Cesta může být cíl…

cesta uvod
V dnešních tipech, které jsme pro vás připravili, bude řeč o cestování. Čtyři vybrané knihy nám ukážou, že cestování není pouze záležitostí těla a nejde jen o přesunování se z místa na místo, ale nezřídka i záležitostí mysli a i cesta může být cíl!

Začneme pokračováním série Dobrodruh z paneláku z pera českého autora Lukáše Matějčka. Nebude tu nouze o zajímavosti na cestách, ale i z jeho osobního života. I ten se totiž skládá z nejednoho dobrodružství.

Dobrodruh Lukáš Matějček se v pokračování úspěšného, částečně autobiografického románu v průběhu tří let vydává znovu a znovu do dalekých krajin. V Asii a Africe stráví několik měsíců a navštíví osmnáct států. Prostopuje rýžová pole Vietnamu, vyhostí ho z Tádžikistánu a vystoupá na třetí nejvyšší horu afrického kontinentu. No a když zrovna necestuje, rozváží v Praze pizzu a do toho vede úspěšnou módní značku Bagind, jejíž výrobky nosí denně tisíce Čechů. Podle něj totiž stačí skočit, létat se naučíte pak.

Dobrodruh z paneláku: kniha druhá

Autor: Lukáš Matějček

Počet stran: 320
Vazba: brožovaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-7650-717-3
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Dobrodruh z paneláku: kniha druhá vydalo nakladatelství Pointa.

Ukázka z knihy

Seděli jsme v tom sklepení, pili jednu skleničku červeného za druhou, jedli nějaké čínské pečivo a povídali si. Většinou často o sexu. O tom, jak jsem dole obdařen, jakou mám výdrž, zda bych chtěl smíšené dítě a tak podobně. Lichotky na mou osobu lítaly neustále vzduchem a já se chytl. Jasně, že jsem se chytl. Jsem přece chlap. Pak přišla řeč na to, zda svůj zítřejší odjezd z Pekingu nechci odložit, že bych byl ideální společnost na noční party. Tak jsem řekl, že odjezd může samozřejmě počkat.

Prolistovat si můžete celou ukázku.

O autorovi

Lukáš Matějček má šestadvacet a je Ostravák. S oblibou o sobě tvrdí, že je milovník příběhů, romantik a snílek. Takže na tom asi něco bude. Procestoval přes 49 zemí světa, založil úspěšnou módní značku Bagind a o svém příběhu píše knihy Dobrodruh z paneláku. První již vyšla v roce 2020.

Zdroj informací: Pointa

————————————————

Život a jeho prožívání není samozřejmostí. Své o tom ví i autorka dalšího knižního titulu Suleika, která prošla náročnou léčbou leukémie. Po skončení léčby, kdy se zdálo, že má vyhráno, však narazila na jednu mnohem důležitější otázku: Jak vlastně žít? O její cestě nejenom k uzdravení, ale i sama k sobě a vlastnímu životu si můžete přečíst v její knize, která vyšla letos v červenci.

V létě po promoci na vysoké škole se Suleika Jaouadová chystala, jak se říká v promočních projevech, vstoupit „do skutečného světa“. Zamilovala se a přestěhovala do Paříže, aby tam následovala svůj sen stát se válečnou zpravodajkou. Skutečný svět, který našla, ji však přivedl do úplně jiné války. Začalo to svrběním – nejdříve na chodidle, potom na nohách, jako tisíc neviditelných komářích štípnutí. Poté přišlo vyčerpání, šestihodinový spánek však dívčinu únavu jen prohloubil. Následovala návštěva lékaře a pár týdnů před třiadvacátými narozeninami diagnóza: leukémie s pouze pětatřicetiprocentní šancí na přežití. Z života, který si vysnila, zbyla jen hromádka popela. Když Suleika letěla domů do New Yorku, přišla o práci, o byt a o nezávislost. Větší část následujících čtyř let strávila na nemocniční posteli, bojovala o život a popisovala celou ságu ve sloupku pro New York Times. Když Suleika konečně odešla z oddělení onkologie – po nekonečných cyklech chemoterapie, klinických testů a transplantaci kostní dřeně, byla podle lékařů zdravá. Brzy však měla zjistit, že uzdravování neskončí ve chvíli vyléčení; tam naopak začíná. Strávila 1 500 dní v zoufalém boji za jeden cíl – přežít. A teď, když se jí to podařilo, si uvědomila, že nemá tušení, jak žít.

