S ironií a humorem je třeba projít životem

ironie uvod
Společným jmenovatelem dnešních knižních tipů je satira, ironie a humor. S těmito společníky se totiž dají životní peripetie zvládnout mnohem snáz. Vybrali jsme pro vás hned čtyři knihy, a o dvě z nich si dokonce můžete ještě během října zasoutěžit.

Znáte Parkinsonův zákon? Že ne? Podrobně se s ním můžete seznámit v jízlivé knize samotného Parkinsona! Zjistíte, že pro úřednickou byrokracii zkrátka a dobře žádné jiné zákony neplatí.

Účetnictví státu je nesystematické, nevědecké, zbytečně složité a předkládané tak, aby se fakta zatajila, nebo dokonce zfalšovala. Místo aby byly přehlednější, jsou tyto účty čím dál složitější a nejasnější a položky, o které v nich jde, jsou rozsáhlejší a nesrozumitelnější. Neodpovídají skutečnosti a neodpovídají ani sobě navzájem. Politikové a daňoví odborníci se domnívají, že státních úředníků zřejmě přibývá tolik proto, že je třeba udělat mnohem víc práce. Cynikové, kteří začali tento úsudek zpochybňovat, dospěli k názoru, že jestliže tolik úředníků přibylo, pak někteří z nich by už neměli mít co na práci, nebo všichni pracují mnohem kratší dobu. Skutečnost je taková, že počet úředníků s množstvím práce naprosto nesouvisí. Vzrůst počtu zaměstnanců se řídí Parkinsonovým zákonem a úředníků by bylo stejně, i kdyby práce značně ubylo nebo by zanikla úplně.
Profesor Parkinson se bohužel nemýlí…

Zákony profesora Parkinsona

Jízlivé nesmysly byrokracie
Autor: Cyril Northcote Parkinson
Přeložila: Zora Wolfová

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7335-776-4
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Zákony profesora Parkinsona vydalo nakladatelství Leda.

Ukázka z knihy

Než si ukážeme, jakou měrou přibylo zaměstnanců, musíme si uvědomit, že kompetence tohoto úřadu nebyl za posledních dvacet let stejná. V letech 1935 až 1939 se koloniální oblasti co do rozlohy či počtu obyvatelstva nijak zvlášť nezměnily. Ke značným změnám došlo do roku 1943, neboť některá území obsadil nepřítel. V roce 1947 se koloniální území opět rozrostla, ale od té doby se rok od roku zmenšují, jak jednotlivé kolonie získávají samostatnost. Dalo by se logicky předpokládat, že tyto změny v rozloze impéria se odrazí i na velikosti jeho ústředního správního aparátu.

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi

Cyril Northcote Parkinson se narodil 30. července 1909. Získal bakalářský titul z Cambridge a poté pokračoval na King’s College, University of London , kde získal titul Ph.D. v historii v roce 1935. Během jeho válečné služby, kdy pracoval ve výcviku a administrativě pro britský válečný úřad a Royal Air Force , se zrodila jeho inspirace pro Parkinsonův zákon. Během války dosáhl hodnosti majora jako člen Královského pluku britské armády. Po válce se Parkinson stal lektorem námořní historie na University of Liverpool , kde zůstal až do roku 1950. V té době odešel do Singapuru, aby se stal Raffles profesorem historie na University of Malaya. Kromě své kariéry profesora historie byl Parkinson plodným spisovatelem a před vydáním Parkinsonova zákona a dalších esejí v roce 1959 publikoval řadu knih. Jeho odbornost v námořní historii se promítla do většiny této práce.

Zdroj informací: Encyklopedia.com

————————————————

Jsem single! Koho z nás by to aspoň jednou za čas v životě nepotkalo. Podle Evy Dolejšové však být single není důvodem k panice. Ba naopak. Být single znamená možnost si život zase začít užívat. A s humorem!

