Noc, která všechno změnila

vcerejsi_noci_1
Přítomnost jiného člověka bychom neměli brát jako samozřejmost. Někdy stačí pouhých pár vteřin a náš život se může od základů změnit.

Téma ztráty blízké osoby zpracovala ve svém románu Včerejší noci autorka Mhairi McFarlaneová. Psát romány začala ve svých jednatřiceti letech a její prvotina You Had Me at Hello se hned po vydání na podzim 2012 stala hitem a nejprodávanější e-knihou nakladatelství HarperCollins. Včerejší noci, které u nás vydalo nakladatelství Cosmopolis, jsou autorčiným již sedmým románem.

Mhairi McFarlaneová vypráví o životě čtyř přátel. Edward, Justin, Evelyn a Susie se seznámili na gymnáziu, jejich přátelství přetrvalo i během vysokoškolské éry a trvá i nadále. Přátelé si rozumí, jsou naladěni na stejnou vlnu, a i když se někdy vzájemně popichují, rozhořčení jen předstírají. Všem je momentálně přes třicet let, věnují se práci, snaží se najít toho pravého celoživotního partnera či přemýšlí o založení rodiny. Každý čtvrtek se schází na hospodském kvízu, užijí si večer a následně se rozejdou do svých domovů. Jejich životy jsou vlastně trochu stereotypní. Ovšem jen do chvíle, kdy se jedné noci naprosto vše změní: jeden ze členů party se domů už nikdy nevrátí…

Román je vyprávěn z pohledu Evelyn – právě o ní se toho dozvíte nejvíce a jejím prostřednictvím poznáváte i další hrdiny. Zjistíte, jaké mezi sebou mají vztahy a co všechno společně prožili. Asi vás nepřekvapí, že mezi dvěma z postav mohlo přátelství přerůst v lásku. Jenže člověk míní, život mění. A tak čas od času dojde k malicherným nedorozuměním, kvůli kterým nakonec nic nedopadne tak, jak si hrdinové představují či přejí. Ale kdo ví, možná dotyční ještě dostanou druhou šanci…?

Příležitosti v životě jsou jako dveře, které se otvírají a nadobro zavírají. Nemusíte si nutně všimnout, že se otevřou, nikdo vás neupozorní, že se zavřou. Pokud jimi neproběhnete, dokud můžete, je to konec. Šance na štěstí je časově omezená. (str. 50)

Už v úvodu recenze jsem prozradila, že se autorka zabývá tématem ztráty blízké osoby. Se smrtí se během života setkáme všichni, ale některým lidem trvá déle, než se s danou situací vyrovnají. Jak budou vše prožívat zbývající členové party? Čím si projdou? Přežije jejich přátelství těžkou zkoušku? A jaká tajemství vyplavou na povrch?

Někdo odešel, navždy, a ty musíš přestat čekat, že se vrátí. Dokud ti to nedojde, budeš zaseknutá, jako by se něco mohlo změnit na tom, že tu není. (str. 11)

Autorka se hodně zabývá pocity jednotlivých postav souvisejícími se smrtí blízkého člověka, což by některým čtenářům nemuselo být příjemné. Jenže jiným to může naopak pomoci: třeba těm, kteří prožili či právě prožívají podobnou situaci. Některé pasáže vás pobaví, jiné naopak rozesmutní. S tím je zkrátka třeba počítat.

Co se stalo, stalo se a naším jediným úkolem je s tím žít. (str. 116)

Kromě tématu smrti se Mhairi McFarlaneová věnuje i problematice nenaplněné lásky. Často se stává, že se lidé zamilují do někoho, s kým z různých důvodů nemohou být. Otupí časem jejich city? Zapomenou? Mohou být s dotyčným alespoň přáteli? Nebo je lepší se zbytečně netrápit a úplně se přestat vídat? Správnou odpověď neznám, ale uvidíte, jak se s tím vypořádají naši hlavní hrdinové.

Pokud bych patřila ke skupině lidí, kteří si v knihách rádi zaškrtávají různé zajímavé pasáže či do textu vpisují vlastní poznámky, pak bych tuto knihu měla popsanou od začátku do konce. V příběhu je toho opravdu hodně, co stojí za zapamatování. Po přečtení ve vás bude ještě nějakou dobu rezonovat a budete o něm přemýšlet. Vyhledáváte-li romány, které vedou čtenáře k zamyšlení nad vlastním životem, pak jsou pro vás Včerejší noci správnou volbou.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVčerejší noci

McFarlaineová, Mhairi

Cosmopolis, 2022

Napsat komentář