Mezi dvěma světy

Jak mě nemoc naučila vážit si života
Autorka: Suleika Jaouadová
Přeložila: Radka Klimičková

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7565-337-6
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Mezi dvěma světy vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Několik nocí předtím, než jsem z města definitivně odjela, jsem se ocitla už na třetím večírku tohot večera, kde posedávali investiční bankéři se zvednutými límci a skláněli se nad lajnami kokajnu tlustými jako housenky, potili se, zatímco živě vykládali o svých akciových porfoliích, letních pronájmech v Montauku a tak dál a dal. Bylo pět hodin ráno a tohle nebyla moje scéna. Chtěla jsem jít domů. Stála jsem sama na chodníku, koupala se v modrém kouři ze své cigarety a sledovala, jak noční obloha nade mnou bledne. Manhattan spal v té pomíjivé hodině klidu, kdy popelářská auta skončila s objížděním ulic a kavárny ještě neotevřely.

Prolistujte si kompletní ukázku.

O autorce

Suleika Jaouadová je spisovatelka, držitelka ceny Emmy, přednášející a tvůrkyně The Isolation Journals, celosvětového hnutí, které rozvíjí sounáležitost a kreativitu v těžkých časech. Narodila se v New Yorku tuniskému otci a švýcarské matce. Její kariérní sen, stát se zahraniční dopisovatelkou, přerušila diagnóza leukémie. Začala psát uznávaný sloupek v New York Times, natáčet seriál „Přerušený život“ z fronty v podobě její nemocniční postele a je urputnou zastánkyní lidí, kteří žijí s nemocí nebo chronickou bolestí. Stala se členkou Obamova týmu zabývajícího se rakovinou a její práce v oblasti podpory nemocných a informování o těchto otázkách ji přivedla i na pódium TED talks, do Organizace spojených národů, na Capitol, do vězení s maximální ostrahou i do dvoutřídky ve venkovské oblasti Montany. Žije v Brooklynu.

Zdroj informací: Jota

————————————————

Jan Havlíček, další český autor dnešního výběru, chtěl původně vytvořit běžeckého průvodce. S místy v jeho okolí, která by člověk mohl poznávat. Nakonec je ale jeho kniha více než průvodcem pro běžce průvodcem vlastně pro každého, kdo ať už vědomě či nevědomě běhá především v koutech vlastní mysli.

Původně zamýšlený běžecký průvodce po nenápadných místech v mém okolí se proměnil v něco jiného, neboť se záhy ukázalo, že kamkoli doběhnu, nevyhnutelně naleznu sebe sama, a že i v místech, kde nic není, je ve skutečnosti všechno. Výsledkem je jakýsi atlas vnitřních krajin běžce, v němž se odrážejí sny a touhy člověka, jenž se nedokáže nebo nemůže zastavit.

Místa, kde nic není

Autor: Jan Havlíček

Počet stran: 56
Vazba: brožovaná
Formát: 145×180 mm
ISBN: 978-80-7530-355-4
Doporučená cena: 238 Kč

Knihu Místa, kde nic není vydalo nakladatelství Malvern.

Ukázka z knihy

Kaluž
Netrvá to dlouho a voda je všude. Zpočátku snad mělo smysl vyhýbat se kalužím, ale s tím, jak déšť houstne a cesty se mění v potoky, probíhám vším, už si nevybírám. Cákám, prošlapávám si cestu vodou, celý zmáčený ztrácím pevnou půdu pod nohama, běžím ve vodě. V kaluži se nestojí, kaluž je třeba proběhnout.
Když neprší, všechno je jinak – šlápnout do kaluže znamená rozbít nebe, které se v ní zrcadlí.