Pokud se stanete znenadání a naprosto nečekaně single, nepanikařte! Nevěšte se a nevypijte všechny zásoby vína. Byla by to škoda, protože třeba stejně jako autorka zjistíte, že přes veškerá úskalí, která vás jako single (nejen) ženu a (nejen) v padesáti čekají, dojdete k poznání, že být single zase není takový průšvih, jak jste si mysleli. Tak jako vše má dvě strany, tak i být single má zápory i klady a když oboje vezmete útokem, a hlavně s humorem, rozhodně to bude jízda! Ať je vám třicet nebo padesát, když se stanete single, neznamená to, že máte hodit flintu do žita! Naopak. Vezměte to tak, že život právě začíná!

Radosti a strasti single ženy

Nebojte se žít sama, někdy je horší být vdaná!
Autorka: Eva Dolejšová

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 130×190 mm
ISBN: 978-80-271-3747-3
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Radosti a strasti single ženy vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Knihu můžete do 24. 10. 2022 vyhrát v naší soutěži!

Ukázka z knihy

Jak všichni víme, jest taková tradice, že při svatbě žena přijme manželovo příjmení. Myslím, že jen výjimečně je tomu naopak. Ze svého okolí znám pouze jeden případ, kdy si muž vzal příjmení své nastávající. Třicet let se totiž proboxovával životem se jménem Martin Mrtka a měl už dost překvapených pohledů, které se vzápětí přetavily do více či méně skrývaných úsměvů, když se někde představil. Leč ženy jsou schopny v zájmu společenského úzu na oltář své lásky položit nejen svou svobodu, ale i své příjmení (v mém případě i vlastní názor a rozum) a přijmou příjmení svého muže, ať je jakékoliv. (Jako například maminka Martina Mrtky.)

O autorce

Eva Dolejšová žije v Litoměřicích, nedisponuje žádným manželem ani nemovitostí a bydlí se synem v pronajatém, leč půvabném půdním bytě ve starobylém domě, kde mají duchy. Jen co dovleče tašky s nákupy po 82 schodech a chytí dech, ráda se kochá výhledem do zahrady. Součástí její domácnosti jsou rovněž dva psi, kteří si zásadně lehají mezi dveře pokojů. Dost často u ní pobývají její tři vnuci, občas i s maminkami (ale většinou bez nich.) Až na malé výpadky, jako byly např. mateřské dovolené, celý život pracuje jako knihovnice a raduje se z toho, že si vybrala nejméně stresující povolání, i z toho, že ji stále baví. Podaří-li se jí vyvléknout se z role maminky a babičky, ráda chodí s přáteli na výlety, do kina a do divadla, na výstavy. Nebo klidně i sama. A samozřejmě miluje čtení. A samozřejmě ji těší psaní. Má velkou radost, když se její knihy někomu líbí. S přibývajícím věkem řeší stále méně věcí a stále častěji civí do blba, nejraději v přírodě. Říká tomu meditace, protože to zní mnohem lépe než prokrastinace. Každopádně doporučuje každému – neuvěřitelně to pomáhá proti stresu. A zjistíte u toho, že i když jste singl, nikdy nejste sama – jste totiž sama (se) sebou.

Zdroj informací: Cosmopolis

————————————————

Život není černobílý – to ostatně není žádné tajemství. Stejný princip funguje i ve světě zaměstnanců a zaměstnavatelů. Díky knize dalšího českého spisovatele se dozvíte nejenom o úhlu pohledu obou zmíněných stran, ale určitě se také nejednou zasmějete.

Život v práci bez pozlátka a korektnosti. Nulová zodpovědnost. Pohoda za každou cenu. A hlavně pozor na hrabivého Vykořisťovatele! Kdyby mohl, sedře nebohé Lopaty z kůže. A kdyby mohly ony, rozkradou mu veškerý majetek. Škoda že robota byla zrušena a drábi se ve firmách využívat nesmějí. Nadsázka a humor, s nimiž Jaroslav Kuboš zkoumá pracovní svět z pohledu majitelů firem i jejich zaměstnanců, čtenáře nejen pobaví, ale skrze dva neslučitelné pohledy ukáže, že nic v pracovním světě není černobílé.

