Zahrajte si o příběh klikaře ze sběrných surovin

klikar-beny-audiokniha-perex
Zatímco většina lidí se za socialismu snažila hlavně přežít a zbytečně na sebe neupozorňovat, Beny měl touhu se seberealizovat prostřednictvím fotoaparátu. A sběrna surovin, kde nebyl problém se na chvíli zašít, k tomu byla ideálním místem.

Naděje mezi odpadem a sutinami

Prahou obchází strašidlo reálného socialismu. Jenže někomu jsou jeho pakárny buřt.

V 80. letech byla svoboda daleko víc než poznaná nutnost, a proto pár jedinců z okraje společnosti utvořilo náhradní rodinu ve sběrně surovin v pražských Vysočanech. Pod ochranou jejího šéfa přezdívaného Fabrikant přespává i Beny, který sem utekl před násilnickým fotrem a právě oblafnul zelené mozky u odvodové komise. Kam se ale polosvět jeho známých z periferie hrabe na flákačství posvěcené pakárnou ve fabrice, při níž plánovitě marní čas i tenhle mladý muž na prahu dospělosti, jen aby mu nepřišili paragraf 203 o příživnictví. A tak Beny i s celou ČKD předstírá práci, která prý podle marxistů polidšťuje, a zároveň fotografuje vše, co vidí v továrních provozech i v dělnické kolonii čekající na demolici. Tenhle klikař s prstem na spoušti není Hrabalův pábitel zavlečený v rámci třídního boje do výroby, a přece stejně šťavnatě promlouvá jménem těch, kdo nezahořkli.

 

Klikař Beny

Autorka: Simona Bohatá

Vydavatel: vydavatelství OneHotBook
Interpret: Jan Zadražil
Délka: 9 hodin 32 minut
Vydáno: 7/2022
EAN: 8594169484693

Přečtěte si více o audioknize Klikař Beny, kterou do soutěže věnovalo vydavatelství OneHotBook. A nezapomeňte si také poslechnout krátkou ukázku.

Vydavatelství OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti s kompletní profesionální produkcí zahrnující dramaturgii, režii, hudbu, postprodukci a design. Audiokniha v jejich podání není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým ze spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

 

O autorce

simona-bohataDětství v šedi normalizačního Žižkova a Strašnic Simonu Bohatou (* 1965) autorsky ovlivnilo stejnou měrou jako pražská hudební a divadelní scéna 80. let. Po maturitě na SEŠ byla přijata na Ježkovu konzervatoř, obor text a scénář, ale studium nedokončila. Pracovala mj. v Národní knihovně. Zprvu psala „do šuplíku“ prozaické i písňové texty o plaché kráse dospívání v podmínkách periferie, kde je vnímavá duše v nesprávný čas vržena na nesprávné místo, avšak do mnohem větší nudy než pubertální šakalové z Dejvic Petra Šabacha. Je to patrné už z autorčina debutového „románu o přítomné minulosti“ Máňa a my druzí (2017), zasazeného do Starých Strašnic. Ironický náhled na režimní ústrky v ikonické atmosféře dolního Žižkova orámoval novelu Všichni sou trapní (2019), na jejíž postavy navazuje i její dosud nejúspěšnější próza Klikař Beny (2021), nominovaná na Magnesii Literu 2022. Spisovatelka nyní žije v jižních Čechách, kde provozuje designérskou dílnu, a do rodiště se vrací pouze za přáteli a kulturou.
(Zdroj informací a fotografie: vydavatelství OneHotBook)

 

Vyhrajte audioknihu Klikař Beny

Když Beny utekl z domova před násilnickým otcem, jeho snem bylo věnovat se dokumentární fotografii. Za reálného socialismu však seberealizaci pšenka příliš nekvetla a bylo třeba najít si práci, aby se vyhnul postihu za příživnictví. Osud ho tak zavál do sběrny surovin, kde narazil nejen na několik jedinců z okraje společnosti, ale také měl dostatek času věnovat se své vášni. A protože, jak název knihy Simony Bohaté napovídá, je Beny tak trochu klikař, naskytne se mu i pár mnohem zajímavějších možností než jen focení rozpadajících se továrních hal. Ale to už si poslechněte sami.

Ve spolupráci s vydavatelstvím OneHotBook vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou vyhrát audioknihu Klikař Beny, kterou si stáhne z portálu Audiolibrix. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o audioknihu Klikař Beny
probíhá od 26. srpna do 8. září 2022.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 stažení audioknihy Klikař Beny

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKlikař Beny (audiokniha)

Bohatá, Simona

OneHotBook, 2022

Napsat komentář