Začalo to ve stánku…

stanekspolibkynahled
Mám ho ráda, nebo ho miluju? Na tuto otázku si musí odpovědět Rochelle, která úplně poprvé padla rovnýma nohama do vztahu s vyhlášeným holkařem, který nejde pro ránu daleko…

V červenci v nakladatelství Cosmopolis konečně vyšla young adult (YA) romance Stánek s polibky americké autorky Beth Reeklesové. Pokud jste staršího věku, asi netušíte, proč „konečně“. Podle knihy (která je mimochodem první částí trilogie) totiž vznikl již v roce 2018 stejnojmenný film, následovaný v roce 2020 a 2021 dalšími částmi. Vzhledem k tomu, že jsou všechny dostupné na Netflixu, je určitě nejvyšší čas se seznámit také s jejich předlohou.

Co od knihy očekávat? Lehkou studentskou romanci s jednoduchou zápletkou „zakázané“ lásky. A rozhodně nepředpokládejte přesný přepis scénáře filmu, protože opravdu nejdříve byla kniha, a pak teprve vznikl film, který se od své knižní předlohy dosti liší. Knihu psala autorka ještě jako studentka střední školy, proto nabízí docela věrohodný pohled na studentský život a postavy působí živě a důvěryhodně.

Hlavní hrdinkou je šestnáctiletá dívka Rochelle, zvaná Shelly či Elle, a její nejlepší kamarád Lee, se kterým jsou jako dvojčata. Narozeni ve stejný den, neustále spolu. Až je to občas na překážku jejich počínajícímu milostnému životu. Lee (a tím pádem i tak trochu Elle) má staršího bratra Noaha, kterého čeká maturita a je samý problém. Holky střídá jako ponožky a co chvíli se s někým rve. Jenže i kluk s nejhorší pověstí může zamotat dobře vychované dívce hlavu.

Všechno odstartuje Leeho a Rochellin „stánek s polibky“ (v němž na dobročinnou charitu vybírají peníze za polibek s dívkou, nebo s chlapcem). Jenže jak dokázat Leemu a všem okolo, že Noah to s Elle myslí vážně? Nebude to znamenat konec toho pro dívku nejdůležitějšího vztahu, tedy přátelství s Leem?

Zkrátka jednoduchý děj s prastarou shakespearovskou zápletkou, který samozřejmě v romantické knize nemůže končit tragicky. A román tak potěší všechny (tedy dívky, jimž je tento žánr určen), které mají rády šťastné konce.

I když nejsem cílovou skupinou (tedy YA) knihy, přesto se mi dobře (až samospádově) četla a měla jsem z ní radost. Konečně totiž přišla na pulty kniha určená mladým dívkám ve stylu dívčích románků mého mládí. Tedy bez takřka obscénních popisů milostných scén, jak je v současnosti zvykem, a přesto lákavá a svěží. Stánek s polibky bych se nebála věnovat dívkám od deseti let, ale potěší i ty starší a světa již znalé.

„Zdá se, že nechápeš, jak jsou někteří z těch kluků zlí,“ namítl. „Ty se chováš normálně, ale oni si myslí, že je to flirtování a berou to jinak. Něco zkusí a ty si asi nemyslíš, žes je svedla, ale rozhodně to tak je.“
„Já nikoho nesvádím!“ vykřikla jsem rozhořčeně.
„Přesně o tom mluvím! Ty to tak nemyslíš a ani o tom nevíš, ale když jsi sama sebou a děláš si legraci, někteří kluci to chápou špatně – myslí si, že flirtuješ. A pokud si nedáš bacha, tak ti někdo nakonec ublíží!“ (str. 130–131)

Jediné, co mi maličko kazilo dojem ze čtení, bylo velké množství drobných, zřejmě tiskových chyb. Asi řádil šotek, který uvozovky přímé řeči šoupal, kam se mu zlíbilo, a občas přisypal nějaké „se“ navíc. Jestli to má být k procvičení pozorného čtení, pak je to v pořádku, ale jinak mě neustálé přemýšlení, zda text patří či nepatří do přímé řeči a jaký má být smysl věty, docela rušilo a zdržovalo. Pro příště se přimlouvám za pozornější výstupní kontrolu textu.

Těší mě, že mladé autorky píší pro své vrstevníky, protože jim určitě mají co říci. A jsem zvědavá na další části romantického příběhu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStánek s polibky

Reeklesová, Beth

Cosmopolis, 2022

Napsat komentář