesvědčení, že jim patří, že ji mohou vlastnit, ji nutí o to pronikavěji hledět do očí Egonovi. Oplácí jí to pohledem plným porozumění a rovnosti, zatímco jeho štětec zachycuje nejen všechno před ním, ale i mezi nimi. Srdce Edith svírá neviditelná ruka. Vidí sebe samu v rozkvětu, zahazující staré představy o tom, kdo je, a měnící se v nové já. Postavit se svému otci a své touze by ale znamenalo, že ten přerod utne v zárodku. Jakkoliv se rozhodne, vždycky přitom přijde o kus sebe. Rozhodnout se však musí. Čtyři ženy Schieleho života, které jsou navždy součástí jeho slavného díla, vyprávějí svůj příběh velké lásky, vášně a zrady, kterým jsou všichni neúprosně a neoddělitelně navzájem spojeni. Plamen v jejich nitru totiž dokáže nejenom uchvátit, ale i spálit…

Čtyři múzy

Co kdyby ženy z obrazů Egona Schieleho mohly mluvit?
Autorka: Sophie Haydocková
Přeložila: Dina Podzimková

Počet stran: 448
Vazba: vázaná
Formát: 130×207 mm
ISBN: 978-80-7625-172-4
Doporučená cena: 479 Kč

Knihu Čtyři múzy vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Kolem matky, vyparáděné až do nebes, se vznáší vůně šeříku. Vrhne na dcery zničující pohled a zlehka nesouhlasně mlaskne. Edith vezme matku za ruce a láskyplně ji políbí, aby uklidnila podráždění nad jejich pozdním příchodem. Naštěstí sedí v soukromé lóži, a ne v přízemí, protože matka vyčesala své stříbřité vlasy do vysokého útvaru, přes který by dnešní představení neviděl ani ten nejvyšší uvaděč. Herr a Frau Bronovi sedí vpředu kvůli slábnoucímu zraku Frau Bronové. Adele ji vidí, jak svírá v ruce operní kukátko s dlouhým držátkem a prohlíží si jím nikoli orchestr nebo jeviště, ale třpytivé publikum pod sebou a kolem sebe. Obrátí se k matce a vykřikne nad nějakou nepředložeností.

K dispozici je také kompletní ukázka.

O autorce

Sophie Haydock je autorka žijící ve východním Londýně. Její debutový román o čtyřech múzách, které před více než 100 lety ve Vídni pózovaly pro umělce Egona Schieleho, získal cenu Impress pro nové spisovatele. Sophie vystudovala jako novinářka na univerzitě v Londýně a pracovala v Sunday Times Magazine, Tatler a BBC Three a také psala pro publikace včetně Financial Times, magazínu Guardian Weekend, Arts Council, Royal Academy a Sotheby’s. Dělá rozhovory s předními autory včetně Hilary Mantel, Maggie O’Farrell, Bernardine Evaristo, Sally Rooney a Amy Tan. Sophie, nadšená pro povídky, pracuje také jako digitální editorka ceny Sunday Times Audible Short Story Award a je zástupkyní ředitelky literární organizace Word Factory. Je první čtenářkou a porotkyní různých spisovatelských soutěží a pořádá svůj vlastní povídkový klub. V současné době pracuje na svém druhém románu.

Zdroj informací: oficiální web autorky

————————————————

Jako vyvrcholení dnešního výběru nabízíme příběh z Ameriky 30. let. V prostředí pracovních táborů na sběr pryskyřice se nachází hlavní hrdinka Rae Lynn, která se zde v převleku za muže skrývá, neboť je podezřelá z vraždy manžela. I v takto syrovém příběhu však lze nalézt to, co v životě občas potřebuje každý z nás: naději…

Syrový i dojemný román pro čtenáře Kde zpívají raci.
Georgia, USA, 1932. Pracovní tábory na sběr a zpracování pryskyřice rostou jako houby po dešti. Dělníci tu dřou v drsných podmínkách, za prachbídnou mzdu, izolovaní v nedozírných lesích od zbytku světa, a tudíž zcela závislí na často hamižných a arogantních majitelích, kteří poskytují ubytování a stravu za nehorázné ceny. Pro mnohé zoufalé nezaměstnané jsou však tato místa poslední a jedinou šancí. Platí to i pro Rae Lynn, která zde v převlečení za muže utíká před nespravedlivým obviněním z vraždy manžela…

Vlaštovčí kopec

Chce to pořádnou kuráž, aby člověk dokázal zachránit sám sebe…
Autorka: Donna Everhartová
Přeložila: Ina Leckie

Počet stran: 432
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7689-006-0
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Vlaštovčí kopec vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Baker a Tuttle si z něj dál utahovali a ryli. Trousili narážky na to, že je Del možná takovej ten divnej, no však víte, jak to myslím. Občas některému z nich přeletěl po tváři lehounký náznak podezřívavosti, když Sarah nebo Bertice na Dela hleděla o chviličku déle než jen letmo. Del si z těch jejich malicherných vtíků nic nedělal. Bylo mu na Suttonově farmě dobře, svým způsobem si to užíval, i když byl skoro pořád unavený. A Juniperova žena Mercy zůstávala stále opodál jako neznámé, neobjevené území, jako když člověk zamíří do jiného kraje a všechno je napohled nové a čerstvé.

Prolistovat si můžete také celou ukázku.

O autorce

Donna Everhartová je podle deníku USA Today nejlépe prodávanou autorkou jižanských románů, její příběhy oslovují věrohodnou syrovostí. Ocenění od Southeastern Library Association (Jihovýchodní knihovnická společnost) se dočkaly například její romány The Road to Bittersweet a The Moonshiner’s Daughter. Vlaštovčí kopec je její pátou knihou. Donna se narodila a vyrůstala v Raleighu v Severní Karolíně, v současnosti žije s manželem v malém městečku v oblasti Sandhills a velmi pravděpodobně pracuje na dalším románu. Je členkou kulturního a uměleckého střediska Weymouth Center, Skupiny spisovatelů Severní Karolíny (NCWN) a Asociace autorek beletrie (WFWA).

Zdroj informací: Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která kniha se dnes nejvíce líbila právě vám? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAnglická kuchyně slečny Elizy

Abbsová, Annabel

Argo, 2022

zobrazit info o knizeMalý velký muž
Dobrodružství Forresta Gumpa Divokého západu

Berger, Thomas

Triton, 2022

zobrazit info o knizeČtyři múzy

Haydocková, Sophie

Metafora, 2022

zobrazit info o knizeVlaštovčí kopec

Everhartová, Donna

Jota, 2022

Napsat komentář