Proč rád nakupuji u živých prodavačů

Vanecek_Proc rad nakupuju u zivych prodavacu
Dnešní doba závislá na internetu nám přináší úsporu času, pohodlí a komfort zařizování věcí z pohodlí domova. Na druhé straně nás ochuzuje o kontakt s lidmi. V kamenných obchodech nás totiž může potkat spousta legrace…

Dnešní doba je hektická a lidé se snaží šetřit čas, kde se dá. Většina z nás nakupuje na internetu a nechá si zboží doručit až pod nos. Čím více se vytrácí kontakt s živými prodavači v kamenných obchodech, tím raději u nich nakupuji. Stále miluji takové krámky, jako je železářství, kam mohu přijít s beztvarou představou a pronesu: „Víte, potřebuju připojit hadici někam a potřebuju takovej ten, aby to pasovalo dohromady.“ Prodavač někam odkvačí, přehrabuje se ve skladu a po chvíli mi přinese přesně to, co potřebuji. Moderní supermarkety obsahují sice rovněž prodavače, ale často z nich mívám pocit, že mi vůbec s ničím neporadí, protože mají co dělat, aby nezabloudili mezi regály, kde se prodává zboží, kterému oni vůbec nerozumí. Kromě toho tam nejsou proto, aby radili někomu, jako jsem já, protože musejí tahat bedny do těch regálů. A mimoto zastávám názor, že při procesu prodej-koupě má být legrace. Někdy stačí vnímavému prodavači slabá narážka, kterou je schopen uchopit a rozvinout. Pokud má ten smysl a vlohy a není to blb.
Máme chalupu u městečka, kde je vynikající uzenářství a jídelna. S manželkou máme již léta oblíbený rituál: o sobotním ránu vyrážíme na drštkovou polévku a ovar. Na snídani. Jídlo se dá sníst na místě nebo si ho nechat zabalit s sebou, pro případ, že by se strávník rozhodl snídat ještě vícekrát během dne. Jídelna disponuje i doplňkovým sortimentem, do něhož patří i velká balení olivových olejů v kanystrech. Menších, větších i rozmanitě různých. Letos se nám urodilo tolik rajčat, že jsme se rozhodli je sušit a nakládat do oleje. Výhodný nákup s množstevní cenou se nám zdál příznivým.
„Támhle ten olej, prosím,“ ukázal jsem na regál. A zcela instinktivně a bez rozmýšlení jsem dodal, jako při jiných obvyklých objednávkách: „Dáme si to tady.“
Paní za pultem nehnula brvou a jen pokrčila rameny: „Není problém, donesu vám dvě misky.“ Upřeně mne pozorovala a já se snažil udržet vážnou tvář, když jsem souhlasně přikývl. „A…,“ dodala vzápětí, „nebudete to chtít aspoň trochu přihřát?“
A to už jsem nedal. Vyprskl jsem smíchy a se mnou několik lidí u stolků, kteří se zrovna chystali polknout lžíci drštkové polévky.
Paní nevypadla ani na chvilku z role a se zcela vážnou tváří mne pozorovala.
„Dám si k tomu aspoň rohlíček,“ poznamenal jsem a přemáhal nezvladatelný záchvat smíchu, „dva litry oleje nalačno je moc.“ Ale pak už jsem se totálně odboural. A se mnou celá jídelna. Atmosféra v jídelně poskočila na zcela jinou úroveň a věřím, že těm lidem vydržela dobrá nálada minimálně po zbytek dne. Jedna paní začala bouchat kuckajícího manžela usilovně do zad a spílala mu u toho, že je vůl. To rovněž přispělo k všeobecnému veselí, protože pán se začal bránit argumenty týkajícími se trochu nehezky její matky. Paní přešla do ofenzívy, začala hovořit cosi o jeho matce a o to víc jej mlátila do zad, přestože nebezpečí zadušení již zjevně pominulo. Odešel jsem domů s olejem a s dobrou náladou.
Proto rád chodím nakupovat k živým prodavačům. V životě má být totiž sranda. Smutnej je totiž někdy sám o sobě až až.

Vanecek_Proc rad nakupuju u zivych prodavacu


Michal Vaněček

Vanecek_MichalAutor je tak trochu zvláštní člověk několika profesí. Je už 31 let ředitelem IT společnosti. Vede nadaci, která vydává knihy o pacientech, pro pacienty a podobné knihy, které nejsou komerčně zaměřeny. A kromě toho píše knihy pro děti, mládež i pro dospělé. K jeho nejúspěšnějším knihám patří encyklopedie Velká kniha správného Čecha a román Mlýn. S výtvarníkem Vaškem Rážem tvoří kreslené vtipy. Celou jeho obsáhlou tvorbu můžete najít na jeho webu.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMedvědí prázdniny

Michal Vaněček

Maxdorf

zobrazit info o knizeJak jsem vezl kůrovce a jiné neobyčejné povídky

Vaněček, Michal

Fragment, 2013

zobrazit info o knizeS dráčkem do pravěku

Vaněček, Michal

Fragment, 2015

zobrazit info o knizeStaré pověsti české pro děti

Vaněček, Michal

Grada, 2016

zobrazit info o knizeCo má vědět správný Čech
111 velkých vyprávění o malé zemi

Vaněček, Michal

Grada, 2017

zobrazit info o knizeMyšové – první super čtení s aktivitami

Vaněček, Michal

Grada, 2017

zobrazit info o knizeStaré řecké báje a pověsti pro děti

Vaněček, Michal

Grada, 2017

zobrazit info o knizeBajky z farmy zvířat

Vaněček, Michal

Grada, 2018

zobrazit info o knizeMlýn
Fascinující příběh podle skutečné události

Vaněček, Michal

Cosmopolis, 2018

zobrazit info o knizeIluze pravdy
Pravda je to, čemu jste ochotni uvěřit

Vaněček, Michal

Cosmopolis, 2019

zobrazit info o knizeCo má poznat správný Čech

Vaněček, Michal – Vaněčková, Jana

Grada, 2019

zobrazit info o knizeKoho má znát správný Čech

Vaněček, Michal

Grada, 2020

zobrazit info o knizeStvořitelé katastrof
Na motivy klasických děl Karla Čapka

Vaněček, Michal

bambook, 2022

zobrazit info o knizeVelká kniha správného Čecha

Vaněček, Michal - Vaněčková, Jana

Grada, 2020

zobrazit info o knizeOstrov žije

Opatřilová, Veronika

Pointa, 2021

Napsat komentář