Hádankový vrah

vrazda-s-napovedou-nahled
Vrah dává policii hádanky. Když je rozluští včas, mají šanci zachránit oběť. Bohužel je však vždycky o krok napřed. Kdo ho zastaví?

Ač jméno Catherine Shepherd (*1972) zní anglicky, ve skutečnosti jde o pseudonym německé autorky žánru krimi. Původem ekonomka začala psát knihy v roce 2012 a na svém kontě má k dnešnímu dni bezpočet titulů, ať již v sériích, nebo v samostatných románech. V českém překladu zatím vychází jen jedna z jejích sérií se soudní lékařkou Julií Schwarzovou v hlavní roli. Po Vraždě na blatech, Vraždě v ledu a Vraždě bez soucitu vydalo nakladatelství Cosmopolis na začátku prázdnin čtvrtou část s názvem Vražda s nápovědou.

Ústřední dvojicí série je soudní lékařka Julie a kriminalista Florian Kessler. Julie se na to, že má za úkol těla jen pitvat a hledat příčiny a dobu úmrtí, dostává až příliš do víru vyšetřování. Se svým přítelem Florianem nejen obhlíží místa činu, což je v pořádku, ale také se účastní samotného pátrání. Což ji samozřejmě vystavuje velkému nebezpečí.

Po pravdě řečeno jsem měla u této knihy velký problém se začíst. Obzvlášť dialogy v úvodních kapitolách mi připadaly strojené a těžkopádné. Jakoby hrdinové říkali slova, jež se sice dají v dané chvíli očekávat, ale místo hovorového jazyka používají spisovný a až příliš okatě upozorňují na to, čeho si má čtenář všimnout. Zejména mi vadilo nadužívání slova „partner“ ve významu parťák i přítel. Moc mi se začtením nepomohla ani historická dějová linka, v níž autorka ukazuje, kterak pachatel ke svým zvráceným pohnutkám přišel. Všechno bylo příliš do očí bijící. Kdyby šlo o dialogy ve filmu, řekla bych, že „šustí papírem“…

Nevím, zda je to problém jen této části série, nebo obecný u všech knih Catherine Shepherd, ale doopravdy jsem se do čtení pohroužila až ve druhé polovině knihy. V čase, kdy dialogy (a „partneři“) ustupují a hlavní hrdinky – Julia a její asistentka Lenja – luští hádanky. Pak už jsem se nechala strhnout vyprávěním a gradujícím napětím, abych pak po dočtení zhluboka vydechla úlevou, že je vše, jak má v daném žánru být.

Zápletka příběhu byla zajímavá, ale ne nijak neobvyklá (s nastrčenými vodítky jsem se setkala již např. u Sběratele kostí Jefferyho Deavera). Pachatel tak svádí vinu za své zločiny na neschopnou policii a současně se baví svojí nadřazeností. Policie v případu hraje až druhé housle, prim drží soudní lékařky. Autorka se snaží před zraky čtenářů odvíjet také vlákna jejich osobních životních trampot, ale zatím (aspoň v této části) klouže po povrchu. Ohrožení ústředních postav je v pořádku, i to patří ke správné krimi.

Takže bych řekla: trošku doladit dialogy, aby působily přirozeněji, výraz „partner“ ponechat pro přítele, tedy životního druha (družku), a pak i série Catherine Shepherdové bude patřit mezi moje oblíbené. Zatím je dojem z Vraždy s nápovědou trošičku rozporuplný. Asi jako po dopití ne úplně kvalitního vína… Ale kdo ví, možná že pro někoho jiného se bude jevit jako víno vyzrálé s kvalitním buketem. Můžete to vyzkoušet sami!


Knihu Vražda s nápovědou můžete vyhrát do 12. 9. 2022 v naší soutěži!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVražda s nápovědou

Shepherdová, Catherine

Cosmopolis, 2022

Napsat komentář