Lopaty a Vykořisťovatelé

Buď firmu řídíte, nebo v ní pracujete. O nervy jde vždycky!
Autor: Jaroslav Kuboš

Počet stran: 216
Vazba: brožovaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-275-1346-8
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Lopaty a Vykořisťovatelé vydalo nakladatelství Host.

Knihu můžete do 20. 10. 2022 vyhrát v naší soutěži!

O autorovi

Jaroslav Kuboš se narodil v roce 1982 a pochází z hornické rodiny, vystudoval obor informační technologie na VUT v Brně, pracoval jako programátor a nyní vede vlastní firmu Navigo3, která vyvíjí software pro řízení firem. Zažil svět dělníků i ředitelů, je příznivcem otevřených firem. S rodinou žije v Brně.

Zdroj informací: Host

————————————————

Stáří je v lidském životě obdobím, kdy humoru spíše ubývá. Ale i tady platí, že každá mince má dvě strany. Norská psycholožka nám ve své knize ukáže, že i na tento úsek lidského života se dá pohlížet s laskavostí, nadhledem a nezřídka i se zmíněným humorem.

Co udělat, když ve výkladní skříni uvidíme odraz svého dávno zemřelého rodiče a po chvíli pochopíme, že to jsme my sami?
Kniha se s velkou laskavostí, humorem a nadhledem vypořádává se situacemi, které přináší stárnutí. Může to být například šok, jenž utrpíme při náhlém zjištění, kolik nám je, různé známky stárnutí, strach z „neviditelnosti“, stavy zuřivosti a protesty spojené s omezením tělesných sil, erotické touhy, ageismus, stud za nemoci, hierarchie stárnutí, stereotypizace, ztráta „životního svědka“, protijed na stařecký pesimismus a další. Patnáct kapitol, částečně úvahových, částečně návodných, částečně proložených situacemi ze života klientů i terapeutky, se zaměřuje na překvapivost stárnutí a nabízí různé návody, jak se s touto situací konstruktivně vyrovnat.

Uvnitř jsme stále mladí

Laskavé meditace o stárnutí
Autor: Sissel Gran
Přeložila: Klára Winklerová

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 147×204 mm
ISBN: 978-80-262-1936-1
Doporučená cena: 339 Kč

Knihu Uvnitř jsme stále mladí vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Když se tento náš vnitřní obraz v paměti dostane do vážné kolize se stavem zevnějšku, ocitáme se na rozcestí. Můžeme proti zmaru a úpadku bojovat všemi prostředky a odmítat veškeré známky stárnutí, dokud to půjde. Nebo můžeme nechat stáří přicházet a nebránit se mu, buď tak, že rezignujeme a vzdáme se, či protože si myslíme, že stárnout je zcela v pořádku. Anebo můžeme proces stárnutí přijmout a současně si někde v koutku duše dopřávat pocit, že naše já, ukryté pod vráskami, se nemění. Já se snažím o to poslední.

Podívejte se na kompletní ukázku.

O autorce

Sissel Gran je známá norská psycholožka a terapeutka a autorka mnoha úspěšných knih. Pravidelně přispívá sloupky do norského tisku a vystupuje v médiích.

Zdroj informací: Portál


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZákony profesora Parkinsona
Jízlivé nesmysly byrokracie

Parkinson, Northcote Cyril

Leda, 2022

zobrazit info o knizeRadosti a strasti single ženy

Dolejšová, Eva

Cosmopolis, 2022

zobrazit info o knizeLopaty a Vykořisťovatelé

Kuboš, Jaroslav

Host, 2022

zobrazit info o knizeUvnitř jsme stále mladí
Laskavé meditace o stárnutí

Gran, Sissel

Portál, 2022

Napsat komentář