————————————————

Naši krajané v cizích zemích a kulturách – i tak by se dala definovat kniha Pavly Smetanové. Její dílo vzniklo na základě telefonátů v období pandemie covidu, kdy zpovídala „našince,“ kteří v zahraničí žijí už nějakou dobu. Kniha je tak nejenom sérií zajímavých rozhovorů, ale zároveň i sérií těch nejrozmanitějších odpovědí, jaké vás můžou napadnout. A také se z nich dozvíte mnoho o tom, jak odlišné kultury hodnotí právě tu naši.

Kniha o krajanech v exotické cizině vznikla na základě telefonických rozhovorů v době covidové ze zvědavosti, jak žijí ostatní mimo svoji rodnou hroudu. Mnozí žijí v zahraničí už většinu svého života a odkrývají nám různorodé osobní, ale i politické motivy, s nimiž se do světa vydali. Našli si domov v cizí zemi? Je těžké se tam uživit? Je možné si najít přátele mezi domorodci? Stýská se jim po jejich zemi? Na tyto a mnoho dalších otázek získala ty nejrozmanitější odpovědi… Mladší generace Brazilců už dost cestuje a většina zná Prahu, Český Krumlov, české pivo a trdelník. Brazilci nechápou, jak můžeme jíst každý den teplou polévku a to i v létě, proč vstáváme a chodíme spát tak brzy, proč nám je v klimatizaci vychlazených místnostech zima, když u nás přece máme dlouhou a studenou zimu.

Celej svět je rodná hrouda

Češky a Češi v cizině
Autorka: Pavla Smetanová

Počet stran: 196
Vazba: vázaná
Formát: 120×200 mm
ISBN: 978-80-7422-886-5
Doporučená cena: 239 Kč

Knihu Celej svět je rodná hrouda vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

Ukázka z knihy

A tam jsi předpokládám, potkala muž svých snů?

Ano. Zambii jsem ale milovala dřív, než jsem potkala svého muže. On tančil salsu a moje česká kamarádka si ho najala na filmový festival, který pořádala. A tak jsme se seznámili. Já, která neumím tančit, jsem skončila s tanečníkem. Jmenuje se Chris. Je o devět let starší než já a byla to pro nás oba víceméně láska na první pohled. Protančili jsme spolu celý večer, druhý den jsme se potkali znovu a od toho dne jsme spolu už nikdy nepřestali mluvit.

Podívat se můžete na celou ukázku.

O autorce

Pavla Smetanová se narodila v roce 1974 na Valašsku v rodině evangelického faráře. V raném dětství se s rodiči a sestrami odstěhovala do Prahy, kde absolvovala základní školu i gymnázium a neúspěšně se pokoušela o studium jazyků na FFUK. Poté se rozhodla naučit se jazyky v terénu a uskutečnit svoje cestovatelské záměry, které započala už při studiu střední školy. Pracovala ve Švýcarsku v sociálních zařízeních pro postižené seniory a mládež, několik měsíců se v Londýně věnovala studiu angličtiny. V 21 letech začala pracovat jako turistická průvodkyně ve Španělsku, v Tunisku, Egyptě, na Kanárských ostrovech, v Dominikánské republice a na řeckém ostrově Korfu, kde se nakonec usadila. V zimním období píše a publikuje své postřehy ze života na Korfu (např. Příběhy z olivového ostrova) a v letním období je dodnes činná jako průvodkyně, neboť je přesvědčená, že cestovní ruch je nástroj k dialogu a míru mezi lidmi různých národností. Je vdaná a má dvě děti. Je milovnice hudby a grafomanka.

Zdroj informací: Nakladatelství Lidové noviny


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Který z dnešních tipů vás zaujal nejvíce? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDobrodruh z paneláku: kniha druhá

Matějček, Lukáš

Pointa, 2022

zobrazit info o knizeMezi dvěma světy

Jaouadová, Suleika

Jota, 2022

zobrazit info o knizeMísta, kde nic není

Havlíček, Jan

Malvern, 2022

zobrazit info o knizeCelej svět je rodná hrouda
Češky a Češi v cizině

Smetanová, Pavla

Nakladatelství Lidové noviny, 2022

Napsat komentář