Vyhnanství na Sibiři

sibirske_haiku
Jak malý litevský chlapec vnímá vyhnanství na Sibiři, kam ho s celou rodinou zavlekla roku 1941 Rudá armáda? To se dozvíte v knize Sibiřské haiku, kterou napsala litevská spisovatelka Jurga Vile. Inspirací jí byly otcovy zážitky.

Jednoho brzkého červnového rána roku 1941 vyvlečou neurvalí vojáci Rudé armády malého litevského chlapce Algiska, jeho rodiče a sestru z postelí a nařídí jim, aby se do deseti minut sbalili na cestu. Tak litevská rodina nedobrovolně, v přeplněném vlaku odjíždí na Sibiř. Proč museli do vyhnanství? Čím se provinili? Kde ta Sibiř vůbec je? Algiskovi víří v hlavě spousta otázek. V dalekém drsném kraji rodina přežívá díky zmrzlým bramborám, polévce osolené vlastními slzami a písničkám, které je hřejí u srdce. Tam se Algisek učí uniknout každodenním těžkostem s pomocí fantazie, tužky, papíru a knihy japonských haiku. Tam se také zrodí pěvecký sbor Jablíčka, a zpěv dává vyhnancům křídla…

Spisovatelka Jurga Vile vylíčila v knize skutečný osud svého otce. Spolu s ilustrátorkou Linou Itagakiovou tak odkrývá jedno z nejtemnějších období evropských dějin, sovětskou krutovládu, a vyzdvihuje lidskou odvahu a nezdolnost. Podobné bolestné rodinné příběhy o útrapách ve vyhnanství nosí v srdci většina Litevců.

Kniha získala řadu literárních i výtvarných cen v Litvě, mj. se stala nejlepší dětskou knihou roku 2018, i v zahraničí. Byla přeložena do dvanácti jazyků včetně např. angličtiny, francouzštiny a japonštiny.

Sibiřské haiku

Autorka: Jurga Vile
Ilustrátorka: Lina Itagaki
Přeložila: Věra Kociánová

Počet stran: 248
Vazba: brožovaná
Formát: 170×230 mm
ISBN: 978-80-257-3756-9
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Sibiřské haiku vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

sibirske_haiku

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Jurga Vile je litevská spisovatelka, překladatelka a filmová dramaturgyně. Vystudovala francouzštinu na vilniuské univerzitě a filmovou vědu a obor audiovizuální média na pařížské Sorbonně. Žije ve Vilniusu, podílí se na různých kulturních projektech, překládá z francouzštiny, španělštiny a angličtiny a píše knihy.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

 O ilustrátorce

Lina Itagaki je litevská ilustrátorka a komiksová autorka. Vystudovala mezinárodní obchod v Tokiu. Po návratu do vlasti pracovala pro japonskou společnost vyvíjející videohry. To ji přitáhlo k výtvarnému umění, a tak se přihlásila na vilniuskou Akademii umění, kde v roce 2014 absolvovala v oboru grafiky a knihtiskařství.

Zdroj informací: Kosmas


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSibiřské haiku

Vile, Jurga

Argo, 2022

Napsat komentář